«Κάθε χρόνο και χειρότερα» η κίνηση στις εκπτώσεις

«Κάθε χρόνο και χειρότερα»  η κίνηση στις εκπτώσεις

“Κάθε χρόνο και χειρότερα” λένε απογοητευμένοι οι έμποροι και οι επαγγελματίες της Τριφυλίας για την κίνηση την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων. Οι εκπτώσεις στην περιοχή άγγιξαν και ξεπέρασαν ακόμη και το 60%, ωστόσο η κίνηση δεν ήταν απλώς υποτονική, αλλά, δυστυχώς, χειρότερη από κάθε άλλη προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.
Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και πλήττει βάναυσα τους πολίτες είναι οδυνηρές για τους ανθρώπους της αγοράς, που πλέον αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα λειτουργικά έξοδα και, βεβαίως, στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα είτε να κλείνουν τα καταστήματά τους με «διακοπή», είτε να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, είτε να τα θέτουν σε αδράνεια.
Η περίοδος των εκπτώσεων μπορεί να τελείωσε την Παρασκευή, ωστόσο, οι επαγγελματίες για το επόμενο διάστημα έχουν στα καταστήματά τους προσφορές και ξεπουλήματα, σε τιμές ακόμη και κάτω του κόστους.
Για τις εκπτώσεις και την προσεχή περίοδο μέχρι το Πάσχα μίλησαν στο «Θ» οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Κυπαρισσίας.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Φώτης Παναγιωτόπουλος, σημείωσε: «Οι εκπτώσεις του μηνός Φεβρουαρίου, παρόλο που κυμάνθηκαν σε υψηλά ποσοστά, δεν απέδωσαν τα αποτελέσματα που θα περίμενε η αγορά για να ανακάμψει. Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια η πτώση του τζίρου των καταστημάτων ήταν καθολική και καθημερινά επιχειρηματίες, έμποροι και βιοτέχνες φθάνουν σε πρωτοφανή οικονομικά αδιέξοδα και κλείνουν τις επιχειρήσεις τους. Τα νέα φορολογικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, η έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες και η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχουν φθάσει τη μικρομεσαία επιχείρηση στα όρια της επιβίωσής της. Αναρωτιόμαστε πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτή η μακροχρόνια κρίση που μαστίζει τον πρωτογενή τομέα, το εμπόριο και το λαό γενικότερα. Ευχόμαστε να αλλάξει το επόμενο διάστημα η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, διότι πολύ φοβούμαστε ότι θα καταρρεύσει το λιανικό εμπόριο και θα συμπαρασύρει κι όλους τους άλλους τομείς ανάπτυξης».
Με τη σειρά του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών, Σταμάτης Τσίγκανος, επισήμανε: «Η κίνηση την περίοδο των εκπτώσεων ήταν υποτονική, αν και τα μαγαζιά στα Φιλιατρά είχαν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων με πολύ καλές τιμές. Ο κόσμος ήταν διστακτικός και φοβισμένος λόγω των δύσκολων οικονομικών καιρών και δεν έκανε αγορές. Τα μαγαζιά θα συνεχίσουν, από μία συζήτηση που είχα με κάποιους επαγγελματίες, για ένα δεκαήμερο με κάποιες προσφορές, ως συνέχεια των εκπτώσεων, μήπως και ο κόσμος, τελευταία στιγμή, βγει στην αγορά και ψωνίσει.
Η περίοδος μέχρι το Πάσχα θα είναι δύσκολη. Πάντα η εποχή αυτή είναι δύσκολη. Συνήθως η αγορά ανοίγει, όταν ανοίγει και ο καιρός. Ο καιρός είναι πολύ σημαντικός. Πάντως, τα καταστήματα κινήθηκαν σε πολύ καλές τιμές, σε σχέση με άλλες χρονιές, ήταν μεγαλύτερες οι εκπτώσεις, απλά ο κόσμος ήταν προβληματισμένος και έψαχνε συνέχεια για το καλύτερο και τις καλύτερες τιμές λόγων των δύσκολων οικονομικών του».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, είπε: «Κάθε χρόνο και χειρότερα. Η αγορά δεν κινήθηκε και παρόλο που τα μαγαζιά μας είχανε πολύ καλές τιμές, πολύ μεγάλες εκπτώσεις. Δε δούλεψε η αγορά όπως περιμέναμε και αυτό το φαινόμενο, με τουλάχιστον 30% κάτω η κίνηση, ήταν πανελλαδικά στις εκπτώσεις. Όταν ο άλλος δεν έχει χρήματα για τις άμεσες υποχρεώσεις του και τις ανάγκες για τη διατροφή και τη διαβίωσή του, τι να κοιτάξει και πώς να ψωνίσει; Αυτή τη στιγμή, οι συνάδελφοι έχουν βάλει ξεπουλήματα μπας και μπει ο κόσμος στα μαγαζιά και μπορέσει να αγοράσει κάτι. Μέχρι το Πάσχα είναι μια δύσκολη, μεταβατική περίοδος και ας ελπίσουμε κάτι να γίνει, γιατί είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στην αγορά και τα μαγαζιά».

Του Ηλία Γιαννόπουλου