Οι αγρότες απέκλεισαν αιφνιδιαστικά χθες στις 6.45 πρωί τη ΔΟΥ Καλαμάτας (φωτογραφίες και βίντεο)

Οι αγρότες απέκλεισαν αιφνιδιαστικά χθες στις 6.45 πρωί τη ΔΟΥ Καλαμάτας  (φωτογραφίες και βίντεο)

Ήταν περίπου 6.45 χθες το πρωί, όταν αγρότες από τους Γαργαλιάνους και άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, οι οποίοι έφθασαν με λεωφορεία στην Καλαμάτα, απέκλεισαν και τις τρεις εισόδους πρόσβασης στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Καλαμάτας, με σκοπό να μην ανοίξει ούτε ένας υπολογιστής. Έτσι κι έγινε. Καθώς οι εργαζόμενοι στη ΔΟΥ προσέρχονταν, αντίκριζαν μαύρες σημαίες στην είσοδο της υπηρεσίας από τους αγρότες, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν με τον τρόπο αυτό για τα μέτρα φορολόγησης που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση.
Ήταν μία ακόμη κινητοποίηση των αγροτών, οι οποίοι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο και για ένα νέο Κιλελέρ, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.
Ο αποκλεισμός της ΔΟΥ ενισχύθηκε και με την παρουσία αγροτών με τρακτέρ από τη Μεσσήνη, οι οποίοι τα παρέταξαν τόσο στο νότιο πεζοδρόμιο της οδού Ευαγγελιστρίας όσο και επί του δρόμου, ενώ το «παρών» έδωσαν και λογιστές, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ, ο εκπρόσωπος του οποίου Παν. Κουφαλάκος αποδοκιμάστηκε από μερίδα των παρισταμένων.
Η κινητοποίηση, ωστόσο, δεν είχε επιπτώσεις στους συναλλασσόμενους, αφού, όπως μας είπε η διευθύντρια της ΔΟΥ Ευγενία Κούβελα, υπάρχει δυνατότητα χορήγησης παράτασης για μία ημέρα, όταν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι.    
 
Ηλίας Μπουντουβάς
Όπως είπε ο Ηλίας Mπουντουβάς, «είμαστε εδώ για τα συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα και με κερασάκι το φορολογικό, ζητάμε την άμεση απόσυρσή του και διάλογο από μηδενική βάση.
Θέλουμε να μείνουμε σε ειδική φορολογική κατηγορία και να σημειωθεί ότι πουθενά στην Ευρώπη δε φορολογείται ο αγρότης, κι αυτό όχι γιατί ζητάμε εξαίρεση, αλλά για να δείξουμε το σημείο που έχουμε φθάσει στην Ελλάδα, να φορολογείται η αγροτική παραγωγή.
Επίσης, να σημειωθεί ότι οι αγρότες συνεισφέρουμε με το 20% του ΑΕΠ της χώρας και πρέπει οι κυβερνώντες να στραφούν στη στήριξη της παραγωγής, ώστε να έχουμε λύσεις και αποτελέσματα για να ορθοποδήσει η χώρα στον αγροτικό τομέα και να μην είναι μόνο παχιά επικοινωνιακά λόγια.
Είμαστε ήδη στη 13η μέρα με το μπλόκο στους Γαργαλιάνους, συνεχίζουμε δυναμικά και θα δούμε πώς θα κλιμακώσουμε. Γενικότερα, εκεί είμαστε μια γροθιά όλη η περιοχή και είμαστε υποχρεωμένοι να μην πάμε άψαλτοι και να παλέψουμε».
 
Βασίλης και Ηλίας  
Οι Βασίλης και Ηλίας σχολίασαν: «Θέλουμε να ζήσουμε. Δε βγαίνει τίποτα όπως κάνουν τα πράγματα. Εμείς καλλιεργούμε ελιές και σταφίδα. Για τη φορολογία, αν μιλήσω, θα πω μια σκληρή κουβέντα που δύσκολα θα γραφτεί. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι να μη μας κόψουν το κεφάλι, συμφωνούμε να πληρώσουμε την εφορία, αλλά με μέτρο.
Θέλουν να μας κάνουν να είμαστε δούλοι στα κτήματά μας. Εγώ, για να καλύψω αυτά που μου ζητάνε, πρέπει να πουλήσω 1,5 τόνο λάδι, δηλαδή ζητούν ένα κτήμα κάθε χρόνο για την εφορία μόνο. Τρεις θηλιές και μια ταφόπλακα μας σώζουν μόνο».
 
