Ενημερωτική ημερίδα για τη διαμεσολάβηση απόψε στην Καλαμάτα

Ενημερωτική ημερίδα για τη διαμεσολάβηση απόψε στην Καλαμάτα

«Η διαμεσολάβηση ως μέθοδος εξωδικαστικής εναλλακτικής επίλυσης διαφορών αστικών και εμπορικών υποθέσεων» είναι ο τίτλος της ημερίδας που διοργανώνει σήμερα, στις 7.00 το απόγευμα, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου.
Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δ. Μανιάτη και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κ. Μαργέλη, στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης-Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ν. Κανελλόπουλος, ενώ το θέμα θα αναπτύξει ο δικηγόρος, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής-εκπαιδευτής διαμεσολαβητών του Αθηναϊκού Κέντρου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Σπ. Αντωνέλος.
 
Νέος θεσμός στην επίλυση διαφορών
Όπως εξήγησε ο κ. Μανιάτης, η διαμεσολάβηση είναι ένας νέος θεσμός που διευκολύνει στην επίλυση των διαφορών μεταξύ ιδιωτών-επαγγελματιών-επιχειρήσεων, και κάλεσε τα μέλη του Επιμελητηρίου να παρακολουθήσουν την ημερίδα για να ενημερωθούν:
-Τι είναι η διαμεσολάβηση – γιατί ενδείκνυται η διαμεσολάβηση
-Πώς εφαρμόζεται
-Τα οφέλη της διαμεσολάβησης
-Διαμεσολάβηση και δικαστική οδός
-Γιατί χρειαζόμαστε το Διαμεσολαβητή
-Πλεονεκτήματα της Διαμεσολάβησης έναντι της πολιτικής Δίκης
-Ποιες διαφορές υπάγονται σε διαμεσολάβηση
-Νομικό Πλαίσιο.
Με λίγα λόγια, συνέχισε, λύνονται οι αστικές και εμπορικές μας υποθέσεις γρήγορα, οικονομικά, εμπιστευτικά, φιλικά, δεσμευτικά.
Ο θεσμός της διαμεσολάβησης ξεκίνησε μόλις πρόσφατα την ενεργή του δράση στην Ελλάδα (Ιούνιος 2013), δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένος, την ώρα που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στη μεγαλύτερή του ακμή.
 
Η διαδικασία
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, αφού συνεχάρη τον κ. Μανιάτη για τη λήψη της πρωτοβουλίας να παρουσιαστεί και να προωθηθεί ο θεσμός της διαμεσολάβησης, ανέφερε πως πρόκειται για έναν αξιόπιστο τρόπο επίλυσης εξωδικαστικών διαφορών που διέπονται από τις διατάξεις του ιδιωτικού δικαίου, ενώ προσφέρει σύντομες, εχέμυθες και αμοιβαία επωφελείς λύσεις.
Πρόσθεσε πως ο θεσμός της διαμεσολάβησης αναπτύσσεται ραγδαία και με προσθήκη στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα καθιερωθεί ως στάδιο στη διαδικασία, ενώ θα θεσπιστεί για την επίλυση μικροδιαφορών έως 5.000 ευρώ, καθώς και στις διαφορές που προκύπτουν από αγορές μέσω διαδικτύου, και μετά θα πηγαίνει στα δικαστήρια.
«Πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να συνειδητοποιήσουν τα τεράστια οφέλη του θεσμού αυτού και να συνειδητοποιήσουν ότι η λύση στα Δικαστήρια είναι το έσχατο μέσο και αφού προηγηθεί η διαμεσολάβηση, θεσμός που αποτελεί κεκτημένο σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ», σημείωσε ο κ. Μαργέλης. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου