Με εκρηκτικούς μηχανισμούς εκβίαζαν τους καταστηματάρχες, εντολές με κινητό τηλέφωνο έδινε ο 52χρονος ισοβίτης

Με εκρηκτικούς μηχανισμούς εκβίαζαν τους καταστηματάρχες, εντολές με κινητό τηλέφωνο έδινε ο 52χρονος ισοβίτης

Με βαρύτατες κατηγορίες, κακουργηματικού χαρακτήρα, οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του εισαγγελέα Καλαμάτας οι οκτώ συλληφθέντες από το Τμήμα Εκβιαστών της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά της Ζωής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, για την υπόθεση εκβίασης καταστηματαρχών της Καλαμάτας έπειτα από εντολές που λάμβαναν από τον 52χρονο ισοβίτη που πέρυσι καταδικάσθηκε ως ηθικός αυτουργός για τις δολοφονίες του Αλβανού Φελίμ Μεσάι και του 2,5 ετών γιου του Κέρι, όπως και για αρκετές περιπτώσεις εκβίασης.
Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν στον ανακριτή αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη.
Για άλλη μια φορά, πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης ανέλαβε ο κοριός της ΓΑΔΑ, ο οποίος κατέγραψε συνομιλίες του 52χρονου από τις φυλακές Κέρκυρας με 31χρονο από την Ανδρούσα. Κατά την Αστυνομία, ο δεύτερος φέρεται να είναι αυτός που δεχόταν τις εντολές από τον 52χρονο και είχε το ρόλο του «εισπράκτορα». Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο 31χρονος είχε καταδικασθεί παλαιότερα για ληστεία σε ταχυδρομείο.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 14 άτομα. Από τους συλληφθέντες δύο είναι Αθηναίοι, ένας είναι Μεσσήνιος που κατοικεί στην Αθήνα και οι υπόλοιποι Μεσσήνιοι και ειδικότερα από Καλαμάτα, Ανδρούσα και Εύα.
Αφορμή για την έναρξη καταγραφής των συνομιλιών ήταν καταγγελία καταστηματάρχη νυχτερινού καταστήματος στο κέντρο της Καλαμάτας, ο οποίος, μάλιστα, βοήθησε στη σύλληψη του 31χρονου, δίνοντάς του σε συνάντηση προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Την υπόθεση χειρίσθηκε αποκλειστικά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και χθες δόθηκε σχετική συνέντευξη Τύπου στο Αρχηγείο της Αστυνομίας.
Πάντως, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο τρωτό είναι το σωφρονιστικό μας σύστημα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «Βήματος», ο 52χρονος συμμετέσχε και σε σχέδιο εξέγερσης στις φυλακές Κέρκυρας, όπου διερευνάται και η συμμετοχή μεγάλου δικηγορικού γραφείου της Αθήνας.
 
Εγκληματική ομάδα
Κατά τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει οργανωμένη εγκληματική ομάδα, η οποία συστηματικά εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας».
Το κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής έφθασε στην Καλαμάτα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και άρχισε τις συλλήψεις, «σηκώνοντας» στην κυριολεξία τους δράστες από τα κρεβάτια τους, ενώ παράλληλες επιχειρήσεις έγιναν σε Αθήνα, Σαλαμίνα, Καλλιθέα και Νέα Φιλαδέλφεια.
Τα 8 άτομα που συνελήφθησαν είναι ηλικίας από 23 έως 48 ετών, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης, της νομοθεσίας για τα όπλα, τις εκρηκτικές ύλες και τα ναρκωτικά, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
«Αρχηγό» της εγκληματικής οργάνωσης η Αστυνομία θεωρεί τον 52χρονο ισοβίτη.
 
Ο καθένας είχε το ρόλο του
Όπως προέκυψε από την έρευνα και το προανακριτικό υλικό, το αρχηγικό μέλος της ομάδας, ο 52χρονος ισοβίτης των Φυλακών Κέρκυρας, συγκρότησε και συντόνιζε την οργάνωση, ενώ τα υπόλοιπα μέλη δρούσαν υπό την καθοδήγησή του, διαθέτοντας ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δραστηριότητα και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.
Σκοπός τους ήταν η εκβίαση ιδιοκτητών καταστημάτων, κυρίως νυχτερινών, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, με τη μέθοδο της παροχής «προστασίας».
Σύμφωνα με την Αστυνομία, για να επιτύχουν τους στόχους τους, δηλαδή να εδραιώσουν και να διατηρήσουν την κυριαρχία και τη φήμη ότι «ελέγχουν» τη συγκεκριμένη περιοχή, προχωρούσαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες, αναζητώντας πληροφορίες και στοιχεία για πρόσωπα και καταστήματα, ενώ προμηθεύονταν διάφορα μέσα (όπλα, πυρομαχικά, ναρκωτικά κ.λπ.) για την υποβοήθηση των εγκληματικών τους πράξεων. Αυτό το πετύχαιναν είτε με την παρουσία τους στα καταστήματα, είτε με άμεσες ή έμμεσες απειλές, είτε ακόμα ακόμα και τοποθετώντας σε κάποια καταστήματα εκρηκτικούς μηχανισμούς για εκφοβισμό των καταστηματαρχών και προκειμένου να τους πείσουν ότι πρέπει να «υποκύψουν» στις απαιτήσεις τους.
Σύμφωνα με τον τρόπο δραστηριοποίησής τους, επέλεγαν αρχικά το κατάστημα ή το πρόσωπο που τους «ενδιέφερε», ενώ στη συνέχεια προχωρούσαν σε επικοινωνία και προειδοποίηση για πληρωμή ή συνέχιση καταβολής χρημάτων. Επιπλέον, μέλη της ομάδας εμφανίζονταν στο κατάστημα που είχαν επιλέξει, ασκώντας παράλληλα ψυχολογική βία και εξαπολύοντας απειλές σωματικής βίας. Επίσης, προέβαιναν σε σχεδιασμό αλλά και προειδοποιήσεις για πρόκληση πυρκαγιών στα καταστήματα ή τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, με στόχο πάντα την εκβιαστική είσπραξη των χρημάτων.
Όπως έχει διαπιστωθεί, εισέπρατταν ποσά που κυμαίνονταν από 150 έως 250 ευρώ την εβδομάδα, από τουλάχιστον 8 καταστήματα, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.
 
Επιχείρηση
Τα ξημερώματα της Κυριακής κλιμάκιο του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών συνέλαβε τον 31χρονο, αφού νωρίτερα είχε παραλάβει εκβιαστικά σε προκαθορισμένο ραντεβού 150 ευρώ, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, έπειτα από σχετική καταγγελία ιδιοκτήτη νυχτερινού καταστήματος για «παροχή προστασίας».
Ακολούθησαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις στην ίδια περιοχή, αλλά και στην Αθήνα, τη Σαλαμίνα, την Καλλιθέα και τη Νέα Φιλαδέλφεια, όπως προαναφέραμε, στο πλαίσιο των οποίων εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης.
Από τις σωματικές έρευνες στους συλληφθέντες, καθώς και στα σπίτια τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 150 ευρώ, 31 κινητά τηλέφωνα, 6.130 ευρώ, δύο περίστροφα, εκ των οποίων το ένα replica, πιστόλι διαμετρήματος 9mm, πιστόλι replica και πιστόλι κρότου – λάμψης, διόπτρα όπλου και τέσσερις γεμιστήρες, 124 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και πέντε κάλυκες των 9mm, τρεις σιδερογροθιές, δύο μεταλλικά γκλομπ, ξύλινο ρόπαλο και στιλέτο, ένα ζευγάρι χειροπέδες, ένας εκκενωτής ηλεκτρικής ενέργειας (taser), 26 κροτίδες, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (laptop), δύο σκληροί δίσκοι, δύο αυτοκίνητα, κλειδί αυτοκινήτου και 16 κάρτες SIM.
 
Σχεδίαζε εξέγερση
Στο μεταξύ, σε χθεσινό δημοσίευμα του «Βήματος» και του Β. Λαμπρόπουλου, αναφέρεται ότι ο 52χρονος ισοβίτης ήταν αυτός που συμμετέσχε στο σχέδιο εξέγερσης των φυλακών Κέρκυρας που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή, ύστερα κι από σχετική παρέμβαση του Αρείου Πάγου. Φέρεται να ήταν ο παραλήπτης φαξ από δικηγορικό γραφείο της Αθήνας, για να υπάρξει «κινητοποίηση» στις φυλακές Κερκύρας και να αποτραπεί η μεταφορά επικίνδυνων κρατουμένων στις φυλακές υψίστης ασφαλείας που κατασκευάζονται στο Δομοκό.
Επιπλέον, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ανάμεσα στους 8 συλληφθέντες πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ένας νεαρός που είναι στενός συγγενής ενός από τους οργανωτές της μυθιστορηματικής κλοπής από το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα, απ’ όπου είχαν αφαιρεθεί περίπου 5.9 εκ ευρώ. Ο αναφερόμενος ως δράστης της αρπαγής των χρημάτων, που εργαζόταν στην τράπεζα, είχε ομολογήσει την πράξη του και, μάλιστα, είχε επιστρέψει μέρος του ποσού, ύψους 1,3 εκατ., από τα κλοπιμαία.
Στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται εκατοντάδες συνομιλίες του αρχηγού του κυκλώματος, ο οποίος μέσω των συνεργών του – πολλοί από αυτούς έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις ναρκωτικών – ερχόταν μέσα από τις φυλακές σε επικοινωνία με καταστηματάρχες της Καλαμάτας και τους ζητούσε χρήματα για πώληση προστασίας. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές αναλύσεις, επειδή λόγω προβλήματος υγείας στο λαιμό δεν μπορούσε να μιλήσει, μετέφερε τις εντολές μέσω συγκρατουμένου του.

Της Βίκυς Βετουλάκη