Επίσημες διαβεβαιώσεις για τα 48 στρέμματα στον Κορδία


Ένα ακόμη κτήριο στη Μεσσήνη παίρνει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Συνεχίζει να «μαζεύει» ακίνητα προς ιδιωτικοποίηση το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Τελευταίο… θύμα του στο νομό μας είναι το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ), το οποίο βρίσκεται στη Μεσσήνη, έχει έκταση 660 τετραγωνικά μέτρα και απαλλοτριώθηκε το 1974.
Η τακτική αυτή αρχίζει και προκαλεί ανησυχίες στην Καλαμάτα, ιδιαίτερα για την περιοχή των 48 στρεμμάτων στον Κορδία. Η αρμόδια δημοτική υπάλληλος για πολεοδομικά θέματα, Παν. Ντίντα, δε γνώριζε κάτι για την τύχη τους και σε ερώτησή μας απάντησε: «Το συγκεκριμένο θέμα το χειρίζεται αποκλειστικά ο δήμαρχος Παν. Νίκας».
Πάντως, στην Πολεοδομία Καλαμάτας δεν έχει φτάσει ακόμα επίσημη απόφαση με την οποία να παραχωρείται η συγκεκριμένη περιοχή στο Δήμο, κι αυτό προκαλεί σε ορισμένους ανησυχία, αφού ο «διάβολος» κρύβεται πίσω από τις λεπτομέρειες.
Η αλήθεια είναι ότι «μαραθώνιο αγώνα» να παραχωρηθεί η έκταση των 48 στρεμμάτων στην περιοχή του Κορδία κατά χρήση στο Δήμο Καλαμάτας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η Δημοτική Αρχή, προκειμένου ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης να… ξεφύγει από την προοπτική ένταξής του στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) και πώλησής του. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο δήμαρχος βρέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, για να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» υπέρ του Δήμου. Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο αγώνας δρόμου φάνηκε να είχε επιτυχή κατάληξη.
«Εδώ και χρόνια μάχομαι για τη διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας στο Δήμο Καλαμάτας και τα αποτελέσματα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Αν δεν υπήρχε ένας κοπιαστικός και συνεχής αγώνας, το παλαιό νοσοκομείο θα βρισκόταν στη λίστα του ταμείου, το ίδιο και το Στρατόπεδο, αν δεν είχε γίνει κέντρο λαθρομεταναστών όπως υπήρχαν κάποιες σκέψεις, ενώ θα είχαν χαθεί και τα 48 στρέμματα στην περιοχή του Κορδία, μαζί με το Πάρκο Σιδηροδρόμων, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στον ΟΣΕ και στην πρώην Αγροτική Τράπεζα», είχε αναφέρει σχετικά.
Μάλιστα, από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ολοκληρώθηκε η πρόταση, η οποία εγκρίθηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, για το master plan (σχέδιο γενικής διάταξης), όσον αφορά στην αξιοποίηση χώρου 48 στρεμμάτων στον Κορδία.
Ο Δήμος Καλαμάτας προορίζει το χώρο για τη διοργάνωση αθλητικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και προτείνει την κατασκευή τριών γηπέδων μπάσκετ, δύο γηπέδων βόλεϊ, ενός γηπέδου ποδοσφαίρου 5×5, τη διαμόρφωση χώρου ελαφρού τρεξίματος, ποδηλατοδρόμου, θέσεων στάθμευσης και χώρων πρασίνου, την κατασκευή δύο κυλικείων, όπως και εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού.
Ο προϋπολογισμός των προτεινομένων έργων ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ.
Η λογική, επομένως, υιοθετεί το αξίωμα ότι το θέμα έχει λήξει υπέρ του Δήμου Καλαμάτας. Από την άλλη, εκπληρώνοντας τη μνημονιακή της δέσμευση, η αλήθεια είναι ότι κυβέρνηση θέλει άρον άρον να προχωρήσει στο ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας, ελπίζοντας σε ξένους επενδυτές οι οποίοι βιάζονται να τα αποκτήσουν όπως όπως. Γι’ αυτό η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να εντείνει το ρυθμό μεταβίβασης των ακινήτων στο Ταμείο Ιδιωτικοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου.
Υπό αυτές τις συνθήκες η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου συνιστά τεράστιο οικονομικό και εθνικό σκάνδαλο, εάν δεν αποτελεί έγκλημα. Η ανάπτυξη, που επαναλαμβάνεται από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη ως πανάκεια, δεν είναι το ξεπούλημα, αλλά η οργάνωση και βελτίωση των παραγωγικών τομέων της χώρας, όπως είναι η γεωργία, ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο πολιτισμός. Η είσπραξη εσόδων από πωλήσεις γης και ακινήτων είναι μειωμένης αναπτυξιακής αντίληψης και προδίδει πανικό και αδιέξοδο. Ελπίζουμε να μην πάει τίποτα στραβά στη συγκεκριμένη περίπτωση του Κορδία.