Νέα διαμαρτυρία για τα πυρηνελαιουργεία στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά

Νέα διαμαρτυρία για τα  πυρηνελαιουργεία στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά

Μια ακόμη διαμαρτυρία για τα προβλήματα που προξενεί η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά λάβαμε από τον κ. Χαρικλή Μαρινόπουλο, κάτοικο Σκάλας.
Σε επιστολή του προς το «Θ» ο κ. Μαρινόπουλος αναφέρει: «Καίτοι η ελαιοκομική περίοδος τελείωσε, η περιοχή της Σκάλας συνεχίζει να υποφέρει αφάνταστα από το τοξικό νέφος που εκπέμπουν τα φουγάρα των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε, να δακρύζουν και να τσούζουν τα μάτια μας, να ξεραίνονται τα δέντρα μας, να μολύνεται η γη μας, να μην μπορούμε να πάμε στα χωράφια μας, διότι πολλές φορές η ορατότητα είναι στα δύο μέτρα και η βρώμα είναι ανυπόφορη, σε σημείο που να χρειάζεται να φοράς μάσκες.
Όταν παρουσιάστηκε το νέφος της αιθαλομίχλης στην Αθήνα, σήμανε συναγερμός. Εδώ, απολύτως τίποτε. Ασυδοσία και θλίψη. Είμαστε καταδικασμένοι να αρρωσταίνουμε και να πεθαίνουμε.
Από το Νοέμβριο έχουν πεθάνει επτά συνάνθρωποί μας, μόνο στη Σκάλα.
Γνωρίζω ότι ο δήμαρχος είναι καλά ενημερωμένος, όπως είχε αποδειχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από ενάμιση χρόνο, από την περιβαλλοντολόγο, σύμβουλο του Δήμου, η οποία εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.
Μάλιστα, τότε, είχε ψηφιστεί ομόφωνα να θεσπιστεί περιβαλλοντικό τέλος στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Ερωτώ γιατί, ποιους εξυπηρετεί; Αν είχε θεσπιστεί και έπεφταν τα πρόστιμα βροχή, θα παρανομούσαν; Πιστεύω πως όχι. Άρα, τι συμβαίνει; Η σιωπή μήπως κρύβει κάτι;        
Από την αρχή της δημαρχοντίας του, ο κ. δήμαρχος δημιούργησε πολλά προβλήματα στον τόπο μας. Ήλθε ως σωτήρας και μας γέμισε θλίψη και πόνο, πότε με τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, πότε με τα σκουπίδια στο Παλιοροβούνι και τώρα στην Καλλιρρόη, με άλυτα πάρα πολλά προβλήματα της καθημερινότητας, κι αυτός να σφυρίζει αδιάφορα σαν ξένοιαστος καβαλάρης.
Υπενθυμίζω κάτι που είχε πει ο εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος, κατεβαίνοντας στη Μεσσηνία και αγναντεύοντας από την Τσακώνα αυτό τον απέραντο κάμπο, είχε χαρακτηρίσει τη Μεσσηνία γη της επαγγελίας.
Αυτό τον ευλογημένο τόπο δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν δήμαρχο και περιφερειάρχη να τον καταστρέψει. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και όχι ως μετανάστες στη γη που γεννηθήκαμε».