Πανηγυρικός, λαμπρός εορτασμός της επετείου της 23ης Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα

Πανηγυρικός, λαμπρός εορτασμός της επετείου  της 23ης Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα

Την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 στις 23 Μαρτίου θα τιμήσουν με πανηγυρικό τρόπο η Καλαμάτα και η περιοχή της. Στον εορτασμό για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού περιλαμβάνονται, πέραν της αναπαράστασης και της παρέλασης το απόγευμα της Κυριακής 23 Μαρτίου, εορταστική συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, τραγούδια από τους εθνικούς μας αγώνες στην πλατεία Όθωνος, καθώς και μια επετειακή θεατρική εκδήλωση στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο.
Επίσης, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους επαναστάτες του 1821 από την περιοχή της Γιάννιτσας θα γίνει στο Ελαιοχώρι, ενώ ανάλογη εκδήλωση για την περιοχή της Αλαγονίας διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή στην Ιερά Μονή Μαρδακίου Νέδουσας.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως ακολούθως: Παρασκευή 21 Μαρτίου, ώρα 20.30, Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας: «Ρωμιοσύνη». Εορταστική συναυλία της ∆ημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας για την απελευθέρωση της πόλης της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό, με έργα Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Χρήστου Λεοντή, Σπύρου Μαυρόπουλου, Σταύρου Κουγιουμτζή και ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Μαριανίνας Κριεζή, Σώτιας Τσώτου. Τραγούδι: Μαρία Κρασοπούλου, διδασκαλία παιδικής χορωδίας: Ευτυχία ∆ημητρακοπούλου, απαγγελία κειμένων: Παναγιώτα Ηλιοπούλου, μουσική διεύθυνση: Κώστας Νικολέας.
Σάββατο 22 Μαρτίου, ώρα 20.30, Ιστορικό Κέντρο -Πλατεία Όθωνος: «Τραγούδια από τους αγώνες του λαού μας». Συμμετέχουν: Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής «ΤΑΞΙΜ» (στο τραγούδι ο Βαγγέλης Κώτσου), παραδοσιακοί Χορευτικοί Σύλλογοι της πόλης μας.
Κυριακή 23 Μαρτίου, ώρα 15.00, πλατεία 23ης Μαρτίου: Ώρα 15.00 Παράταξη των Σημαιών των σχολείων της πόλης προ του Ηρώου στην Πλατεία 23ης Μαρτίου. Ώρα 15.20 Τερματισμός του ∆ρόμου Θυσίας. Ώρα 15.30 – Άφιξη του σκυταλοδρόμου που μεταφέρει την Ιερή Φλόγα από την Ι. Μονή Βελανιδιάς. Άφιξη στην Πλατεία 23ης Μαρτίου της Σημαίας της Επανάστασης. Αφή της Φλόγας στο βωμό και έπαρση της Σημαίας της Επανάστασης. Ώρα 15.40 ∆οξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Ώρα 16.00 Τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του ’21. Πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Αθανάσιο Χρήστου, επίκουρο καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα. Ώρα 16.20 Aναπαράσταση της κατάληψης της Kαλαμάτας. Συμμετέχουν: Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος», Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας «Αργώ», Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμφιείς», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής ∆ημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας, Λαογραφικός Όμιλος Χώρας. Aφηγητής: ∆ημήτρης Hλιόπουλος.