«Ντου» της Ασφάλειας Αττικής στην Κυπαρισσία για αρχαιοκαπηλία

«Ντου» της Ασφάλειας Αττικής  στην Κυπαρισσία για αρχαιοκαπηλία

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Μία σοβαρή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ήρθε στο φως από ειδικό κλιμάκιο του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, το οποίο αιφνιδιαστικά βρέθηκε προχθές στην Κυπαρισσία και συνέλαβε έναν 55χρονο από τη Βαλύρα και έναν 41χρονο Αλβανό που διαμένει στην Αθήνα.
Στην κατοχή του 55χρονου βρέθηκε πληθώρα αρχαίων αντικειμένων, τα οποία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χρονολογούνται κυρίως στην Ελληνιστική Περίοδο (4ος – 3ος π.Χ.).
Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται ακόμα ένας 43χρονος από τη Ρόδο και μια γυναίκα από την Αθήνα.
 
Πλήθος αρχαίων
Το ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής έκανε έλεγχο το πρωί της Τετάρτης σε αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 55χρονος από τη Βαλύρα και το οποίο είχε σταθμεύσει στον αύλειο χώρο σούπερ μάρκετ στην  Κυπαρισσία.
Από την έρευνα οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το αυτοκίνητο ανήκει στη γυναίκα από την Αθήνα που αναζητείται, ενώ σε αυτό ο 55χρονος είχε:
-Μία πήλινη υδρία ακέραιη με ελαφρά απόκρουση στη μια πλευρά της βάσης με μέγιστο ύψος 0,40 μ. και διάμετρο χείλους 0,12 μ.
-Ένα μαρμάρινο κεφάλι ανδρικής μορφής, Ελληνιστικών Χρόνων, μέγιστου ύψους 0,09 μ., που έχει οπή στο μέσο του λαιμού.
-Ένα μαρμάρινο κεφάλι ανδρικής μορφής, όπου στο ύψος των μαλλιών φέρει οπές για τη στερέωση ενδεχομένως διαδήματος, με μέγιστο ύψος 0,11 μ., Ελληνιστικών Χρόνων (4ος – 3ος π.Χ.).
-Ένα μαρμάρινο κεφάλι ενδεχομένως παιδικής μορφής. Γύρω από τα μαλλιά υπάρχει ταινία με μέγιστο ύψος 0,07 μ., Ελληνιστικών Χρόνων.
-Ένα γυναικείο μαρμάρινο άγαλμα, από το οποίο λείπει το κάτω μέρος του σώματος και φέρει χτυπήματα στο λαιμό και το στήθος. Επίσης, η μορφή είναι ενδεδυμένη, περιόδου Ελληνιστικών Χρόνων, με μέγιστο ύψος 0,30 μ.
-Ένα μελαμβαφές ακέραιο πινάκιο (πιάτο) Ελληνιστικών Χρόνων, με διάμετρο βάσης 0,035 μ., ύψους 0,03 μ. και διάμετρο χείλους 0,08 μ.
-Ένα γυναικείο άγαλμα σπασμένο στο ύψος του κεφαλιού το οποίο στηρίζεται σε κολλημένη βάση.
Επίσης στο αυτοκίνητο βρέθηκε μια απόδειξη ξενοδοχείου της Κυπαρισσίας κι άλλη μία από ξενοδοχείο της Καλαμάτας στο όνομα του 41χρονου Αλβανού, το διαβατήριο του 41χρονου Αλβανού και μια άδεια οδήγησης στο όνομα ενός 40χρονου Αλβανού, που είναι σύζυγος της γυναίκας που αναζητείται.
 
Είχε ακόμα και πάνω του
Σε σωματική έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής στον 55χρονο, βρήκαν:
-Ένα χάλκινο ομοίωμα πτηνού
-Ένα χάλκινο ομοίωμα τετραπόδου
-Ένα χάλκινο αγαλματίδιο γυμνής αντρικής μορφής
-Ένα ακέραιο αγαλματίδιο αιγυπτιάζουσας τέχνης
-Θραύσματα πήλινου αγαλματιδίου αιγυπτιάζουσας τέχνης
-Το ποσό των 570 ευρώ
-Ένα φύλλο χαρτιού με τυπωμένες φωτογραφίες 2 αρχαίων αντικειμένων
-Ένα DVD με 25 φωτογραφίες αρχαίων αντικειμένων.
Το απόγευμα της Τετάρτης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν έξω από ξενοδοχείο στην Κυπαρισσία τον 41χρονο Αλβανό, ενώ πάνω του βρέθηκε η ταυτότητα του 43χρονου από τη Ρόδο.
Όπως προέκυψε από την προανάκριση, ο 41χρονος Αλβανός προμηθεύτηκε τα αρχαία αντικείμενα από τον 43χρονο από τη Ρόδο που αναζητείται και μαζί, με το αυτοκίνητο της γυναίκας που αναζητείται, τα μετέφεραν στον 55χρονο.
Η Αστυνομία συνεχίζει την έρευνα για την υπόθεση, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή κι άλλων ατόμων, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών από τα σπίτια των εμπλεκομένων σε Αθήνα και Ρόδο. Πάντως, στο σπίτι του 55χρονου δε βρέθηκε κάτι.