Κ. Κατσούλης: Η ΕΑΣ Μεσσηνίας δίπλα στον παραγωγό

Κ. Κατσούλης: Η ΕΑΣ Μεσσηνίας δίπλα στον παραγωγό

Πρώτο μας μέλημα να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των παραγωγών  
 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Έχουν περάσει σχεδόν δεκατέσσερις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας και μέσα σε αυτό το διάστημα έχει καταβληθεί προσπάθεια να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των παραγωγών στο συνεταιρισμό, σύμφωνα με τα όσα είπε στο «Θ» ο πρόεδρός του Κων. Κατσούλης.
Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Κατσούλης σημείωσε ότι κυρίαρχος στόχος είναι η προάσπιση του συμφέροντος του παραγωγού και κατ’ επέκταση  η επιβίωση του συνεταιρισμού, που αντιμετωπίζει πάμπολλα προβλήματα, οικονομικής κυρίως φύσης, αφού υπάρχουν οφειλές προς αυτόν, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, που πρέπει να εισπραχθούν, αλλά και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ήταν απλήρωτοι, όπως ανέφερε, για 12 μήνες.          
Με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού μιλήσαμε επίσης και για την εσωστρέφεια  που παρατηρήθηκε, καθώς και για την ποινή της αργίας που επιβλήθηκε σε εργαζόμενους, για να λάβουμε ως απάντηση το ότι η νέα διοίκηση έκανε διαχειριστικό έλεγχο και παρέδωσε το πόρισμά του στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποδώσει ευθύνες. «δεν είμαστε δικαστές εμείς για να κρίνουμε, δεν κινηθήκαμε με αντιπαλότητα», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε αναφέροντας πως αναζητείται λύση που όταν βρεθεί, θα είναι προς όφελος όλων, παραγωγών και εργαζόμενων.  
 
Αναλάβατε τα ηνία του συνεταιρισμού στις αρχές του 2013. Ποιες ήταν οι ενέργειές σας μέχρι σήμερα;
Μέσα σε αυτό το διάστημα προσπαθούμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των παραγωγών. Θέλουμε να τους  δώσουμε να καταλάβουν πως ο συνεταιρισμός κινείται σε μια άλλη κατεύθυνση. Βασικό μας θέμα είναι τα τοπικά προϊόντα και εκείνα που διακινεί ο συνεταιρισμός. Τα τρία προϊόντα μας είναι το ελαιόλαδο, η ελιά Καλαμών (βρώσιμη) και η σταφίδα.
Για το λάδι έχουμε σταματήσει τη χύμα προώθηση και προωθούμε μόνο τυποποιημένο λάδι στην αγορά και σταματήσαμε, από όταν αναλάβαμε, την εισαγωγή της επιτραπέζιας ελιάς, καθώς οι προηγούμενοι έφερναν ελιές κυρίως από το Αγρίνιο. Εμείς δουλεύουμε μόνο ΠΟΠ Καλαμάτα, ενώ, όσον αφορά στη σταφίδα τη συγκεντρώνουμε για τη ΣΚΟΣ, στην οποία είμαστε μέτοχοι. Κάνουμε μια προετοιμασία του προϊόντος, που μεταφέρεται μετά στη ΣΚΟΣ και από εκεί στην Παναιγειάλειο  ή όπου αλλού θέλει η ΣΚΟΣ να τη διαθέσει.
Στα δύο χρόνια που κάνουμε την επεξεργασία της σταφίδας έχει έλθει εισόδημα στο συνεταιρισμό, και φέτος θα κάνουμε εκκαθάριση και σε αυτό το προϊόν.
Όσον αφορά στην επιδότηση των παραγωγών, έχω επανειλημμένως αναφέρει ότι επειδή πρόκειται για δικά τους χρήματα, θα πρέπει να γίνουν δράσεις που θα βοηθήσουν το προϊόν και τους ίδιους.
Για εμάς, πρώτος στόχος  είναι το συμφέρον του παραγωγού και σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε. Πιστεύουμε και με τις ενδείξεις που έχουμε, πως ο κόσμος αρχίζει να μας εμπιστεύεται.
Ταυτόχρονα έχουμε ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση με τους συνεταιρισμούς. Καλέσαμε όλους τους συνεταιρισμούς της Μεσσηνίας κι έχουμε συναντηθεί μαζί τους δύο φορές, προκειμένου να συζητήσουμε. Μία ακόμη συνάντηση θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας (αύριο) και έχουμε δεσμευτεί πως θα βρούμε τρόπο συμμετοχής τους στο ΟΣΔΕ, επειδή και αυτοί δικαιούνται να συμμετέχουν.
Πρωτεύον θέμα, όπως προανέφερα, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Θέλει πολύ δουλειά κι εμείς προχωρούμε με βάση την πολιτική που έχουμε χαράξει.  Φάνηκε άλλωστε και με το θέμα του ΟΣΔΕ, παρά τη σπέκουλα που υπήρχε πως ο συνεταιρισμός θα κλείσει. Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτά τα έλεγαν στελέχη που είχαν υπηρετήσει το συνεταιρισμό ως εργαζόμενοι, αλλά και αιρετοί, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Κληρονομήσαμε μια μεγάλη κληρονομιά με τη μετατροπή της Ένωσης σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, αλλά και προβλήματα που πρέπει να τα λύσουμε. Για τη φετινή χρονιά με μεγάλη προσπάθεια και πολύ δουλειά, η εικόνα θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν. Είναι υποχρέωσή μας και αυτή είναι η δέσμευση που αναλάβαμε από την αρχή ως Δ.Σ., πως βλέπουμε όλα τα μέλη ισότιμα.
Πέρσι, παρά τα προβλήματα που είχαμε, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την παγιδεσία για τη δακοκτονία. Τελευταία στιγμή και επειδή δεν υπήρχε κάποιος άλλος να αναλάβει, υποχρεωθήκαμε να μπούμε μπροστά και με κόστος, αφού ούτε προετοιμασμένοι ήμασταν, αλλά ούτε και γνωρίζαμε πως θα γίνει.  Παρά ταύτα το αποτέλεσμα ήταν σωστό, όπως φάνηκε και από την ποιότητα του λαδιού. Σκεφθείτε όμως ποια θα ήταν η κατάληξη αν η Μεσσηνία έμενε χωρίς δακοκτονία. Καταθέσαμε και φέτος αίτηση συμμετοχής στην προκήρυξη της Διεύθυνσης Γεωργίας και εκτιμώ ότι δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα. Αφού δε, έχουμε και την περσινή εμπειρία, θα είμαστε καλύτεροι από πέρσι.  Από την δράση μας αυτή δεν κερδίσαμε, αλλά θεωρήσαμε πως ήταν υποχρέωσή μας να την επαναλάβουμε τόσο για το προϊόν, όσο και για τους παραγωγούς.
Είμαστε σε συζητήσεις με το συμβούλιο και για άλλα θέματα και αφού μεταστραφεί το κλίμα και αποκτήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των παραγωγών, θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Θέλουμε να χτίσουμε γερά θεμέλια, ώστε αυτοί που θα ακολουθήσουν, να συνεχίσουν την προσπάθειά μας και να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη στο συνεταιρισμό. Είδαμε όλοι το πώς κατέρρευσε το συνεταιριστικό οικοδόμημα και εμείς θέλουμε να το ξαναστήσουμε στα πόδια του, επειδή κρίνουμε πως έχει μέλλον.
Βέβαια, δεχθήκαμε έντονη κριτική από τη στιγμή της μετατροπής (από ΕΑΣ Μεσσηνίας σε συνεταιρισμό Μεσσηνίας), αλλά δεν κάναμε κάτι περισσότερο από το να εφαρμόσουμε το νόμο και δεν θέλουμε κάτι άλλο από το να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.      
 
Αναλάβατε όμως, όπως διαβάσαμε, και τη διαχείριση του ΟΣΔΕ… 
Όσον αφορά στην ανάληψη του ΟΣΔΕ, δε θέλω να επεκταθώ περισσότερο. Καταθέσαμε φάκελο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, πιστοποιηθήκαμε και χθες (προχθές) ήλθε η επίσημη ανακοίνωση, μολονότι στην αρχή μας έλεγαν ότι θα κλείσουμε. Όμως , ο κόσμος, πιστεύω και μέσα από το έργο που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, ανταποκρίθηκε και οι παραγωγοί μας εμπιστεύθηκαν για να κάνουμε τη διαχείριση των δικαιωμάτων. Είμαστε προετοιμασμένοι και θα βγούμε με συνεργεία σε όλο το νομό, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι παραγωγοί.
Θέλω να δεσμευτώ για μία ακόμη φορά πως τα χρήματα αυτά είναι των παραγωγών και θέλω να τους στείλω μήνυμα πως θα βρούμε δράσεις να τους βοηθήσουμε. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας, ο σκοπός μας και η αποστολή που καλούμαστε να εκπληρώσουμε.
 
Υπήρξε και μια περίοδος έντονης εσωστρέφειας. Με πιο ψύχραιμο βλέμμα σήμερα, είναι  δικαιολογημένα αυτά που έγιναν;
Όταν αναλάβαμε, βρήκαμε εργαζόμενους απλήρωτους για 12 μήνες. Στην ουσία, βρήκαμε το συνεταιρισμό κλειστό και τον ανοίξαμε. Πέραν των υποχρεώσεων, χωρίς να χρεωθούμε ή να δανειστούμε, αφού, ούτως ή άλλως δεν θα μας δάνειζαν, διαχειριστήκαμε τα τρία προϊόντα και δεσμευτήκαμε πως η διακίνησή τους θα γίνει όπως την καθορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο. Αν δε υποθέσουμε ότι απαλλασσόμαστε από τις υποχρεώσεις, για πρώτη φορά φέτος θα κλείσει ο συνεταιρισμός με πλεόνασμα.
Όσον αφορά στους εργαζόμενους, δεν έχουμε αντιπαλότητα με κανέναν. Θέλουμε μόνο να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και πιστεύω ότι για αυτούς το 2014 θα είναι καλύτερο, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Δεν θέλουμε να εργάζονται απλήρωτοι και στο διάστημα που είμαστε εμείς στη διοίκηση, θέλω να πιστεύω πως δεν έχουν παράπονο. Σε 14 μήνες πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι, υπάρχει μια καθυστέρηση όμως, αλλά είναι πολλά τα προβλήματα που παραλάβαμε. Πρέπει να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, πρέπει να πηγαίνουμε στα δικαστήρια, χρειάζονται χρήματα για αγωγές. Αν δεν το κάνουμε, θα κατηγορηθούμε για παράβαση καθήκοντος, πως δεν διεκδικήσαμε τις οφειλές, αφού υπάρχουν εκκρεμότητες  από τρίτους προς το συνεταιρισμό, συνολικού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.
Όταν δε ολοκληρωθεί και η διαδικασία με τις επιδοτήσεις, θα προγραμματίσουμε ξανά τις ενέργειές μας σε συνεργασία με τους εργαζόμενους. Η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν είχε κλείσει ο συνεταιρισμός και έμεναν όλοι ανασφάλιστοι, απλήρωτοι και άνεργοι. Αυτά τα προβλήματα δε λύνονται με μαγικό ραβδί και πιστεύω πως οι εργαζόμενοι βλέπουν την προσπάθειά μας και την αναγνωρίζουν. Δεν μπορούν να πουν ότι υπάρχουν χρήματα και δεν τους πληρώνουμε.
Σχετικά με αυτούς που τέθηκαν σε αργία, διατάξαμε διαχειριστικό έλεγχο όταν αναλάβαμε. Προέκυψε ένα πόρισμα, το καταθέσαμε στον Εισαγγελέα. Δεν είμαστε δικαστές για να δικάσουμε. Όμως, δεν μπορεί να ρίξει κανείς μομφή στο Συμβούλιο πως ενήργησε με αντιπαλότητες εναντίον των εργαζομένων . Αυτά τα έχουμε ξεκαθαρίσει. Είμαστε ήσυχοι στη συνείδησή μας. Ποτέ δεν ήταν έτσι τα πράγματα.  Αντιμετωπίσαμε προβλήματα πολλών ετών, που δεν είχαν λυθεί και δεν είχαν συζητηθεί στο συμβούλιο. Είμαστε σε όλους ίσοι, δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, αλλά και οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Ευθύνες υπάρχουν πολλές και θα τις αποδώσει η δικαιοσύνη. Εμείς, ό,τι προβλήματα και ό,τι παρανομίες είχαν γίνει, τα διαβιβάσαμε στον Εισαγγελέα και για αυτό θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Όμως, ο συνεταιρισμός πρέπει να διοικείται σωστά, χωρίς παρεμβολές. Αν για παράδειγμα κάνουμε χάρες σε μερικούς, θα έχουμε προβλήματα με τους άλλους και πιστεύω ότι όσοι εργάζονται συνειδητά το βλέπουν και για αυτό συνεχίζουν. Θέλω δε να δεσμευτώ δημόσια πως δεν θα τους αφήσουμε στην τύχη τους και θα τους βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Δεν έχουμε μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Θα βρούμε λύση και αυτό θα είναι προς όφελος όλων, παραγωγών και εργαζόμενων.