Αυτοψία στο Λιμάνι Κυπαρισσίας με δικαστική διαταγή (φωτογραφίες)


Αυτοψία για την καταστροφή από πραγματογνώμονα υπουργείου Υποδομών με δικαστική διαταγή!
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου

 
Αυτοψία στο κατεστραμμένο λιμάνι Κυπαρισσίας πραγματοποίησε χθες το πρωί πραγματογνώμονας της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, έπειτα από διαταγή της ειρηνοδίκου Αμαρουσίου στο πλαίσιο σχετικής δικαστικής διερεύνησης.
Η δικαστική έρευνα διεξάγεται μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, για την καταστροφή του προσήνεμου μόλου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας στις 16 Δεκεμβρίου 2013, προς διερεύνηση και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν!
Στις 13 Μαρτίου η ειρηνοδίκης Αμαρουσίου, Α. Πομπονά, διέταξε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και διόρισε πραγματογνώμονα τον Γεώργιο Τσιάτα, ΠΕ Δρ. Πολιτικό Μηχανικό, υπάλληλο της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων και Έργων Αεροδρομίων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο οποίος μέσα σε προθεσμία 20 ημερών οφείλει να καταθέσει αιτιολογημένη έκθεση περί των πλημμελειών του έργου, καταγράφοντας αυτές αναλυτικά.
Παρόντες στην αυτοψία ήταν ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Τριφυλίας Κώστας Ροϊλός, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Νάσος Σμέρδης και Γιώργος Θεοδωρόπουλος, άλλοι αλιείς και πολίτες, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Σμυρνιώτης, που ήταν και εκ των επιβλεπόντων του έργου και εκπρόσωποι της εταιρείας που κατασκεύασε το έργο, ΜΕΤΡΟ ΑΤΕ. Δήμαρχος, αντιδήμαρχος και αλιείς ενημέρωσαν αναλυτικά τον πραγματογνώμονα για τις κακοτεχνίες και ελλείψεις της εταιρείας που κατασκεύασε το έργο, ενώ του έδωσαν και μια σειρά έγγραφα και αναφορές από την εποχή που κατασκευαζόταν μέχρι και τη μηνυτήρια αναφορά. Μάλιστα, οι αλιείς αναφέρθηκαν λεπτομερώς σε όλα όσα έχουν ζήσει και έχουν δει με τα μάτια τους, καθημερινά στο λιμάνι, την περίοδο κατασκευής του νέου προσήνεμου μόλου, και τόνισαν τις αναφορές, διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις των ιδίων και πολιτών σχετικά με την ανύπαρκτη προστασία του τμήματος που κατέρρευσε από φυσικούς ογκόλιθους, όπως και το γεγονός ότι, αντί να μεταφερθούν φυσικοί ογκόλιθοι, πάρθηκαν οι φυσικοί ογκόλιθοι που προστάτευαν τον παλιό μόλο, με συνέπεια να μην προστατεύεται ούτε αυτός και τμήμα του να έχει αποκοπεί και να έχει πάρει κλίση για κατάρρευση.
Ο εκπρόσωπος της Δ.Τ.Υ. της Περιφέρειας, κ. Σμυρνιώτης, συγκέντρωσε τα πυρά των αλιέων, αφού ο ίδιος ήταν εκ των επιβλεπόντων του έργου την περίοδο κατασκευής του. Οι αλιείς σε έντονο ύφος τού επεσήμαναν μια σειρά από παραλείψεις και προβλήματα, για τα οποία από τότε φώναζαν, αλλά η υπηρεσία του κώφευε!
 
Η μηνυτήρια αναφορά στις 16 Δεκεμβρίου
«Κυρία εισαγγελέα, σας είναι ενδεχομένως γνωστή από δημοσιεύματα ή άλλες αναφορές η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι Κυπαρισσίας με την κατάρρευση του προσήνεμου δυτικού μόλου, με τους πρώτους ισχυρούς κυματισμούς, πριν από μερικούς μήνες.
Το αποτέλεσμα αυτής της κατάρρευσης είναι το λιμάνι ουσιαστικά να μη λειτουργεί και τα ελλιμενιζόμενα σκάφη των αλιέων και όχι μόνο να διατρέχουν κίνδυνο. Εκτιμήσεις και στοιχεία που αφορούν στην εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου δημιουργούν προβληματισμούς για το αν η εκτέλεση αυτή ακολούθησε τη σωστή διαδικασία. Έχουν διατυπωθεί επισημάνσεις αρμόδιων φορέων, ότι σημειώθηκαν ουσιαστικές παραλείψεις με συγκεκριμένες ευθύνες, ενδεχομένως και ποινικές. Το Δημοτικό  Συμβούλιο Τριφυλίας, εκφράζοντας τα αισθήματα των πολιτών της Κυπαρισσίας, με ομόφωνη απόφασή του με εξουσιοδότησε να σας υποβάλλω την παρούσα μηνυτήρια αναφορά με κύριο αίτημα την αναζήτηση αυτών των ευθυνών. Ενημερωτικά σημειώνω ότι το συγκεκριμένο έργο  ξεκίνησε το 2007 από την εταιρεία “ΜΕΤΡΟ ΑΤΕ”, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον τότε χαρακτήρα της και τελείωσε το 2009.
Πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα μπορούν να καταθέσουν: α) ο τότε δήμαρχος του τέως Δήμου Κυπαρισσίας κ. Γεώργιος Σαμπαζιώτης β) ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κυπαρισσίας κ. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος και γ) ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Κυπαρισσίας κ. Κωνσταντίνος Ροϊλός. Συνημμένως σας υποβάλλουμε σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα στοιχεία και προσβλέπουμε σε σας για τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών, όπου ανήκουν».
 
Δήλωση Κόλλια
«Είναι γνωστά τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη σ’ αυτά και έχουν γίνει και συγκεκριμένες καταγγελίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια για ενδεχόμενες κακοτεχνίες στην κατασκευή του προσήνεμου μόλου.
Σας υπενθυμίζω ότι, από το 2007, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων και άλλοι φορείς της πόλης της Κυπαρισσίας κατήγγειλαν διάφορα γεγονότα που αφορούσαν στη μη καλή εκτέλεση των εργασιών. Η τελευταία διαδικαστική παρέμβαση που έγινε ήταν η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο δήμαρχος Τριφυλίας τον περασμένο Δεκέμβρη στην Εισαγγελία Κυπαρισσίας, στο πλαίσιο της οποίας διεξάγεται η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) αυτοψία του πραγματογνώμονα που έχει οριστεί, ακριβώς, για να εντοπίσει τις πλημμέλειες που υπάρχουν.
Εμείς θα εφοδιάσουμε τον κ. πραγματογνώμονα με όσα κατά καιρούς έχουμε επισημάνει και πιστεύω ότι η έκθεση στην οποία θα καταλήξει θα είναι ένα καλό βοήθημα για την περαιτέρω δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Με την ευκαιρία, να ξαναϋπενθυμίσω ότι επίκειται η ολοκλήρωση της δημοπράτησης του έργου για την επισκευή του και πιστεύω να μην ξαναζήσουμε τέτοιου είδους καταστάσεις.
Η Δημοτική Αρχή της Τριφυλίας από την αρχή επισημαίνει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και από την αρχή με στεντόρεια φωνή πιέζει για την αποκατάσταση των ζημιών και την αναζήτηση των ευθυνών, εάν και όπου υπάρχουν».