Τάσος
Από την πλευρά του, ο Τάσος παρατήρησε: «Είμαστε τελειωμένοι, 18 μέρες στο δρόμο και θα το τραβήξουμε όσο πάει. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι το φορολογικό και γι’ αυτό είμαστε εδώ. Καλλιεργώ σταφίδες και ελιές και είμαι σχετικά νέος αγρότης. Όμως, μας κατάντησαν στα 55 να γίνουμε αγρότες και, τελικά, αποτέλεσμα μηδέν».
 
Νίκος και Χαρίλης
Οι Νίκος και Χαρίλης ανέφεραν πως ήρθαν από τους Γαργαλιάνους: «Κύριο πρόβλημα για μας είναι το φορολογικό. Με αυτό που θέλουν να κάνουν δε μας μένει τίποτα στην τσέπη. Πρέπει να υπάρχουν ορισμένα κριτήρια για το όριο, τουλάχιστον 30 με 40 χιλιάδες ευρώ, και να μη φορολογείται το εισόδημα από το πρώτο ευρώ, γιατί έχουμε μεγάλα λειτουργικά έξοδα.
Το άσχημο είναι να είσαι νέος και να έχεις όρεξη για δουλειά και να μη σου προσφέρουν εργασία. Εμείς θα τους φερόμαστε όπως μας φέρονται».
 
Θαν. Κατσιβαρδέας
Ο Θαν. Κατσιβαρδέας από τη Μεσσήνη ανέφερε ότι οι αγρότες ζητούν ως προς τα δάνεια που έχουν πάρει να υπάρξει ρύθμιση στο διπλάσιο του κεφαλαίου και συμψηφισμό του ποσού που έχουν δώσει. Ζητούν, επίσης, φθηνά εφόδια και πετρέλαιο, η φορολόγησή τους να γίνει από ανθρώπους που θα βγουν στην ύπαιθρο, θα δουν πώς ζει ο αγρότης και μετά θα υπολογίσουν τη φορολογία και όχι από τους «γραβατάκηδες» που διορίζει το κάθε κόμμα. Συνέχισε δε, λέγοντας πως οι επιδοτήσεις θα πρέπει να δίνονται στους κατ’ επάγγελμα αγρότες και στους νέους αγρότες να δίνεται ποσό 100.000 ευρώ με 50% επιδότηση για 10 χρόνια.
Ζήτησε ακόμη να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί, σημειώνοντας ότι «θα έπρεπε να προηγηθούν οι ρυθμίσεις των οφειλών των αγροτών και να ακολουθήσει η πώληση της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό γίνεται για να μας διώξουν από τη γη μας. Αυτό να το ξεχάσουν. Γη αγρότη δε θα πάρουν καμία. Θα γίνει Κιλελέρ κι αν νομίζει η τράπεζα πως μπορεί να βγάλει σε πλειστηριασμό ένα χτήμα, ας έρθει να το κάνει. Οι αγρότες θα είναι εκεί, όλοι, ενωμένοι. Αυτό είναι οργανωμένο για να πάρουν τη γη της Ελλάδας, που έχει αξία. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα την πάρουν. Σας θέλω ενωμένους, αλλιώς θα χαθούμε. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούμε».
 
Ι. Πανταζόπουλος
Ο Ι. Πανταζόπουλος αναρωτήθηκε για την απουσία των νέων αγροτών της Καλαμάτας από την κινητοποίηση, χαρακτηρίζοντάς την αδικαιολόγητη. Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως όλα αυτά αποτελούν το πλαίσιο υλοποίησης του νέου διατροφικού κώδικα. «Δε θέλουν να παράγουμε στην Ελλάδα, δε θέλει πολύ μυαλό για να το καταλάβει κάποιος. Δε συμφέρει να καλλιεργεί κάποιος αυτή τη στιγμή»,     σημείωσε.
 
