Ναι ο Βουδούρης, όχι η Μεσσηνία

Ναι ο Βουδούρης, όχι η Μεσσηνία

Πολιτικά επιχειρήματα «μπασταρδεμένα» με προσωπικές πολιτικές και πολλή ιδιοτέλεια

Το κλίμα είχε φτιαχτεί από τις προηγούμενες ημέρες. Έτσι, όσο κι αν διαβεβαίωνε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, προσερχόμενος στην προχθεσινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας, ότι η επιλογή του Οδυσσέα Βουδούρη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι εντός της πολιτικής του κόμματος, το αποτέλεσμα ήταν προδικασμένο. Για μια σειρά από υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους. Οι προσωπικές πολιτικές, η ιδιοτέλεια ορισμένων, αλλά και ο λανθασμένος χειρισμός του θέματος από την ηγεσία του κόμματος έφεραν το αποτέλεσμα που όλοι πια γνωρίζουμε. Έπειτα από πολύωρη  συζήτηση η Νομαρχιακή Επιτροπή, με 25 ψήφους κατά και 8 λευκές, τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης της υποψηφιότητας.
Έτσι, η συντριπτικά αρνητική στάση που τηρούν οι Νομαρχιακές Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο για την υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη στη συγκεκριμένη Περιφέρεια, φέρνει ουσιαστικά προ τετελεσμένων τόσο την ηγεσία όσο και τον ανεξάρτητο βουλευτή, ο οποίος πιθανότατα αναγκάζεται να μη δεχτεί την πρόταση της ηγεσίας.
 
