Διαγωνισμός συγγραφής θεατρικού παιδικού έργου από το Μ.Ε.Θ.


Έναν ξεχωριστό διαγωνισμό για τη συγγραφή πρωτότυπου θεατρικού παιδικού έργου προκήρυξε το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο (ΜΕΘ), με στόχο την ανάπτυξη της σύγχρονης νεοελληνικής δραματουργίας και την ανάδειξη νέων θεατρικών συγγραφέων.
Ειδικότερα, ισχύουν τα εξής:
1. Έπαθλο η ένταξη του έργου στο ρεπερτόριο του ΜΕΘ και η παρουσίαση στο κοινό μέσα στα επόμενα τρία (3) έτη.
2. Χρόνος υποβολής των έργων: μέχρι την 31 Αυγούστου 2014. Έργα που θα παραληφθούν μετά την ημερομηνία αυτή, δε θα γίνονται δεκτά.
3. Το θεατρικό έργο πρέπει να είναι δακτυλογραφημένο, να υποβληθεί σε έξι (6) αντίγραφα, σε σελίδα Α4, έως 100 σελίδες, στη μία πλευρά της κόλλας. Ο αριθμός των προσώπων που λαμβάνουν μέρος στο έργο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δώδεκα. Μέγεθος γραμμάτων 14, New Roman, διάστημα γραμμών 1,5.
4. Τα έργα πρέπει να αποσταλούν σε κλειστό φάκελο ταχυδρομικώς, με συστημένη επιστολή ή με κούριερ, στη διεύθυνση: ΜΕΘ, υπ’ όψιν κ. Ανδρέα Παπαθεοδωρίδη, Ιθώμης 7, Καλαμάτα, 24100, με την ένδειξη: «Για το διαγωνισμό παιδικού θεατρικού έργου». Έργα που αποστέλλονται με τηλεομοιοτυπία (fax) ή μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δε γίνονται δεκτά.
5. Το θέμα του έργου είναι ελεύθερο. Τα έργα θα πρέπει να υποβληθούν με ψευδώνυμο. Το πραγματικό ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου του συγγραφέα θα περιέχονται μέσα σε σφραγισμένο φάκελο που θα συνοδεύει τα κείμενα. Τυχόν αναγραφή στα αντίτυπα του έργου του πραγματικού ονόματος – και όχι του ψευδωνύμου –  συνιστά λόγο ακυρότητας της συμμετοχής στο διαγωνισμό.
6. Κάθε συγγραφέας έχει δικαίωμα υποβολής ενός (1) μόνον έργου και οφείλει να προσκομίσει μαζί δήλωση ότι το έργο που υποβάλλει είναι πρωτότυπο, δεν έχει εκδοθεί, δημοσιευθεί, διδαχθεί από σκηνής ή αποτελέσει τον πυρήνα ή το σενάριο κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού έργου, καθώς και δήλωση ότι το έργο του δεν έχει υποβληθεί παλαιότερα σε άλλους διαγωνισμούς οποιουδήποτε φορέα. Σε περίπτωση που η δήλωση αυτή αποδειχθεί ψευδής, ακυρώνεται η συμμετοχή στο διαγωνισμό.
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό σημαίνει ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων του.
7. Τα έργα θα διαβαστούν, θα αξιολογηθούν και θα ανακηρυχθεί το βραβευμένο από κριτική επιτροπή. Η επιτροπή μπορεί, κατά την κρίση της, να μην επιλέξει κανένα κείμενο ως άξιο παρουσίασης, χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση θεατρικής παρουσίασής του.
8. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους 2014.
9. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα του δημιουργού ανήκουν σε αυτόν, εκτός όσων αφορούν σε δημόσια δωρεάν ανάγνωση του έργου κατά τη διάρκεια τελετής απονομής στην Καλαμάτα ή σε άλλους χώρους/τόπους ελεγχόμενους από το ΜΕΘ, από ηθοποιούς της επιλογής του, με δική του δαπάνη και για 3 έτη από την ανακήρυξη. Στην παρουσίαση του έργου από σκηνής για συνολική διάρκεια μέχρι τριών ετών από την ανακοίνωση του βραβείου με δική του δαπάνη. Στην παρουσίαση των μαγνητοσκοπημένων ταινιών της τελετής απονομής του βραβείου οιαδήποτε στιγμή.
Οι συγγραφείς των έργων που δε θα βραβευτούν δεν υπόκεινται πλέον στους περιορισμούς δημοσιεύσεως ή οποιουσδήποτε άλλους.
10. Αν υποβληθεί ένσταση ή διεκδίκηση προς το ΜΕΘ σχετικώς με την πατρότητα ή πρωτοτυπία του έργου, το ΜΕΘ δικαιούται, αλλά δεν υποχρεούται, να ζητήσει νομιμοποιητικά έγγραφα από το βραβευθέντα, καθώς, επίσης, εχέγγυα για την πατρότητα ή πρωτοτυπία του βραβευόμενου έργου. Σε περίπτωση αδυναμίας συναγωγής ασφαλών συμπερασμάτων, τη διαφορά θα κρίνουν τα αρμόδια δικαστήρια Καλαμάτας, που έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα επιλύσεως όλων των σχετικών διαφορών.
11. Το ΜΕΘ ερμηνεύει ελευθέρως και συμπληρώνει τα κενά των διατάξεων της προκηρύξεως.
12. Τα έργα που κατατίθενται στο διαγωνισμό παραμένουν στη βιβλιοθήκη του ΜΕΘ και δεν επιστρέφονται.
13. Διευκρινίσεις ή πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό στο τηλέφωνο 695 999 2285.
Π.Μπ.