Ένταση με Π. Κουφαλάκο
Σε παρατήρηση αγρότη πως λείπουν οι 300 της Βουλής και δεν ενδιαφέρονται οι βουλευτές της Μεσσηνίας για τα προβλήματά τους, επιχείρησε να απαντήσει ο Παν. Κουφαλάκος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο οποίος αποδοκιμάστηκε από μερίδα των παρισταμένων. Όπως είπε, «υπάρχει και το ΚΚΕ στη Βουλή, που παλεύει», για να πάρει ως απάντηση: «Όλοι για εμάς το ίδιο είναι». Ξεκίνησε να μιλά για «το ΠΑΜΕ που από την πρώτη στιγμή παραβρέθηκε…», για να ξαναδιακοπεί από αγρότες, οι οποίοι έλεγαν: «Δε θέλουμε κόμματα και χρώματα».
Όμως, συνέχισε λέγοντας πως «από την πρώτη στιγμή παραβρέθηκε δίπλα στους αγρότες» και πρόσθεσε πως η ακολουθούμενη πολιτική είναι κατ’ επιταγή του Μάαστριχτ και της ΚΑΠ. «Πρέπει να μειωθούν οι καλλιέργειες για να γίνουν εισαγωγές από το μεγάλο κεφάλαιο. Η πολιτική αυτή παλεύεται μόνο με έναν τρόπο. Με την πλατιά λαϊκή συμμαχία που θα οδηγήσει σε αποδέσμευση από την Ε.Ε. και τη συνθήκη του Μάαστριχτ και την ΚΑΠ». 
 
Κατά των αθηναϊκών ΜΜΕ
Ο Νικ. Σινάνης κατήγγειλε τα αθηναϊκά ΜΜΕ για στημένη παραπληροφόρηση, καθώς παραποιούν, όπως είπε, τα προβλήματα των αγροτών. «Οι αγρότες ήδη έχουν φορολογηθεί. Δεν αντέχουν άλλη φορολογία. Θέλουμε να πουλάμε τα προϊόντα μας. Μας έχουν φέρει στην καταστροφή και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η Ε.Ε. με όλες αυτές τις κυβερνήσεις μάς έφτασαν σε ένα σημείο που δεν αντέχουμε άλλο. Δεν είναι μόνο το φορολογικό, αλλά υπάρχει θέμα επιβίωσης».          
 
Οι εφοριακοί   
«Οι εφοριακοί που καλούνται να υλοποιήσουν τους νόμους διαπιστώνουν καθημερινά την αδικία, την ανισότητα και τη φοροκαταιγίδα στις πλάτες ενός λαού, που υποφέρει., δοκιμάζεται και αγωνιά», σχολίασε από την πλευρά του ο Δημ. Πράττης, μέλος του Δ.Σ. του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και μέλος του Συλλόγου Εφοριακών.
 
Οι λογιστές
Στον αποκλεισμό της ΔΟΥ βρέθηκαν και οι λογιστές και ο Ηλίας Καλφακάκος ανέφερε πως «είχαν παράσταση διαμαρτυρίας για τους νόμους που έχουν ψηφιστεί και στοχεύουν στη διάλυση της αγοράς με τεράστια πρόστιμα, δύσκολες διαδικασίες με σκοπό όχι την αλλαγή, αλλά την οριστική κατάργησή τους, για να μπορέσει να λειτουργήσει πάλι η αγορά κανονικά.
Είμαστε εδώ για το επάγγελμά μας αλλά και για όλους τους επαγγελματίες, τους αγρότες, αλλά και τους μισθωτούς, αφού όλοι θίγονται από αυτά τα μέτρα.
Για τους αγρότες οι λογιστές προτείνουν το αφορολόγητο να φθάσει στα 40.000 ευρώ και από εκεί και πάνω να προσαυξάνεται 5.000 για κάθε παιδί, ώστε να καταφέρουν και αυτοί να ζήσουν και να φορολογηθούν μόνο οι μεγάλοι αγρότες».
Τα αιτήματα των λογιστών παρουσίασε και το μέλος της Γραμματείας  Επιτροπής Αγώνα Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μεσσηνίας, Κ. Πετρόπουλος, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη συμπαράστασή τους στους αγρότες.  

Των Χάρη Χαραλαμπόπουλου, Παν. Μπαμπαρούτση
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας