Ένοχος για το θάνατο νεογνού κρίθηκε παιδίατρος, αθώοι οι γυναικολόγοι

Ένοχος για το θάνατο νεογνού κρίθηκε  παιδίατρος, αθώοι οι γυναικολόγοι

Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια νεογνού κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας παιδίατρος της Καλαμάτας, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος μαζί με δύο γυναικολόγους ιδιωτικής κλινικής της Καλαμάτας που λειτουργούσε το 2007 και πλέον έχει κλείσει.
Οι δύο γυναικολόγοι κρίθηκαν αθώοι, ενώ το δικαστήριο καταδίκασε τον παιδίατρο σε 30 μήνες φυλάκισης με 3ετή αναστολή.
Κατά τη διάρκεια της δίκης υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης από μέλη της οικογένειας των γονιών του μωρού.

Κατηγορούμενοι 
Σύμφωνα με την υπόθεση, στις 26 Μαΐου του 2007, στις 4.05 το απόγευμα, γεννήθηκε ένα αγοράκι μόλις 6,5 μηνών και βάρους 1.600 γραμμαρίων. Μέχρι τις 8.00 το βράδυ φαινόταν η κατάσταση του νεογνού να είναι σταθερή και να έχει διορθωθεί η υπογλυκαιμία που εμφανίζουν τα πρόωρα. Μία ώρα, όμως, μετά η κατάστασή του επιδεινώθηκε και άρχισε να παρουσιάζει έντονα συμπτώματα δύσπνοιας. Στις 10.00 το βράδυ το νεογνό διασωληνώθηκε και με ειδικό ασθενοφόρο, που έφτασε από την Αθήνα 40 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, ξεκίνησε η διακομιδή του. Όμως, καθ’ οδόν κατέληξε και οι τρεις γιατροί κατηγορήθηκαν ότι καθυστέρησαν τις διαδικασίες διακομιδής.
Κατά τις απολογίες τους, ο γυναικολόγος που λειτούργησε βοηθητικά στην καισαρική είπε πως όλα τα πρόωρα νεογνά διακομίζονται στην Αθήνα, καθώς εκεί υπάρχουν ειδικές μονάδες για τη φροντίδα τους. Τόνισε, όμως, πως δεν είναι πάντα εύκολο να εξασφαλισθεί θέση υποδοχής σε τέτοια μονάδα για ένα πρόωρο και πως έχει τύχει να του βρουν θέση ακόμα και στην Αλεξανδρούπολη.
Σε ερωτήσεις, από την Έδρα, γιατί έγγραφο του ΕΚΑΒ λέει ότι δέχτηκε κλήση για ασθενοφόρο στις 00.18 τη νύχτα, ενώ το πρόωρο είχε γεννηθεί από το απόγευμα, απάντησε πως μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση ακόμη και 6 και 7 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του και να γίνει η διακομιδή. Υπογράμμισε, πάντως, ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό ο παιδίατρος δεν έλλειψε στιγμή από το νεογνό.

«Χρονοτρίβησε»
Ο κατηγορούμενος γυναικολόγος που έκανε την καισαρική είπε πως είχε μιλήσει με το Αρεταίειο στην Αθήνα, ώστε να διακομισθεί εκεί και να γεννήσει η μητέρα, καθώς ήξεραν ότι το μωρό είναι πρόωρο, αλλά τους πρόλαβαν οι εξελίξεις. Εξήγησε ότι η πληρωμή μαίας ζητήθηκε από τους γονείς για να βοηθήσει τον παιδίατρο, δήλωσε όμως κατηγορηματικά πως οι γονείς είχαν ενημερωθεί για τη διακομιδή του παιδιού και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να είπε ο παιδίατρος ότι το παιδί θα παραμείνει στην κλινική.
Στη συνέχεια, είπε ότι ο ρόλος του τελειώνει με τη γέννηση του παιδιού, πως παρέδωσε ένα γερό παιδί και μετά αρμόδιος είναι ο παιδίατρος. Κατέληξε σημειώνοντας ότι η διαδικασία έγινε σωστά, αλλά όλοι γνωρίζουν τις αδυναμίες του κράτους σχετικά με τις μονάδες και τα ασθενοφόρα.
Ο κατηγορούμενος παιδίατρος κατά την απολογία του σημείωσε ότι ποτέ δεν κρατείται ένα πρόωρο νεογνό στην κλινική και ότι ο πατέρας είχε ενημερωθεί ότι θα γίνει διακομιδή, αφού σταθεροποιηθεί η κατάστασή του. Αν και πολλές φορές μπερδεύτηκε όσον αφορά στις κλήσεις για τη διακομιδή του μωρού, είπε ότι 5 παρά επικοινώνησε με το Αγλαΐα Κυριακού και εξασφάλισε θέση στη μονάδα πρόωρων.
Σε ερωτήσεις από τους δικαστές και την εισαγγελέα, δήλωσε άγνοια τελικά από πού ήρθε το ασθενοφόρο και ποιος κάλεσε το ΕΚΑΒ στις 00.18. Επίσης, αρνητικά απάντησε στην ερώτηση της εισαγγελέως, αν έχει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο ότι 5 παρά επικοινώνησε για να ξεκινήσει η διαδικασία διακομιδής.
Η εισαγγελέας της Έδρας, Μαίρη Κωλέττη, τόνισε στην αγόρευσή της ότι μπορεί οι γυναικολόγοι να δύνανται να συνεισφέρουν επιστημονικά, όμως η ευθύνη ανήκει στον παιδίατρο, γι’ αυτό και ζήτησε την απαλλαγή των δύο γυναικολόγων. Όπως ανέφερε, το νεογνό γεννήθηκε πολύ πρόωρο, όχι όμως εξαιρετικά πρόωρο και ιατρικά θεωρείται βιώσιμο, αλλά με νοσηλεία σε εντατική μονάδα.
Για τον παιδίατρο, η κα Κωλέττη είπε ότι «χρονοτρίβησε με υπεραισιοδοξία για την κατάσταση του νεογνού» και πως αν είχε διακομισθεί έγκαιρα, θα είχε πιθανότητες να επιβιώσει. Καταλήγοντας ζήτησε την καταδίκη του.