Η κεντροαριστερά αναζητεί το δικό της υποψήφιο στην Καλαμάτα μετά την άρνηση Κοσμόπουλου

Η κεντροαριστερά αναζητεί το δικό της υποψήφιο στην Καλαμάτα μετά την άρνηση Κοσμόπουλου

Στην αρχική του θέση επέστρεψε ο Β. Κοσμόπουλος – Απέκλεισε Υποψηφιότητα για το Δήμο Καλαμάτας

-Συζητήσεις για ένα νέο πρόσωπο, η τελευταία προσπάθεια για να εκφραστούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Χωρίς αποτέλεσμα έμειναν, τελικά, οι προσπάθειες παλαιών αυτοδιοικητικών παραγόντων, δημοτικών κινήσεων και κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) να πείσουν τον πρώην επικεφαλής της «Ανθρώπινης και Όμορφης Πόλης», Β. Κοσμόπουλο, να τεθεί και πάλι επικεφαλής ενός ανοικτού ψηφοδελτίου για το Δήμο Καλαμάτας.
Ο ίδιος τις προηγούμενες ημέρες γνωστοποίησε τις τελικές του αποφάσεις, οι οποίες τον έφεραν στο σημείο που ξεκίνησε το σενάριο. Για διάφορους λόγους δε θέλει να εμπλακεί με τις επερχόμενες εκλογές.
Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη αποτυχημένη ιστορία έχει πολλά κενά στη… διαδρομή της.
Οι συζητήσεις με τα μέλη του «Δικτύου», που ήταν και η πρώτη επιλογή από την πλευρά του για τη θέση του επικεφαλής, ξεκίνησαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ο κ. Κοσμόπουλος προερχόταν από έναν κοινό περίπου πολιτικά χώρο, πολλά μέλη του συνδυασμού του στελέχωσαν την προσπάθεια του «Δικτύου» το 2010 και η γενικότερη όσμωση μεταξύ των δύο πλευρών ήταν η καλύτερη δυνατή.
Στη μέση της διαδρομής βγήκε μια ανακοίνωση ανεπίσημη ότι ο κ. Κοσμόπουλος για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους δεν μπορεί να είναι υποψήφιος και δη επικεφαλής ψηφοδελτίου στις εκλογές. Αυτό επικαλέστηκαν και κάποια από τα μέλη του «Δικτύου», όταν ρωτήθηκαν στην τελευταία γενική συνέλευση της παράταξης γιατί δεν προχώρησε το «φλερτ».
Από την άλλη πλευρά, σε ιδιωτικές συζητήσεις λέγονται τελείως διαφορετικά πράγματα, υπάρχουν άλλες προσεγγίσεις και εξηγήσεις. Αν και παρακολουθήσαμε, θα λέγαμε, από κοντά τη διαδικασία, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα. Ποια από τις δύο πλευρές έχει δίκιο; Υπήρξαν πολιτικοί λόγοι που δεν καρποφόρησε η προσπάθεια, λόγω μιας πιθανής «συμμαχίας» του ΠΑΣΟΚ με το «Δίκτυο» και το ΣΥΡΙΖΑ; Προσωπικές αντιπαραθέσεις; Ολιγωρία; Όροι δεσμευτικοί που δεν άφησαν το… γάμο να προχωρήσει και να φτάσει μέχρι την εκκλησία; Έχουμε ακούσει αρκετές εκδοχές, αλλά το μυστήριο παραμένει.
Όπως και να έχει η ιστορία, η επιλογή του «Δικτύου» να προχωρήσει με το γιατρό – καρδιολόγο Μανώλη Μάκαρη, ήταν σίγουρο ότι αποδυνάμωνε τις προϋποθέσεις, ώστε το νέο εγχείρημα του Β. Κοσμόπουλου (σ.σ. για συνεργασία με τις υπόλοιπες δυνάμεις) να έχει σοβαρές πιθανότητες νικηφόρου αποτελέσματος.
Η τελική του απόφαση, σε κάθε περίπτωση, αφήνει ένα πολιτικό κενό. Πώς θα εκφραστούν πλέον στο Δήμο Καλαμάτας οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ; Κάποιες διερευνητικές συζητήσεις με όνομα-έκπληξη γίνονται. Αυτή τη φορά σε διαφορετική ρότα. Νεαρός, τεχνοκράτης, άφθαρτος, αλλά και άπειρος αυτοδιοικητικά, είναι τα στοιχεία της νέας προσπάθειας. Αν ευοδωθεί, θα φανεί πολύ σύντομα, τις επόμενες ημέρες. Διαφορετικά, ίδωμεν…