Προσοχή στις νέες εμπορικές μισθώσεις συστήνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας

Προσοχή στις νέες εμπορικές  μισθώσεις συστήνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας

Στις εμπορικές μισθώσεις με το νέο καθεστώς και τι πρέπει να προσέχουν πλέον οι επαγγελματίες αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του  Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης.
Όπως είπε, αυτό το διάστημα γίνονται πολλές μισθώσεις και οι επαγγελματίες δε γνωρίζουν ότι δεν ισχύει η 12ετία, καθώς ο ελάχιστος χρόνος των εμπορικών μισθώσεων ακινήτων «έχει κατέβει» στην 3ετία.
 
Μεγάλες αλλαγές
Σύμφωνα με τον κ. Μαργέλη, με το νέο νόμο οι παλιές μισθώσεις διατηρούν τη 12ετή χρονική προστασία, όχι όμως και οι νέες.
Οι βασικές αλλαγές είναι οι εξής:
-Η διάρκεια των νέων μισθώσεων καθορίζεται πλέον ελεύθερα από τους συμβαλλόμενους. Ως ελάχιστο χρονικό διάστημα προστασίας της μίσθωσης τίθεται η 3ετία, όπως και στις μισθώσεις κατοικιών. Αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα της 3ετίας δεσμεύει τόσο τον εκμισθωτή όσο και το μισθωτή.
-Η καταγγελία από τον εκμισθωτή ή το μισθωτή, μετά τη λήξη του συμβατικού τους χρόνου, ή της νόμιμης τριετίας αν έχει συμφωνηθεί για μικρότερο χρονικό διάστημα, γίνεται εγγράφως και η μίσθωση λύνεται 3 μήνες από την κοινοποίησή της.
-Γενικώς, οι νέες μισθώσεις θα διέπονται από τις γενικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα και από ό,τι έχει συμφωνηθεί με το μισθωτήριο. Στις νέες μισθώσεις δεν έχουν εφαρμογή οι παλαιές διατάξεις περί διάρκειας, ιδιόχρησης, ανοικοδόμησης και αποζημίωσης άυλης εμπορικής αξίας.
 
Διάρκειας 9 ετών
Ο κ. Μαργέλης διευκρίνισε ότι όλα πλέον κρίνονται από το μισθωτήριο και το περιεχόμενό του και συμπλήρωσε: «Δεν επιτρέπονται λάθη ή παραλείψεις, διότι ένα ατελές, ασαφές ή ελλιπές μισθωτήριο μπορεί να τινάξει τόσο μια επένδυση όσο και την ίδια την επιχείρηση στον αέρα. Συνιστάται στους εμπόρους οι νέες μισθώσεις να έχουν τουλάχιστον 9ετή συμβατική διάρκεια, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα φορολογικά, χρηματοδοτικά και επενδυτικά δικαιώματα των επιχειρήσεών τους για τρεις σοβαρούς λόγους: Για να υπάρχει δικαίωμα επιστροφής του ΦΠΑ των εργασιών και υλικών ανακαίνισης και διαμόρφωσης μισθωμένων χώρων. Για να αποσβεστεί φορολογικά μία επένδυση με το προβλεπόμενο 20% ετησίως, απαιτούνται τουλάχιστον 5 χρόνια. Για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί η σχετική επένδυση από το ΕΣΠΑ».
Τέλος, σημείωσε ότι για τις υφιστάμενες μισθώσεις παραμένει σε ισχύ η 12ετής προστασία της μίσθωσης, αλλά καταργήθηκε το δικαίωμα της μονομερούς 4ετούς παράτασης. Παράλληλα, καταργήθηκε η άυλη εμπορική αξία και εισήχθη μία μεταβατική διάταξη για καταβολή αποζημίωσης 6 ενοικίων στο μισθωτή, εάν ο εκμισθωτής καταγγείλει μέχρι 31 Αυγούστου 2014 τη μίσθωση που έχει λήξει.
Επίσης, γίνεται σύντμηση των προθεσμιών για καταγγελία λόγω ιδιόχρησης /ανοικοδόμησης σε 9 έως 18 μήνες, αντί 18 έως 30 που ίσχυε ως σήμερα. Οι αποζημιώσεις του μισθωτή ορίζονται σε 8-15 μισθώματα για την ιδιόχρηση, σε 15-20 μισθώματα για την εγκατάσταση στον ίδιο χώρο όμοιας επιχείρησης και σε 6-9 μισθώματα για ανοικοδόμηση.

Της Βίκυς Βετουλάκη