Κοσμοσυρροή στα γραφεία του ΟΑΕΔ για μια θέση

Κοσμοσυρροή στα γραφεία  του ΟΑΕΔ για μια θέση

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεωβ για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-66 ετών

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Η φράση του μεγάλου Μπαλζάκ έχει μείνει παροιμιώδης: «Η επίσημη ιστορία είναι ένα κουβάρι από ψεύδη, η μυστική ιστορία είναι αληθινή».
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για διανομή εφάπαξ «κοινωνικού μερίσματος» ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ σε 1 εκατομμύριο αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, παραμονές των εκλογών του Μαΐου, αποτελούν το τελευταίο επεισόδιο στη σειρά των προσπαθειών εκμαυλισμού του εκλογικού σώματος από το κλεπτοκρατικό σύστημα εξουσίας.
Δεν είναι, όμως, η μοναδική προσπάθεια. Υπάρχουν και τα περίφημα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την… καταπολέμηση της ανεργίας. Ένα τελευταίο ξεκίνησε να τρέχει την προηγούμενη εβδομάδα και αφορά στην υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Ήδη, όπως σημείωσε στο «Θ» η διευθύντρια του οργανισμού στην Καλαμάτα Στ. Νικολοπούλου, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και δεν είναι μικρός ο αριθμός των ανέργων που ζητούν περισσότερες πληροφορίες.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο. Η μέγιστη συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 54.000.000 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr).
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι η έκδοση κωδικού πρόσβασης (κλειδαρίθμου) στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ, τον οποίο οι επιχειρήσεις παραλαμβάνουν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.
Για την έκδοση κλειδαρίθμου οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να επισκεφτούν την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα τους και να προσκομίσουν: Οι ατομικές επιχειρήσεις τη βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος. Τα νομικά πρόσωπα πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης από όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της, καθώς και το ΑΦΜ της.
Η ανωτέρω διαδικασία μπορεί να διενεργηθεί από πρόσωπο που νόμιμα εξουσιοδοτήθηκε (με πληρεξούσιο από συμβολαιογράφο ή με εξουσιοδότηση από δημόσια αρχή με το γνήσιο της υπογραφής, όπου θα αναφέρεται ευκρινώς η ενέργεια και ο λόγος εξουσιοδότησης), είτε πρόκειται για ατομική επιχείρηση είτε για επιχείρηση άλλης νομικής μορφής (Α.Ε., Ο.Ε., ΕΠΕ κ.λπ.).
Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Δεν υπάγονται στο πρόγραμμα τα νυχτερινά κέντρα, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης, προώθησης προϊόντων και telemarketing, οι εποχικές και συστεγαζόμενες επιχειρήσεις, τα ΚΤΕΛ, επιχειρήσεις που δε διαθέτουν αυτοτελή επαγγελματική έδρα ή όταν η έδρα είναι η οικία του εργοδότη (π.χ. ασφαλιστές, λογιστές, πολιτικοί μηχανικοί κ.τ.λ.), επιχειρήσεις αλιείας κ.ά.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ και όχι πέραν των 25 ημερών ασφάλισης το μήνα. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες.