Μανώλης Μάκαρης: Κόμβος αλληλεγγύης και δημοκρατίας o Δήμος


Μήνυμα για ανατροπή, αντίσταση και αξιοπρέπεια η χθεσινή πρώτη του επίσημη εμφάνιση
Στην παλαιά αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας στο Δημαρχείο, παρουσία αρκετών φίλων του νέου συνδυασμού, παρουσίασε χθες το μεσημέρι τις προγραμματικές του θέσεις ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Μάκαρης.
Η πρόταση για το Δήμο στηρίζεται σε διάφορους άξονες και στο επίκεντρό της, όπως εξήγησε, «έχει το πολυτιμότερο κεφάλαιο της πόλης: τους ανθρώπους της».
Καθισμένος αρχικά ανάμεσα στον επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτη Μπεχράκη, τον εκπρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων Ν. Σαράντη και αργότερα τον εκπρόσωπο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Θ. Τζανετάκη, κινήσεις και κόμματα που στηρίζουν μέχρι σήμερα την υποψηφιότητά του, ο κ. Μάκαρης έδωσε το στίγμα των προτάσεων του σχήματος που ηγείται, στις οποίες δίνεται προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής, στα έργα ήπιας ανάπτυξης, στις ισχυρές δομές αλληλεγγύης, αλλά και στη δυναμική συμμετοχή του πολίτη.
Ο κ. Μάκαρης ξεκαθάρισε ότι η ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει βαθύ πολιτικό χαρακτήρα. Παρ’ όλο που, όπως εξήγησε, οι υποστηρικτές της σημερινής καταστροφικής πολιτικής θέλουν ο κόσμος μπροστά στην κάλπη να ξεχάσει τι έζησε την προηγούμενη μέρα και τι θα ζήσει την επόμενη. Και αυτή είναι μια υποκριτική, αλλά και πολιτικότατη αντιμετώπιση των εκλογών.
Ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε ότι η προσπάθεια στην οποία ηγείται είναι ανεξάρτητη και μία ζωντανή παράταξη με συνέχεια, με κινηματική δράση και προγραμματική επάρκεια.
Όσον αφορά στους άξονες των προτάσεων, ο πρώτος αφορά στη στήριξη της κοινωνίας. Η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης και η επιστράτευση των δυνάμεων αλληλεγγύης.
Μίλησε για ένα πολύπλευρο δημοτικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας στις γειτονιές της Καλαμάτας και τις κοινότητες του καλλικράτειου Δήμου και εξήγησε ότι ο Δήμος πρέπει να έχει μία ξεκάθαρη στρατηγική απέναντι στην κρίση που πλήττει την κοινωνία. Να γίνει ασπίδα προστασίας για όσους υποφέρουν και κινδυνεύουν. Ένα διακύβευμα, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό για την ίδια την κοινωνία, αλλά, εν τέλει, και για την ίδια τη Δημοκρατία.
Κι αυτό, δεν είναι άλλο από τη θέσπιση κοινωνικής πολιτικής που θα στηρίζει τους οικονομικά αδύνατους και τους άπορους. Και δεν έχει να κάνει με «πολιτικό χρώμα», αλλά με την ίδια τη θέληση όσων θέσουν στη χώρα αυτό το ζήτημα ως πρωτεύον.
Οι Δήμοι έχουν μεν χρέη, αλλά έχουν και πόρους τους οποίους διαθέτουν ανάλογα με τον προϋπολογισμό και τους στόχους τους. Την ίδια ώρα, σε κάθε Δήμο της χώρας διακρίνονται οι κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης καθώς αυξάνονται οι άποροι και τα συσσίτια. Πρωτεύον, λοιπόν, θα ήταν οι όποιοι πόροι των Δήμων να διατεθούν κατά προτεραιότητα για τη στήριξη αυτών των ανθρώπων, που από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν χωρίς δουλειά, χωρίς έσοδα και, ίσως, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Με άλλα λόγια, οι Δήμοι μπορεί να είναι το «κλειδί» για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών. Τέτοια δημοτικά – κοινωνικά προγράμματα είναι απαραίτητα στη σημερινή συγκυρία. Και δεν καθορίζονται από κομματικές ταμπέλες, αλλά από τη διάθεση για προσφορά. Πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα των προγραμμάτων των υποψηφίων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί σήμερα να παίξει ένα σημαντικό ρόλο ως προς τη στήριξη οικογενειών που έχουν ανάγκη. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν τα κοινωνικά παντοπωλεία και άλλες δομές της Αυτοδιοίκησης. Η ενίσχυση των κοινωνικών αυτών δομών, αλλά και, ενδεχομένως, η οικονομική στήριξη όσων αποδεδειγμένα έχουν μεγάλη ανάγκη, αποτελεί τώρα ένα μεγάλο στοίχημα.
Ένας άλλος άξονας περιλαμβάνει τη μάχη για την ποιότητα ζωής στις γειτονιές του Δήμου, καθώς, όπως είπε, «ο δημόσιος χώρος δεν ανήκει στα συμφέροντα» και ξεκαθάρισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας
Ο υποψήφιος δήμαρχος μίλησε και για την οικονομική ζωή της περιοχής, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς, τον πρωτογενή τομέα, που χρειάζονται ιδιαίτερη μέριμνα και στοχευμένες- αποτελεσματικές πολιτικές.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Μάκαρης στη δράση του Δήμου στο πεδίο της δημοκρατίας και της συμμετοχής των δικαιωμάτων. Είπε, επίσης, ότι είναι ένας Δήμος αντιγραφειοκρατικός και αποτελεσματικός.
Αναφερόμενος έμμεσα στον νυν δήμαρχο, Παν. Νίκα, σημείωσε πως απογοήτευσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον στήριξαν. Ήταν περίπου ένας αόρατος δήμαρχος, καλός και ήσυχος μαθητής του μνημονίου, ο οποίος συρρίκνωσε τις προσδοκίες που θα έπρεπε να έχουν οι πολίτες από μια Δημοτική Αρχή. «Για το μόνο που φρόντισε ήταν για κάποια έργα βιτρίνας», είπε. Αυτό που διαπίστωσε, εν τέλει, για τον ανθυποψήφιό του είναι ένα τεράστιο πλεόνασμα υποκρισίας και υποτέλειας.
Τέλος, συμφωνώντας με την άποψη πολλών δημοτών ότι οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν βαθύ πολιτικό χαρακτήρα, ο κ. Μάκαρης εμφανίστηκε σίγουρος για το πολιτικό μήνυμα που θα στείλει η κάλπη, «μήνυμα αντίστασης, αξιοπρέπειας και ανατροπής», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπεχράκης συμπλήρωσε, δε, ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό που «μπορεί να γυρίσει σελίδα στο Δήμο Καλαμάτας». 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη