«Πέρασε» από το ΚΑΣ η ΜΠΕ για το σκουπιδοεργοστάσιο στην Καλλιρρόη

«Πέρασε» από το ΚΑΣ η ΜΠΕ για  το σκουπιδοεργοστάσιο στην Καλλιρρόη

ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ, ΑΡΧΕΣ ΑΠΡΙΛΗ Η ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ   
Ένα ακόμη βήμα προς τη δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη έγινε μετά την ομόφωνη απόφαση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε προχθές και ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ».   
Η απόφαση του ΚΑΣ ήταν, όπως όλα δείχνουν, το τελευταίο στάδιο πριν από την έκδοση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, «η εξέλιξη του διαγωνισμού επιβεβαιώνει απόλυτα το σχεδιασμό μας, αλλά και τη δέσμευσή μας ότι μέχρι το τέλος του 2015 το έργο θα είναι έτοιμο».
Ο κ. Τατούλης δήλωσε, επίσης, πως «αναμένουμε σε σύντομο διάστημα την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από το ΥΠΕΚΑ, ώστε μέχρι το τέλος του Μαρτίου να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και στις αρχές του Απριλίου να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου».
Ωστόσο, όλα δείχνουν πως οι εξελίξεις δε θα είναι οι αναμενόμενες, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας έχει ήδη αποφασίσει να προσφύγει κατά της όποιας απόφασης ζημιώνει την περιοχή και προκαλεί προβλήματα στο περιβάλλον. Κάτι που επιβεβαίωσε αργά χθες το απόγευμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το «Θ» με το δήμαρχο Φίλιππο Μπάμη, όταν ο τελευταίος δήλωσε πως «ο Δήμος Οιχαλίας είναι ανυποχώρητος, θα συνεχίσει τον αγώνα του και θα ακολουθήσει τις αποφάσεις που έχει λάβει το Δημοτικό του Συμβούλιο, το κορυφαίο όργανο διοίκησης».
Όσον αφορά στα νομικά μέσα που θα ακολουθηθούν, η μορφή τους θα αποφασιστεί μετά τη συνάντηση που θα έχει σύντομα ο κ. Μπάμης με τους τεχνικούς συμβούλους του Δήμου.      
 
Στο ΚΑΣ
Ο κ. Μπάμης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Οιχαλίας, παραβρέθηκε στην πολύωρη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που συζήτησε, μεταξύ άλλων, την έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ».
Για τη συμμετοχή στη συνεδρίαση, είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα του Δήμου Οιχαλίας  για παράσταση λόγω του ενδιαφέροντος του θέματος και του δικηγόρου του Δήμου για την υπόθεση, Μάριου Χαϊνταρλή, καθώς και του περιβαλλοντολόγου δρ. Αλέξιου Παρασκευόπουλου, στον οποίο είχε ανατεθεί η αξιολόγηση της εν λόγω μελέτης. Και οι δύο σύμβουλοι εξέθεσαν τις απόψεις και τις αντιρρήσεις του Δήμου Οιχαλίας, τεκμηριωμένα, προκειμένου να λάβουν γνώση τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πριν από τη λήψη της οποιαδήποτε απόφασης- γνωμοδότησής τους.
Στη συνεδρίαση παραστάθηκαν και εκπρόσωπος της προσωρινής αναδόχου εταιρείας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιχναίων Τάκης Ζαφειράκης και οι καταγόμενοι από την Καλλιρρόη, δικηγόροι Μαρία Καποτά και Χρ. Ντονάς.
 
Θα συνεχίσουν τις αντιδράσεις οι κάτοικοι
«Θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο», διεμήνυσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλλιρρόης, Αντ. Διαγούπης, ο οποίος, μαζί με όλους τους κατοίκους της περιοχής, έχει αντιταχθεί στην πιθανότητα κατασκευής της μονάδας ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων στην Καλλιρρόη.
Ο κ. Διαγούπης επισήμανε ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι σύμβουλοι του Δήμου και πρόσθεσε πως όλοι οι κάτοικοι θα παραμείνουν σταθεροί στις απόψεις τους, ενάντια στο έργο που θα προκαλέσει ζημιά στην περιοχή. Μεταφέροντας τις απόψεις των κατοίκων, μας είπε πως «δε θα επιτρέψουμε με τις κινήσεις μας να γίνει το έργο. Θα αντισταθούμε και όσοι έχουν σχέδια να μετατρέψουν την περιοχή μας σε χαβούζα και σε σκουπιδότοπο, θα μας βρουν απέναντί τους. Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο και αν αγνοήσουν τις αντιδράσεις του κόσμου και τελικά αποφασιστεί να γίνει το έργο, θα περάσουν δύσκολα».            

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου