Ο Οδυσσέας Βουδούρης για την Πελοπόννησο του αύριο

Ο Οδυσσέας Βουδούρης για  την Πελοπόννησο του αύριο

Μήνυμα ενότητας και συμπόρευσης από τον Νίκο Πατσαρίνο 
Εκστρατεία πειθούς των πολιτών της Πελοποννήσου άρχισε από την Καλαμάτα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Οδυσσέας Βουδούρης.
Κι όπως εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου της κίνησης «Κοινωνία Πρώτα», Μαρία Δημητροπούλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε καφέ της κεντρικής πλατείας, ο προεκλογικός αγώνας αρχίζει από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, μια και είναι γενέθλιος τόπος τόσο του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης όσο και του Ν. Πατσαρίνου, νυν επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Αφού ο κ. Βουδούρης αλλά και η Κουμουνδούρου έπεισαν τους «αντιφρονούντες» Συριζαίους της περιφέρειας ότι υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης και δημιουργίας ευρύτερων συμμαχιών στην κοινωνία, προκειμένου να αλλάξει η καθεστηκυία τάξη, χθες ο συνδυασμός παρουσίασε τα βασικά σημεία του προγράμματός του, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερα πολιτικά ανοίγματα.
 
Απολογισμός Ν. Πατσαρίνου
Η εκδήλωση άνοιξε από τον Ν. Πατσαρίνο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ξεκινά ένας αγώνας στην περιφέρεια για να αλλάξουν όλα τα κακώς πολιτικά κείμενα σ’ αυτή. Και δεν είναι λίγα, παρατήρησε.
Όπως τόνισε, τόσο ο νυν βουλευτής του κόμματος στη Μεσσηνία, Θανάσης Πετράκος, όσο και ο ίδιος, αν και με λειψές δυνάμεις, έδωσαν έναν πολύπλευρο πολιτικό αγώνα, πολλές φορές μοναχικό, καλύπτοντας έτσι το έλλειμμα κριτικής και εναλλακτικής πρότασης στην πολιτική του Π. Τατούλη, μια και οι υπόλοιπες παρατάξεις, και κυρίως η μείζων μειοψηφία, ήταν σχεδόν απούσες από το γίγνεσθαι της Πελοποννήσου.
Ο κ. Πατσαρίνος χαρακτήρισε τη θητεία του περιφερειάρχη ως προέκταση της αδιέξοδης κεντρικής πολιτικής, μπολιασμένη με αλαζονεία, εγωκεντρισμό, πελατειακές σχέσεις, και «προστάτη» των μεγαλοεργολάβων.
Συνεχίζοντας την κριτική του επισήμανε την αδιαφανή διαδικασία λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, την αδιαφορία της Περιφερειακής Αρχής για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, το έλλειμμα των μονάδων υγείας, για την προστασία του περιβάλλοντος.
Έντονη κριτική άσκησε ο κ. Πατσαρίνος και στο γεγονός ότι βασικές υποδομές της Περιφέρειας, όπως είναι ο σιδηρόδρομος, το αεροδρόμιο και το λιμάνι Καλαμάτας, έμειναν χωρίς αναπτυξιακά έργα. Δεν υπήρξε καμία πρόοδος σε βασικούς οδικούς άξονες της ενδοχώρας, αλλά και ο αγώνας που έδωσε για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού ήταν υποτυπώδης, σχολίασε.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον ίδιο στο διαγωνισμό διαχείρισης των απορριμμάτων, μια διαδικασία με αδιαφανή κριτήρια και μεγάλο κόστος για τους χρήστες.
Κλείνοντας, είπε ότι στον αγώνα που δίνει η νέα παράταξη με επικεφαλής τον κ. Βουδούρη «δεν περισσεύει κανείς. Καλούμε όλους τους πολίτες να σταθούν στο πλευρό μας για να αλλάξουμε τα πάντα στην Πελοπόννησο».
 
Οδ. Βουδούρης: Άξονες δράσης
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής του συνδυασμού Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το διακύβευμα των περιφερειακών εκλογών είναι διπλό:
Από τη μια απαιτείται ανατροπή της πολιτικής των 3,5 τελευταίων χρόνων στην Πελοπόννησο, η οποία θα αποτελέσει και τον κρίκο της γενικότερης στρατηγικής αλλαγής σε εθνικό επίπεδο.
Ο κ. Βουδούρης πρόσθεσε ότι όραμά του είναι να υπάρξει ανάπτυξη της Περιφέρειας προς όφελος των πολιτών, με απαραίτητο συστατικό τη δημοκρατία και τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε έργο που θα βοηθήσει την κοινωνία και όχι συμφέροντα και μεγαλοεργολάβους», τόνισε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε ότι η πολιτική του κ. Τατούλη «έπνιξε» την ανάπτυξη προς χάριν των λίγων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ο δείκτης ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους, που συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.
Από την άλλη, στόχος των πολιτικών που θα αναπτυχθούν είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου με όχημα την αναδιοργάνωση του πρωτογενούς τομέα και τον ποιοτικό τουρισμό, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην αξιοποίηση των πολιτιστικών δομών της περιοχής.
Επανέλαβε με τη σειρά του ότι διαφωνεί με τον τρόπο που δοκιμάζεται να διαχειριστεί η Περιφέρεια τα σκουπίδια. Χαρακτήρισε το σχεδιασμό εχθρικό προς τους πολίτες και το περιβάλλον, αλλά φιλικό για τους κερδοσκόπους. «Οι Δήμοι και οι κοινωνίες πρέπει να εμπλακούν ενεργά στο μέγα αυτό θέμα με πολιτικές μείωσης της παραγόμενης ποσότητας, μέσω της μεγιστοποίησης της ανακύκλωσης, της διαδικασίας της κομποστοποίησης και στη συνέχεια της διαχείρισης του υπολείμματος».
Έκανε, επίσης, αναφορά στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του «Θ», σημείωσε ότι δεν είναι «αλεξιπτωτιστής», όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Τατούλης, αλλά «καταδρομέας», με εντολή να αλλάξει το τοπίο στην Πελοπόννησο, ενώ τα αρχικά προβλήματα με τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη λήξει.    

Του Αντώνη Πετρόγιαννη