Πρόταση για την ανάπλαση στα “Ουζάκια”

Πρόταση για την ανάπλαση στα “Ουζάκια”

Ο Δήμος Καλαμάτας υπέβαλε χθες αίτηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007 – 2013 και στον άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη  και Ποιότητα Ζωής Πελοποννήσου», για τη χρηματοδότηση της πράξης «Αστική ανάπλαση ζώνης οδού Αριστοµένους από οδό Ξενοφώντος έως οδό Μακεδονίας». Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 1.925.000 ευρώ με το ΦΠΑ.
Ο Δήμος Καλαμάτας, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης, προέβη στην εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανάπλαση του τμήματος της οδού Αριστομένους από το ύψος της οδού Βασιλίσσης Όλγας (η συνέχεια της Ξενοφώντος) μέχρι την οδό Μακεδονίας, στο ύψος του Δημοτικού Πάρκου, δηλαδή για την περιοχή που είναι γνωστή με το όνομα «Ουζάκια».
Σκοπός της μελέτης και του έργου που αυτή περιγράφει είναι η ανάγκη να ενοποιηθούν οι μέχρι σήμερα αναπλασθέντες χώροι κυκλοφορίας και ασφαλούς διακίνησης των πολιτών, της Κεντρικής Πλατείας – Βασιλέως Γεωργίου και του Πάρκου Σιδηροδρόμων, σε συνδυασμό με το έργο ανάπλασης για την κατασκευή μεγάλου πεζοδρομίου στις οδούς Φαρών και Πλάτωνος, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται απρόσκοπτη πρόσβαση των πεζών και των ποδηλάτων προς το λιμάνι και αντίστροφα, αλλά και η διευκόλυνση της κίνησης των πεζών στην αγορά.
Με τον τρόπο αυτό αναμένεται ότι θα μειωθεί και η ανάγκη χρήσης του αυτοκινήτου για την πρόσβαση στο κέντρο, αφού η πεζή μετακίνηση γενικά είναι προτιμότερη από άποψη ασφάλειας, ποιότητας ζωής και εν τέλει ταχύτητας.
Α.Π.