Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα από κατοίκους του Ταΰγετου για τα αδέσποτα ζώα

Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα από κατοίκους του Ταΰγετου για τα αδέσποτα ζώα

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στον Ταΰγετο με τις ζημιές που προκαλούν σε καλλιέργειες και εγκαταστάσεις κοπάδια αδέσποτων αγελάδων. Πρόσφατα, κάτοικοι του Λαδά, μαζί με ζημιωθέντες από Αλαγονία – Πηγές – Νέδουσα – Αρτεμισία και Καρβέλι, συναντήθηκαν στην αίθουσα του σχολείου, στο Λαδά, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειές τους.
Οι κάτοικοι αποφάσισαν να υποβάλουν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου, ενώ «το παρών» έδωσε και ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Γκραίκης, ο οποίος είπε πως θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν και δύο κάτοικοι, οι οποίοι δήλωσαν πως παραχωρούν δωρεάν εκτάσεις τους για κάποιο διάστημα, προκειμένου να δημιουργηθούν σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ δεν έχουν αντίρρηση, αν χρειαστεί, να τις πουλήσουν στο Δήμο, αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερο διάστημα.
 
Έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο
Όπως είπε στο «Θ» ο πρόεδρος της Κοινότητας Μιχ. Αντωνόπουλος, η κατάσταση έχει ξεφύγει κάθε ελέγχου.
Ο κ. Αντωνόπουλος ανέφερε πως πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί αρκετά χρόνια την περιοχή, ενώ 54 κάτοικοι έχουν στείλει σχετική αναφορά στις αρχές και τον εισαγγελέα από τις 11 Μαρτίου του 2013.
Βάσει του νόμου, συνέχισε, και της απάντησης που έδωσε το Δασαρχείο, οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων ζώων, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκποίησης, σφαγής ή επιστροφής τους στον ιδιοκτήτη.
Το κυριότερο, επισήμανε ο πρόεδρος της Κοινότητας, είναι ότι υπάρχει φοβία μεταξύ των κατοίκων να καταγγείλουν τα περιστατικά που έχουν συμβεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά, από αμέτρητα κρούσματα μόνο 5-6 περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί.
Κατά την άποψή του, είναι εύκολο να λυθεί το πρόβλημα. Χρειάζεται η συγκρότηση συνεργείων από το Δήμο και το Δασαρχείο, που με την εθελοντική βοήθεια των κατοίκων θα κυνηγήσουν και θα συλλάβουν τα αδέσποτα ζώα. Αν δεν αποδώσουν όλα αυτά, θα πρέπει να λάβουμε πιο σκληρά μέτρα, ανέφερε.
Πρόσθεσε δε, πως δε γνωρίζει ποια είναι η εξέλιξη της παραγγελίας του εισαγγελέα προς την Αστυνομία για τη διεξαγωγή ανακρίσεων, ενώ μίλησε για την πρόκληση ζημιών ανυπολόγιστης αξίας σε ολόκληρη την περιοχή του ορεινού όγκου. Ανέφερε πως «δεν υπάρχει κράτος», πρόσθεσε πως «όλος ο κόσμος είναι σε απόγνωση» και προειδοποίησε πως «είναι πολύ πιθανό να έχουμε εγκλήματα».
Όσον αφορά στον αριθμό τους, είπε πως στο Λαδά είναι περίπου 50 ζώα και πως στην υπόλοιπη περιοχή ξεπερνούν τα 200.
«Δεν αφήνουν τίποτε στο πέρασμά τους. Καταστρέφουν δέντρα, καλλιέργειες και περιφράξεις και σε πολλές περιπτώσεις ζημιώνουν διπλά τους κατοίκους, αφού καταστρέφουν και τις περιφράξεις, όπως και τις καλλιέργειες, από τις οποίες κάποιοι υπολόγιζαν πως θα έχουν ένα μικρό εισόδημα. Αυτούς τους ανθρώπους θα τους αποζημιώσει κάποιος για τις βλάβες που έχουν υποστεί;», αναρωτήθηκε.
Για το θέμα, πάντως, είχε πραγματοποιηθεί προ καιρού σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας, κατόπιν επίσκεψης των κατοίκων. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου