Έχασε η μάνα το ΠΕΔΥ….στην Καλαμάτα

Έχασε η μάνα το ΠΕΔΥ….στην Καλαμάτα

Όργιο προχειρότητας στο πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των νέων πολυϊατρείων
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
 
Όταν ο βασιλιάς Άδωνις είναι…γυμνός, αντίστοιχα γυμνό -από προσωπικό και οργάνωση- είναι και το ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) του! Σε ένα άνευ προηγουμένου φιάσκο μετατράπηκε το πολυδιαφημισμένο από τον ίδιο τον Άδωνι Γεωργιάδη άνοιγμα των πολυϊατρείων του πρώην ΙΚΑ, καθώς στις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας τους, έχανε η μάνα το… ΠΕΔΥ και το ΠΕΔΥ τη μάνα…
Όπως έλεγαν στο “Θ” τις προηγούμενες ημέρες στη Μονάδα της Καλαμάτας οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι μεγάλες και το προσωπικό δεν γνωρίζει τι θα ξημερώσει η αυριανή ημέρα. Παράλληλα και οι γιατροί που είναι στις θέσεις τους δεν μπορούν  ούτε να εξετάσουν αλλά ούτε και να συνταγογραφήσουν.
Επίσης, το προσωπικό είναι απλήρωτο, αφού οι διαδικασίες σχετικά με την πληρωμή τους δεν ολοκληρώθηκαν έγκαιρα, δημιουργώντας έτσι πολλά προβλήματα στις οικογένειές τους. Η μόνη υπόσχεση που υπάρχει από τη διεύθυνση της 6ης ΔΥΠΕ είναι ότι θα πληρωθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου. Όμως οι δυσλειτοργίες δεν σταματούν εδώ, αφού δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες λειτουργίας της μονάδας.
Τα κενά σε γιατρούς ο κ. Γεωργιάδης σκοπεύει να τα καλύψει με την πρόσληψη επικουρικών το επόμενο διάστημα. Παρ’ ότι, δε,  οι γιατροί και οι εργαζόμενοι είχαν κληθεί με τον πιο πρόχειρο τρόπο (μια αόριστη ανακοίνωση) να εμφανιστούν στις θέσεις τους, όχι απλώς δεν είχαν αντικείμενο αλλά υποχρεώθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις να περιφέρονται σε βρόμικο και σκονισμένο κτήριο αφού κανείς δεν είχε προβλέψει να τα ανοίξει λίγο νωρίτερα για να τα φροντίσει.
Και επειδή επί υπουργίας Αδώνιδος Γεωργιάδη τα πάντα είναι για το θεαθήναι, οι εντολές των υπευθύνων ήταν ακόμη και οι νοσηλεύτριες να φορέσουν τις στολές τους μην τυχόν και εμφανιστούν τα τηλεοπτικά συνεργεία. Βέβαια, ασθενής να εξυπηρετηθεί ούτε για δείγμα, καθώς δεν έχουν εκδοθεί καν τα ΦΕΚ για τη μεταφορά του προσωπικού στο νέο σύστημα.
 «Ιατρικές πράξεις δεν γίνονται σε καμία μονάδα», εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ), Αθανάσιος Αποστολόπουλος μιλώντας στην «Εφ.Συν.», και προσθέτει: «Ούτε συνταγογράφηση, ούτε παραπεμπτικά για εξετάσεις κ.ο.κ.».
«Αντί να ξεσηκώνει τους αρρώστους ο υπουργός, που μερικοί πλανήθηκαν από τις δηλώσεις του για άνοιγμα της πρωτοβάθμιας για δεύτερη φορά για να βρουν ιατρεία που δεν λειτουργούσαν, ας πει την αλήθεια», πρόσθεσε.