Θ. Μπρεδήμας: “Ο κύκλος του Παν. Νίκα στο Δήμο Καλαμάτας έκλεισε”


Διεργασίες για συμμετοχή της παράταξης σ’ ένα ευρύτερο ψηφοδέλτιο

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου εν όψει της επίσημης έναρξης της προεκλογικής περιόδου για τη δημοτική αναμέτρηση του Μαΐου έχει γυρίσει ήδη ανάποδα και οι δημοτικές παρατάξεις στο Δήμο Καλαμάτας ολοκληρώνουν την προετοιμασία τους για τη συμμετοχή τους σε αυτές.
Έτσι, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου της «Αλλαγής», «σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε, προχθές, συνάντηση όλων των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, καθώς και όλων των προέδρων των τοπικών συμβουλίων του συνδυασμού.
Στην έναρξη της συζήτησης ο επικεφαλής της παράταξης, Θόδωρος Μπρεδήμας, έκανε σύντομο απολογισμό της δράσης της μείζονος αντιπολίτευσης και επισήμανε το σημαντικό ρόλο των παρεμβάσεων όλων των δημοτικών συμβούλων σε ουσιαστικά ζητήματα του Δήμου μας. Ταυτόχρονα, δήλωσε την παρουσία του ιδίου και της παράταξης στις επερχόμενες εξελίξεις.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πρόεδροι των συμβουλίων. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν η ενότητα του συνδυασμού και η έκφραση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του επικεφαλής.
Η δημοτική ομάδα της παράταξης “Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας” χωρίς να μηδενίζει το όποιο έργο της Δημοτικής Αρχής, θεωρεί όμως πως μετά από 8 χρόνια δημαρχοντίας έκλεισε τον κύκλο της. “Ό,τι ήταν να δώσει ο Νίκας, το έδωσε”, ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Η αποσπασματικότητα των παρεμβάσεων, η εξυπηρέτηση των εκλεκτών, η αδιαφάνεια, οι έμμισθες θεσούλες για όλους, η εγκατάλειψη των συνοικιών και των δημοτικών διαμερισμάτων (Άριος, Θουρίας, Αρφαρών) και των χωριών του Ταϋγέτου, η αυταρχικότητα και η αλαζονεία του δημάρχου είναι τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα.
Ας θυμηθούμε μερικές… δράσεις της: Αποτυχία στη διαχείριση των απορριμμάτων, με συνέπεια το βαρύ χαράτσι που καταβάλλουν οι δημότες στους “φίλους” σκουπιδοεργολάβους και διάφορους “πειραματιστές”. Βαθιές αναλύσεις ίσες με το βάθος των ακριβοπληρωμένων πηγαδιών.
Αδυναμία να συγκροτήσει κοινωνικό δίκτυο αντιμετώπισης των προβλημάτων που βιώνουν οι δημότες, αποτέλεσμα των πολιτικών της κρίσης. Αναποτελεσματικότητα και ψηφοθηρική αντιμετώπιση του ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο), στοιχεία ανευθυνότητας για το μέλλον της πόλης. Αποσπασματικές παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό, που έχουν οδηγήσει σε ασφυκτικό μποτιλιάρισμα το κέντρο και σε συνεχή ατυχήματα στην πόλη.
Επίσης, έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, με αποτέλεσμα στην πρώτη νεροποντή να χάνονται περιουσίες και να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, δικαιολογίες του τύπου “μεγάλο ύψος βροχής” δεν επαρκούν. Ανυπαρξία πρότασης για τον πρωτογενή τομέα και ερασιτεχνικές πρωτοβουλίες για τουρισμό. Ανικανότητα αξιοποίησης των κληροδοτημάτων. Αδυναμία αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης. Αποποίηση ευθυνών και επικοινωνιακή προσέγγιση του ζητήματος των τσιγγάνων. Αναξιοποίητος ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου. Ευκαιριακή και άκρως επικοινωνιακή, χωρίς σχέδιο, διαχείριση της καθημερινότητας (διαχείριση αθλητικών χώρων, λακκούβες, φωτισμός, συντήρηση αγροτικών δρόμων, διάνοιξη δρόμων, καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.). Βέβαια, τα έργα βιτρίνας, οι αναθέσεις και η αδιαφάνεια καλά κρατούν…
Η παράταξή μας με τη διαχρονική παρουσία της και το διαπιστωμένο έργο της, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς, θα συμβάλει στη συγκρότηση ευρύτερης ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης με φερέγγυα πρόσωπα, προκειμένου μαζί με τους δημότες του καλλικράτειου Δήμου να δημιουργήσουμε το Δήμο Καλαμάτας που μας αξίζει. Με διαφάνεια, ο συνδυασμός τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει τις προτάσεις του».

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και οι φήμες που θέλουν κάποιους από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης να έχουν ήδη αποφασίσει να συνεργαστούν με άλλες αυτοδιοικητικές παρατάξεις. Ο λόγος για τους Βασίλη Δικαιουλάκο, Παύλο Γκρέκη και Κώστα Ανδρεάκο.
Από την πλευρά του, ο εκπαιδευτικός Β. Δικαιουλάκος αποποιήθηκε τα σενάρια που τον θέλουν να προσχωρεί στην παράταξη της πλειοψηφίας του Παν. Νίκα και τόνισε ότι θα ταχθεί στο πλευρό της παράταξης, συμφωνώντας με το άνοιγμα που επιχειρείται.
Από την πλευρά του, ο Π. Γκρέκης τόνισε ότι τα σενάρια που τον θέλουν να συνεργάζεται με την παράταξη του Μιχάλη Αντωνόπουλου «Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών» είναι ανυπόστατα.
Τέλος, ο Κ. Ανδρεάκος σημείωσε ότι παραμένει μέλος της δημοτικής παράταξης, θα συμμετάσχει στις διαδικασίες για τις επόμενες εκλογές, αλλά δε δεσμεύτηκε για την οριστική του θέση. Όπως είπε, αυτή θα γνωστοποιηθεί σύντομα στον επικεφαλής της παράταξης.