Η συνεδρίαση
Η συνεδρίαση, το βράδυ της Κυριακής, ήταν και πολύωρη και δραματική, ενώ διεξήχθη παρουσία του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα και του βουλευτή Μεσσηνίας, Θανάση Πετράκου. Το βαρύ κλίμα που είχε διαμορφωθεί από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Βουδούρη δεν έγινε εφικτό να αλλάξει, παρά την παρέμβαση της ηγεσίας εξ Αθηνών.
Είχαν προηγηθεί σφοδρές αντιδράσεις και από τις άλλες νομαρχιακές οργανώσεις, ιδίως αυτές της Κορίνθου, της Αρκαδίας και λιγότερο της Αργολίδας. Ειδικά η οργάνωση της Κορίνθου είχε στείλει γραπτώς τις αντιρρήσεις της στην Κουμουνδούρου από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας.
Προχθές, στα γραφεία του κόμματος στην Καλαμάτα ακούστηκαν βαριές κουβέντες μεταξύ των στελεχών. Το επιχείρημα που κυριάρχησε είναι αυτό της υποστήριξης από τον κ. Βουδούρη του πρώτου Μνημονίου, αλλά και τα γεγονότα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, όταν ήταν ακόμα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όπως και η εκδήλωση στο Rex με τον Γιάννη Στουρνάρα και την Ελίζα Παπαδάκη για την ανάγκη λήψης δημοσιονομικών μέτρων.
Τα στελέχη υποστήριξαν, επίσης,  ότι η υποψηφιότητα του κ. Βουδούρη δε συσπειρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει λάθος μηνύματα στον κόσμο, τονίζοντας: «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόσωπο που ψήφισε το μνημόνιο και μέσα σε δύο χρόνια πέρασε από τρία κόμματα».
Στο μεταξύ, κατά της υποψηφιότητας του Οδυσσέα Βουδούρη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στους Μολάους Λακωνίας και του Ναυπλίου στην Αργολίδα, ενώ με ενδιαφέρον αναμενόταν χθες το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας, στην οποία είχε προγραμματιστεί να παραστεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
Σε κάθε περίπτωση, διαψεύδονται επισήμως οι φήμες που κυκλοφόρησαν το πρωί, για παραιτήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από Νομαρχιακές Επιτροπές της Περιφέρειας.
Τα όσα έγιναν… έτρεξε να ερμηνεύσει χθες το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος ανήκει στο Αριστερό Ρεύμα. Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, η απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής «αποδεικνύει πόσο δημοκρατικά λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ», που, όπως τόνισε, δεν εμμένει στη λάθος επιλογή. «Ό,τι κάναμε με τον κ. Καρυπίδη, θα κάνουμε και με τον κ. Βουδούρη, αν υπάρχει πρόβλημα. Μεγάλα κόμματα, μεγάλες φουρτούνες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι είναι μεγάλο κόμμα που διορθώνει τα λάθη του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τώρα, η ευθύνη των αποφάσεων πέφτει είτε στην ηγεσία είτε στον ίδιο τον κ. Βουδούρη. Είναι σαφές ότι η υποψηφιότητα δεν έχει καμία τύχη με σύσσωμο τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνεί. Το θέμα έτσι κι αλλιώς θα τεθεί και πάλι έντονα στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας εντός της εβδομάδας, άρα θα σέρνεται διαρκώς, προκαλώντας εσωτερικές αντιδράσεις και ομφαλοσκόπηση.
Με την έλευση του Αλέξη Τσίπρα από την Ιταλία θεωρείται δεδομένο ότι θα ασχοληθεί προσωπικά και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, καθώς η υποψηφιότητα Βουδούρη σηματοδοτούσε τη στρατηγική των συμμαχιών στον κεντροαριστερό χώρο.
Η αναδίπλωση, πάντως, και στο θέμα αυτό μάλλον θα είναι δραματική για την Κουμουνδούρου, που προσπάθησε να επιβάλει «από τα πάνω» μία ατελέσφορη στρατηγική και, μάλιστα, με λαθεμένους χειρισμούς και όχι με τα κατάλληλα πρόσωπα.
Να ολοκληρώσουμε το ρεπορτάζ με κάτι στο οποίο δεν έχουν δώσει και μεγάλη σημασία στο ΣΥΡΙΖΑ. Η συνειδητοποίηση της σημασίας της επίσκεψης και ο ενθουσιασμός έξω για την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα δεν είναι ανάλογος στο εσωτερικό.
Δεν είναι μόνο ότι η λεγόμενη «αριστερή» πτέρυγα ψήφισε λευκό στην υποψηφιότητα Τσίπρα, παρ’ ότι την υποστηρίζει εκτός από την ιταλική ή τη γαλλική και σύσσωμη η ευρωπαϊκή αριστερά. Ο πόλεμος χαρακωμάτων, οι ιδεοληψίες και οι μικροκομματικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι δεν έχει συνειδητοποιηθεί στο ελάχιστο αυτό που ανέδειξε η περιοδεία Τσίπρα στην Ευρώπη: η έκβαση του πειράματος ΣΥΡΙΖΑ θα σφραγίσει για τα επόμενα χρόνια την πορεία, όχι μόνο της χώρας, αλλά και όλης της ευρωπαϊκής αριστεράς
Και κάτι τελευταίο: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει αντιμνημονιακούς υποψηφίους. Βέβαια, η έννοια του «αντιμνημονιακού» είναι τόσο συγκεκριμένη, όσο και η έννοια του «γαύρου» ή του «βάζελου». Αντιμνημονιακοί είναι οι αριστεροί, είναι οι ψεκασμένοι, είναι και οι χρυσαυγίτες.
Όμως, ειλικρινά, θα ήθελα κάποιος να μου περιγράψει το σωστό αντιμνημονιακό. Του κερατά, η χώρα έχει χωριστεί σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς και εμείς δεν ξέρουμε τι ρούχα φοράνε, πού συχνάζουν, τι τρώνε. Αλλά πάνω από όλα, δεν ξέρουμε τι ακριβώς σκέφτονται.
Τι πιστεύει ο αντιμνημονιακός; Και μέχρι πού φτάνει η γραμμή της σκέψης του; Εντάξει, σκίζει τα μνημόνια και τα καταργεί με ένα άρθρο. Παρακάτω η διαδρομή κάνει δαιδαλώδεις διακλαδώσεις-από κούρεμα και τσαμπουκαλεμένη επαναδιαπραγμάτευση, μέχρι την αξιοποίηση του ορυκτού (και ψυχικού) μας πλούτου, κόντρα στα νεοταξικά συμφέροντα. Όμως, ο αυθαίρετος διαχωρισμός μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών αδικεί πρωτίστως αυτούς που προσπαθούν να οικοδομήσουν συγκεκριμένες θέσεις. ΄
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχει όντως προτάσεις, τότε τις υπονομεύει χρησιμοποιώντας κοινό πρόσημο με τους ψεκασμένους. Θα μου πείτε ότι από αυτό το ζευγάρωμα γεννιέται η εξουσία. Ναι, αλλά θα σέρνει πίσω της το έκτρωμα ενός τεχνητού και ουσιαστικά κενού διχασμού. Λες και υπάρχουν μνημονιακοί πολίτες…
Αν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πάει την προηγούμενη ημέρα στην εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Χριστόπουλου, σίγουρα θα συμπεριφέρονταν διαφορετικά. Η πλειοψηφία, τουλάχιστον.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΟΔΥΣΣΕΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ 
Η Πελοπόννησος πρέπει να γυρίσει σελίδα 
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είμαι υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου αντιμετωπίστηκε θετικά τόσο από την «Κοινωνία Πρώτα» όσο και από μένα προσωπικά, διότι αποτελεί ένα βήμα για μια ευρύτερη συμμαχία αριστερών, δημοκρατικών, προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων, ικανή να ανατρέψει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και, κυρίως, να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.
Κατανοώ ότι το δύσκολο αυτό εγχείρημα, όπως ανάλογα στο παρελθόν, γεννά έναν εσωκομματικό διάλογο, ενίοτε έντονο, συστατικό στοιχείο δημοκρατικών κομμάτων.
Όμως, από αυτή τη στιγμή και μέχρι την κάλπη θα δώσω, με όλες τις δυνάμεις μου, τη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει ο τόπος μας, για την αναχαίτιση της εκρηκτικής ανεργίας, για την αγροτική και  παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, στον αντίποδα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών του κ. Φούχτελ, για τη αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση των απορριμμάτων και για μια νέα νοοτροπία δημοκρατικού ελέγχου, που απορρίπτει τις χρόνιες πελατειακές συμπεριφορές.
Για να ανατρέψουμε όλοι μαζί την καταστροφική για το λαό της Πελοποννήσου, αλλά εξαιρετικά φιλική για την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, διοίκηση του κ. Τατούλη. Η Πελοπόννησος πρέπει να γυρίσει σελίδα.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη