Ανυπολόγιστες ζημιές στους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος (φωτογραφίες)

Ανυπολόγιστες ζημιές στους Δήμους  Μεσσήνης, Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος (φωτογραφίες)

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν το τελευταίο διήμερο με τις σχεδόν συνεχείς βροχοπτώσεις οι Δήμοι Μεσσήνης, Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος, όπου έχουν καταγραφεί τεράστιες ζημιές. Το αγροτικό οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία έχει σταματήσει να υφίσταται, καλλιέργειες έχουν πλημμυρίσει, δρόμοι έχουν υποχωρήσει, ενώ τα νερά μετέτρεψαν τους χειμάρρους σε ποτάμια, που απειλούσαν να παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το πυροσβεστικό κλιμάκιο Μελιγαλά έσπευσε να αντλήσει νερά από πλημμυρισμένα υπόγεια σε πέντε σπίτια σε Μερόπη και Βαλύρα, κατέρρευσαν δύο κατοικίες στη Μεσσήνη, ενώ υποχώρησαν δρόμοι στο δίκτυο του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
 
Δήμος Μεσσήνης
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Μεσσήνης, εκτεταμένες ζημιές διαπιστώθηκαν σε μεγάλο μέρος των διοικητικών του ορίων, αποτέλεσμα των πρόσφατων βροχοπτώσεων.
Οι ζημιές εστιάζονται σε τρεις τομείς:
-Αγροτική παραγωγή
Παρουσιάστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα με άμεση συνέπεια τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή και τις αγροτικές εγκαταστάσεις σε όλο το Δήμο Μεσσήνης.
Το πρόβλημα εστιάζεται στη Δημοτική Ενότητα Μεσσήνης, όπου πλημμύρισε ο ποταμός Πάμισος, καθώς και στις Δημοτικές Ενότητες Ανδρούσας, Ιθώμης, Αριστομένους και Τρικόρφου. Μεγάλη καταστροφή σημειώθηκε σε καλλιέργειες κηπευτικών και κυρίως πατάτας, ενώ ζημιές παρουσιάζονται και στην παραγωγή τριφυλλιού.
Επίσης, παρουσιάζονται καταστροφές σε θερμοκηπιακές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, περιφράξεις κ.ά.
Ήδη από το Δήμο έγινε αναγγελία των ζημιών στον ΕΛΓΑ και άρχισαν οι υποβολές αιτήσεων από τους πληγέντες.
-Βασικές υποδομές
Παρατηρήθηκαν υπερχειλίσεις ρεμάτων στις Τοπικές Κοινότητες Αβραμιού, Ανάληψης, Πιπερίτσας.
Έγιναν επιχώσεις με φερτά υλικά ρεμάτων, τάφρων και χανδάκων (Βαρυμπόμπη, Λευκοχώρα, Πιπερίτσα, Τρικόρφο, Λιγίδι, ΓΟΕΒ κ.λπ.). Καθιζήσεις δημοτικών οδών στις Τοπικές Κοινότητες Μηλιωτίου, Ανδρούσας, Πολυλόφου, Καλογερόρραχης, Αμφιθέας, Βασιλάδας, Αρχαίας Μεσσήνης, Αριστοδημείου, Λευκοχώρας και Εύας.
Υποχωρήσεις πρανών στις Τοπικές Κοινότητες Αγριλιάς, Μάνεση και Πιλαλίστρας.
Κατολισθήσεις στις Τοπικές Κοινότητες Ζερμπισίων, Λάμπαινας, Αρσινόης, Αρχαίας Μεσσήνης, Λυκοτράφου και Σπιταλίου.
Επίσης, ζημιές παρατηρήθηκαν στο αντλιοστάσιο Ελληνοεκκλησιάς, σε δημοτικά καταστήματα, ενώ καταγράφηκαν και πτώσεις δένδρων με πρόκληση ζημιών στην Τοπική Κοινότητα Λάμπαινας.
Επιχειρήσεις – ιδιώτες (αρμοδιότητες ΕΛΓΑ και υπουργείου Οικονομικών)
Κατάρρευση δύο οικιών εντός της πόλης της Μεσσήνης, ζημιές σε αγροτική αποθήκη στην Τοπική Κοινότητα Αριστοδήμειου και σε ποιμνιοστάσιο στην Τοπική Κοινότητα Πιπερίτσας. Πλημμύρες σε οικίες στις Τοπικές Κοινότητες Λάμπαινας και Πλατανόβρυσης.
«Συμπερασματικά», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «πολλές από τις ζημιές που προκλήθηκαν στις αγροτικές κυρίως καλλιέργειες με άμεση συνέπεια στο αγροτικό εισόδημα της περιοχής μας, οφείλονται στα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στον ποταμό Πάμισο. Αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν πολλά στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως πατάτας.
Θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού (καθαρισμοί, αύξηση πλάτους κλπ.), ώστε να είναι δυνατή η παροχέτευση του όγκου των υδάτων που συσσωρεύονται σε περιπτώσεις πλημμυρικών φαινομένων.
Ως Δημοτική Αρχή παρακολουθούμε και καταγράφουμε τις καταστροφές, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις συνεχίζονται, προκειμένου να εκτιμήσουμε το μέγεθος των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και στις υποδομές».
 
Δήμος Οιχαλίας
Στο Δήμο Οιχαλίας ο δήμαρχος, Φίλιππος Μπάμης, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Ι. Μιχελάκη, στο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη και στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις του Σαββάτου και της Κυριακής.
Όπως σημειώνει, «σας ενημερώνουμε ότι από τη χθεσινή νεροποντή (Σαββάτου), που επιδεινώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (Κυριακής) και η οποία συνεχίζεται, πλημμύρισαν περιοχές του Δήμου Οιχαλίας με μερική καταστροφή του οδικού δικτύου, αποκοπή Τοπικών Κοινοτήτων από τις υπόλοιπες περιοχές, όπου το νερό έχει υπερβεί το ύψος του δρόμου, με αποτέλεσμα να υπάρχει επικινδυνότητα ακόμη και για ανθρώπινες ζωές. Υπήρξε σε ορισμένες περιπτώσεις από τις μέχρι τώρα πληροφορίες μας και απώλεια ζωικού κεφαλαίου από κτηνοτρόφους της περιοχής όπου πλημμύρισαν οι κτηνοτροφικές μονάδες τους.
Ο Δήμος μας, ο οποίος βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση, κινήθηκε άμεσα και υπεράνω των δυνάμεών του με τα ιδιόκτητα μηχανήματα έργου που διαθέτει, αλλά και με την “επιστράτευση” των ιδιωτικών επαγγελματικών μηχανημάτων έργου στην περιοχή, και προσπαθούμε ακόμη να επέμβουμε όπου χρειάζεται για την αποκατάσταση της ροής των υδάτων σε ποτάμια και χειμάρρους προκειμένου την αποφυγή πλημμυρών και, κατ’ επέκταση, την ασφάλεια των κατοίκων και της περιουσίας τους.
Ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα έχουν παρουσιαστεί σε όλες τις περιοχές της Δημοτικών Ενοτήτων Οιχαλίας.
Αιτούμαστε άμεσα τη συνδρομή σας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη κατάσταση, η οποία συνεχίζεται έως αυτή την ώρα.
Αιτούμαστε την άμεση χρηματοδότηση και την όποια αρωγή σας, για την αποκατάσταση της περιοχής λόγω του ότι ο Δήμος Οιχαλίας με τα πενιχρά του έσοδα είναι αδύνατο να καλύψει τις δαπάνες αυτές που πρέπει, προκειμένου να εξασφαλίσει την περιουσία των κατοίκων αλλά και τη ζωή τους από τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα.
Να σημειωθεί ότι η νεροποντή συνεχίζεται και δεν μπορούμε ακόμα να προσδιορίσουμε και να εκτιμήσουμε τις ακριβείς καταστροφές – ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι στις περιουσίες τους αλλά και στις βασικές υποδομές του Δήμου μας.
Θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, για την άμεση ενημέρωση και πληροφόρησή σας για την πορεία της ακραίας κατάστασης».
Η κατάσταση ήταν λίγο καλύτερη χθες, αφού στο ενδιάμεσο διάστημα είχαν γίνει ορισμένες εργασίες και η στάθμη των νερών είχε υποχωρήσει, αλλά, όπως σημείωσε στο «Θ» ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς, θα πρέπει να σταματήσει να βρέχει για να μην επιδεινωθούν τα προβλήματα.
 
Δήμος Πύλου – Νέστορος
Τραγική είναι και η εικόνα στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, με το δήμαρχο Δημ. Καφαντάρη να αναφέρει στο «Θάρρος» πως θα απαιτηθεί περί το 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ούτε λίγο – ούτε πολύ, ο κ. Καφαντάρης μάς απαρίθμησε σωρεία προβλημάτων, κυρίως σε δρόμους, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Μεταξύ αυτών τα τμήματα Ίκλαινα- Ελαιόφυτο, Γιάλοβα – Σχινόλακκα, ο δρόμος προς το Τσαπί, ο δρόμος προς Μεταξάδα, ο δρόμος πριν τον Πλάτανο, ο δρόμος από Κορώνη προς Μεθώνη, ο δρόμος από Πύλο προς Ρωμανού, αλλά και η είσοδος της Πύλου, όπου παρουσιάστηκε καθίζηση.
Σε όλα αυτά, σημείωσε, δεν έχουν υπολογιστεί οι τεράστιας έκτασης ζημιές στην αγροτική οδοποιία στα εδαφικά όρια του Δήμου, ενώ παραμένει άγνωστο αν και πότε θα μπορέσουν να αποκατασταθούν, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ούτε τα χρήματα ούτε, κυρίως, το προσωπικό και τα μηχανήματα.
Όπως μας είπε, θα ζητήσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου