«Δεν έκανα και φόνο, σε 5 χρόνια θα είμαι έξω και όποιος με έδωσε, θα πεθάνει»

«Δεν έκανα και φόνο, σε 5 χρόνια θα  είμαι έξω και όποιος με έδωσε, θα πεθάνει»

Διάλογοι των φερόμενων ως εκβιαστών που σοκάρουν
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Τίποτα και κανέναν δε δείχνει να φοβάται πλέον ο 52χρονος ισοβίτης από τις φυλακές Κερκύρας, ο οποίος μέσα από τα κρατητήρια του διάτρητου σωφρονιστικού μας συστήματος «απειλεί θεούς και δαίμονες», κανονίζει τις «δουλειές» που θέλει, ενώ την ίδια ανεξέλεγκτη «δύναμη» φαίνεται να αποκτούν και όσοι τον περιβάλλουν.
Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία που κατέγραψαν οι άνδρες της Ασφάλειας Αττικής, με τον 31χρονο «εισπράκτορα» των νυχτοκάματων, ορισμένο στη θέση αυτή από τον 52χρονο βαρυποινίτη, να απειλεί καταστηματάρχη και να εξευτελίζει ακόμα και το νομικό σύστημα, λέγοντας: «Και να με πιάσουν, τι θα μου κάνουν… Θα φάω 10 χρόνια φυλακή και στα 5 θα βγω. Λεφτά από μαγαζιά παίρνω, δεν έκανα φόνο. Άμα, όμως, με δώσει κάποιος και πάω φυλακή, όταν βγω, όποιος με έχει δώσει, θα πεθάνει».
Οι άνδρες της Ασφάλειας Αττικής κατάφεραν με απόλυτη μυστικότητα για περίπου ένα μήνα να καταγράψουν το σύνολο των κινήσεων των υπόπτων, ενώ μπλόκαραν όλες τους τις συνομιλίες και «σάρωσαν» όλες τις κάμερες από δημόσια κτήρια και καταστήματα στο κέντρο της Καλαμάτας που είχαν καταγράψει τις κινήσεις τους.
Επίσης, οι αστυνομικοί του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής έχουν καταλήξει ότι ο «Νίκο» που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού και επικοινωνεί τηλεφωνικά, κανονίζοντας και αυτή τη φορά διάφορες παράνομες δραστηριότητες με τον 52χρονο στις φυλακές Κερκύρας, δεν είναι άλλος από τον Αλβανό «Νίκο» που καταδικάσθηκε πέρυσι μαζί του ως ο δολοφόνος του Φελίμ Μεσάι. Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνεται και το όνομα της 37χρονης μνηστής του 52χρονου ισοβίτη.
Χθες οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθούν ένας 23χρονος από τον Αντικάλαμο, ένας 27χρονος Μεσσήνιος που κατοικεί στην Αθήνα και είναι στενός συγγενής ενός εκ των οργανωτών της μεγάλης κλοπής από το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα και ένας 29χρονος από την Καλαμάτα. Αργά το βράδυ, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι τρεις προφυλακίσθηκαν.
Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή ο 31χρονος «εισπράκτορας», καθώς και οι υπόλοιποι συλληφθέντες.
Μερικές από τις κατηγορίες που βαρύνουν τα 14 άτομα που περιλαμβάνει η δικογραφία είναι διεύθυνση και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης από υπότροπους και με επιβαρυντικές περιστάσεις, παροχή πληροφοριών σε εγκληματική οργάνωση, τετελεσμένες εκβιάσεις, αλλά και απόπειρα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, εκβίαση επιχειρήσεων, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών κ.ά.
 
Ο φόβος και ο τρόμος
Στον 52χρονο ισοβίτη η Αστυνομία, αποδίδει το ρόλο του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος ανέθετε σε κάθε μέλος τα καθήκοντα που θα έχει. Η ομάδα δε που είχε συστήσει μέσα από τις φυλακές περιλάμβανε άτομα από Αθήνα και Καλαμάτα, ενώ τα αποκαλούσε «βουβάλια».
Στόχος ήταν να έχει τον έλεγχο – αν ήταν δυνατόν – κάθε καταστήματος που λειτουργούσε, ώστε να αποσπά χρήματα, ενώ βασικότερο όλων, να διατηρήσει τη φήμη του σκληρού και αδίστακτου κακοποιού που διαφεντεύει την περιοχή.
Για το λόγο αυτό η Αστυνομία έχει διαπιστώσει ότι η εγκληματική δράση του 52χρονου, η οποία ενισχύθηκε με τη διπλή ανθρωποκτονία πατέρα και γιου Μεσάι (που συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα όταν αποκαλύφθηκαν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί) έχει προκαλέσει μεγάλο φόβο και ανησυχία στους κατοίκους της Καλαμάτας, και μόνο στο άκουσμα του ονόματός του.
Οι καταγραφές στις οποίες προχώρησε από τις 22 Φεβρουαρίου η Ασφάλεια Αττικής δείχνουν ότι συστηματικά ο 31χρονος «εισπράκτορας», παίρνοντας μαζί του κάθε φορά ομάδα με διαφορετικές συνθέσεις και άτομα από  Καλαμάτα, και Αθήνα, επισκεπτόταν νυχτερινά καταστήματα, κυρίως στην περιοχή του  Ιστορικού Κέντρου. Στους ιδιοκτήτες, είτε μετέφεραν εκβιαστικό μήνυμα του 52χρονου από τις φυλακές είτε του έδιναν το κινητό τηλέφωνο του 52χρονου, ζητώντας τους να τον καλέσουν για να κανονίσουν το ποσό που θα δίνει κάθε εβδομάδα.
 
«Αυτή είναι η δουλειά μου»
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 52χρονος σε συνομιλία με ιδιοκτήτη μπαρ τον ρωτά γιατί άνοιξε κατάστημα χωρίς να τον ρωτήσει, αφού αυτός κάνεις κουμάντο σε όλα τα καταστήματα, και του επισήμανε: «Εγώ έχω μπει φυλακή ισόβια, εσείς κονομάτε από το μαγαζί στην πλάτη μου. Μην το παίρνεις προσωπικά, εμένα αυτή είναι η δουλειά μου, δε ζητιανεύω. Θέλω 35 ευρώ μεροκάματο, την ημέρα, σαν να έχεις άλλη μια σερβιτόρα». Φυσικά, όλες οι συνομιλίες συνοδεύονταν από απειλές πως, όποιος απευθυνθεί στην Αστυνομία, θα πεθάνει.
Φυσικά, όσοι συμμορφώνονταν, επιβραβεύονταν, όπως φαίνεται και στην εξής συνομιλία του 52χρονου με καταστηματάρχη: «Εάν συνεργαστείς μαζί μου, δε θα υπάρχει άλλο μαγαζί στη γειτονιά σου. Θα είσαι μόνο εσύ, γιατί τ’ άλλα θα τα κάνω καλοκαιρινά. Θα τα κάψω και έτσι ο κόσμος θα έρχεται όλος σε εσένα. Αν συνεργαστείς, θα μου λες τι πρόβλημα έχεις και θα το λύνω από τη φυλακή. Εάν δε συνεργαστείς μαζί μου και να έρχεται κάποιο δικό μου παιδί κάθε Σάββατο να του δίνεις 250 ευρώ, το μαγαζί σου από το Ιστορικό Κέντρο θα το φτάσω στην παραλία».
Παράλληλα, η «ομάδα» φρόντιζε για την παροχή υπηρεσιών στους καλοπληρωτές, όπως φαίνεται και από την ακόλουθη συνομιλία μέλους της ομάδας με ιδιοκτήτες: «Ο Κ. (εισπράκτορας) θα είναι ο σύνδεσμός σας με τον Β. (52χρονο) και ό,τι φασαρία γίνει στο μαγαζί ή τσαμπουκάς, πάρε τηλέφωνο και το πολύ σε 5 λεπτά τα παιδιά τα δικά μας θα είναι εδώ. Δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα».
Ο 31χρονος εισέπραττε τα ποσά που είχε συμφωνήσει ο 52χρονος, ο οποίος ήταν και ο μόνος αρμόδιος για διαπραγμάτευση των ποσών. Ο 52χρονος, επίσης, ενημέρωνε την ομάδα για το πώς θα πλησίαζαν και θα εκβίαζαν τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, ενώ τους ζητούσε να παρακολουθούν αν τα καταστήματα μαζεύουν πολύ κόσμο και βγάζουν κέρδος, ώστε να ζητήσει περισσότερα χρήματα.
 
Πήγαν στην Αθήνα
Οι αφόρητες πιέσεις που δέχτηκαν οδήγησαν κάποιους καταστηματάρχες στη ΓΑΔΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου ενημέρωσαν την Ασφάλεια Αττικής για ό,τι συνέβαινε, παρά τις απειλές που δέχονταν από την ομάδα.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικά όσα φαίνεται να έχει αναφέρει σε καταστηματάρχη ο 31χρονος «εισπράκτορας»: «Και να με πιάσουν, τι θα μου κάνουν… Θα φάω 10 χρόνια φυλακή και στα 5 θα βγω. Έχω ξαναβγάλει φυλακή. Λεφτά από μαγαζιά παίρνω, δεν έκανα φόνο, δε θα φάω ισόβια. Άμα, όμως, με δώσουνε και πάω φυλακή, όταν βγω, θα γίνω ο νέος Β. της Καλαμάτας, όποιος με έχει δώσει, θα πεθάνει».
Χάρη σε αυτή την κίνηση των καταστηματαρχών, από τα ξημερώματα στις 23 Μαρτίου άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι με τη σύλληψη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα του 31χρονου εισπράκτορα.
Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, υπάρχουν καταστηματάρχες που- παρά τα ακλόνητα στοιχεία- αρνούνται ότι εκβιάστηκαν, ενώ στην πλειοψηφία τους οι καταστηματάρχες έχουν καταθέσει για τις εκβιάσεις που δέχονταν.