Μεγάλη συγκέντρωση αγροτών και φορέων στους Γαργαλιάνους (φωτογραφίες)


Απόσυρση του φορολογικού τώρα!

Του Ηλία Γιαννόπουλου
Την πλήρη αντίθεσή τους στο φορολογικό και το αίτημά τους για άμεση απόσυρσή του διατράνωσαν στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες το πρωί αγρότες της Τριφυλίας στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων!
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αγρότες από ολόκληρη την Τριφυλία, καθώς και πολίτες, κάθε ηλικίας, από την ευρύτερη περιοχή, όπως και σύλλογοι και φορείς, που με τη φυσική παρουσία εκπροσώπων τους αλλά και τα ψηφίσματά τους εκδήλωσαν την αντίθεσή τους, όπως τονίζουν, στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που εξαθλιώνουν την ελληνική κοινωνία!
«Όχι στη φορολογία της εξόντωσης. Όχι στη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας», ήταν το σύνθημα των συγκεντρωθέντων και στις συζητήσεις τους έλεγαν πως «το οικονομικό επιτελείο με τα μέτρα φορολογίας που πήρε έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις του. Ενδιαφέρεται μόνο για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την είσπραξη εσόδων και ελάχιστα για τις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου. Δεν πρόκειται να βελτιώσει έστω κάποιους από τους όρους των νέων φορολογικών δεδομένων, όποια και αν είναι η αντίδραση των αγροτών. Έχει, μάλιστα, υπολογίσει εκ των προτέρων και την πτώση στην αγροτική παραγωγή της χώρας που θα προκαλέσει η άδικη φορολόγηση της περιουσίας και του ισχνού αγροτικού εισοδήματος. Δεν τους πειράζει αν το φαινόμενο να αφήνονται ακαλλιέργητες παραγωγικές γαίες πάρει διαστάσεις. Προέχει από την επιβίωση του κλάδου η φορολογική σύλληψη του εισοδήματος μιας σειράς από επαγγέλματα και δραστηριότητες, που με την ανοχή των αγροτών τα τελευταία χρόνια διέφευγαν της τσιμπίδας της εφορίας. Τους ενδιαφέρει η πάταξη των φαινομένων πλασματικής είσπραξης ΦΠΑ, επιστροφής πετρελαίου και όχι να αυξηθεί το εισόδημα που θα φορολογείται κάθε χρόνο. Αυτή είναι μια αλήθεια, αλλά δεν είναι η μόνη.
Η “απάθεια” της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συμπληρώνει την εικόνα. Τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο υπουργείο έχει μεταβληθεί σε “τροχονόμο” επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και άλλων πληρωμών και, μάλιστα, όχι με μεγάλη επιτυχία». Πρόσθεταν δε, ότι «οι αγρότες αφήνονται στο έλεος των καιρών και της συγκυρίας. Οι παραγωγοί έχουν απομείνει ολομόναχοι με μοναδικό στήριγμά τους τις οργανώσεις τους…». Σε δηλώσεις του, το μέλος της Επιτροπής Αγώνα αγροτών, Ηλίας Μπουντουβάς, τόνισε: «Σήμερα (σ.σ. χθες) γιορτάζουμε την επέτειο και με αυτό τον τρόπο, με τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) μας διαμαρτυρία στην πλατεία των Γαργαλιάνων, κλείνει ο πρώτος κύκλος κινητοποιήσεων, έπειτα από 25 μέρες, των αγροτών της Τριφυλίας! Θέλουμε να δηλώσουμε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Θέλουμε να πούμε σε όσους μας κατηγορούνε ότι δε φορολογούνται οι αγρότες, ότι καλεστήκαμε το 2013 βάσει του τελευταίου πακέτου, του μνημονιακού πακέτου, να πληρώσουμε 1,4 δισ. Για το 2012, η φορολογία μας ήτανε 360 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2011 ήτανε 180! Θα θέλαμε να μάθουμε πόσο καλεστήκανε να πληρώσουνε οι βιομήχανοι και οι έχοντες στην Ελλάδα! Κάνουμε έναν αγώνα ενωτικό. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για παραπέρα κινητοποιήσεις. Ζητάμε την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου, τόσο για τους αγρότες όσο για τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τους μικροεπαγγελματίες και συζήτηση από μηδενική βάση για ένα δίκαιο φορολογικό!».
Σημειώνεται πως χαιρετισμό στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, Σωτήρης Μπακούρος, ο Κώστας Γιακουμάκης εκ μέρους της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Τριφυλίας, οι οποίοι τάχθηκαν κατά του φορολογικού και συμφώνησαν με την απόσυρσή του.
Παρόντες ήταν, επίσης, ο αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων Γιάννης Αδρακτάς, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κατσούλας και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι Τριφυλίας.