Πότε θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση;

Πότε θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση;

«Και το γιοφύρι της Άρτας να ήταν, τόσα χρόνια θα είχε κατασκευαστεί» λένε με οργή και αγανάκτηση οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας για την ανάπλαση της πηγής του Αϊ- Λαγούδη, της γνωστής Διονυσιάδας, στην παραλία της πόλης!
Σχεδόν πέντε χρόνια «αναπλάσεται» η πηγή, αλλά το έργο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί! Άγνωστο είναι πότε θα τελειώσει και πότε θα παραδοθεί!
Τόσα χρόνια η εικόνα στην πηγή είναι ντροπιαστική και προκαλεί τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες. Ευτυχώς, τουλάχιστον, που προχώρησαν κατά τι οι εργασίες και δεν είναι ακόμα τα μπάζα και οι τάβλες των πρώτων ετών!
Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι και ενώ το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, οι αρμόδιοι του Δήμου Τριφυλίας, προφανώς για να «δείξουν» κάτι στους – καθημερινά – χιλιάδες επισκέπτες της παραλίας, «άνοιξαν» τα νερά και έτρεχαν από εδώ και από εκεί, ενώ άναψαν και κάτι φώτα, προκαλώντας και προσβάλλοντας ακόμα περισσότερο την αισθητική των πολιτών και, βεβαίως, την ιστορικότητα της πηγής.
Σημειώνουμε πως η δημοπρασία του εν λόγω έργου διεξήχθη στις 14 Ιουλίου 2009 στο Δήμο Κυπαρισσίας (επί δημαρχοντίας Γεωργίου Σαμπαζιώτη) και το συμφωνητικό με τον ανάδοχο υπεγράφη στις 15 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Η προθεσμία εκτέλεσης ήταν πέντε ημερολογιακοί μήνες, με λήξη στις 21 Φεβρουαρίου 2010. Ωστόσο, δόθηκε (1η) παράταση τεσσάρων μηνών, με λήξη στις 21 Ιουνίου 2010. Όμως, κατά τη διάρκεια της παράτασης το έργο, όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε, αλλά καλά καλά δεν ξεκίνησε…
Στη συνέχεια, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας, δόθηκε, κατά πλειοψηφία, δεύτερη παράταση, με λήξη στις 21 Οκτωβρίου 2010… Ακολούθως, δόθηκε άλλη μία!
Στις 11 Μαΐου 2011, από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, δόθηκε και τέταρτη παράταση. Και πάλι, όμως, το έργο δεν ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, στις 22 Ιουλίου, να δοθεί, κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντων των δημοτικών συμβούλων Θανάση Πετρόπουλου και Σαράντου Κουκούμη, πέμπτη παράταση, μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2011!
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, από τη μείζονα μειοψηφία εξαπολύθηκαν βολές για τις αλλεπάλληλες παρατάσεις και επειδή ο Δήμος δεν είχε τα χρήματα να πληρώσει τον εργολάβο, για να ολοκληρωθεί, επιτέλους, το έργο, όμως την ώρα της ψηφοφορίας όλοι – πλην των Πετρόπουλου και Κουκούμη – ψήφισαν να δοθεί και 5η παράταση!
Από το 2011 έχουν περάσει 2 ολόκληρα χρόνια, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και άγνωστο είναι εάν και πότε θα τελειώσει και θα παραδοθεί!
Αξίζει να τονίσουμε πως το έργο, με αρχικό συμβατικό ποσό 114.941,07 ευρώ (με ΦΠΑ 19%), γίνεται με ίδια, όπως λέγεται, χρηματοδότηση, με ίδιους πόρους, δηλαδή από τα έσοδα του Δήμου. Του Δήμου Κυπαρισσίας το 2009 και το 2010 και του Δήμου Τριφυλίας από το 2011 μέχρι και σήμερα.
Ο βασικότερος λόγος που ο εργολάβος ζητούσε τις παρατάσεις και με αυτές συμφωνούσε η ΤΥΔΚ, κάνοντας θετικές εισηγήσεις προς τα Δημοτικά Συμβούλια, ήταν η μη πληρωμή του!
Ο Δήμος Κυπαρισσίας και ο Δήμος Τριφυλίας δεν πλήρωναν τον εργολάβο! Δεν είχαν ή δεν τα διέθεταν για την ολοκλήρωση της ανάπλασης, επειδή δεν έθεταν το έργο σε προτεραιότητα; Δεν είναι ντροπή για εκατό περίπου χιλιάδες πέντε σχεδόν χρόνια να παραμένει ημιτελές το έργο ανάπλασης της Διονυσιάδας Πηγής στην παραλία της Κυπαρισσίας;
Και επειδή πολύ «λαϊκίστικη σπέκουλα» και «φανφαρολογία» υπάρχει από δημοτικούς συμβούλους και λοιπούς για την παιδική χαρά που κατασκευάστηκε με χρήματα, όχι των δημοτών, αλλά του «Πράσινου Ταμείου», ακριβώς δίπλα από τη Διονυσιάδα Πηγή – που δεν έχουν καμία βάση και γίνονται μόνο για εντυπωσιασμό ψηφοθηρίας –, κανένας δε βλέπει ακριβώς δίπλα την ντροπιαστική εικόνα; Γιατί κανείς δε μιλά και δε ρωτά τι γίνεται με το έργο στη Διονυσιάδα Πηγή, που είναι από χρήματα των δημοτών; 

Του Ηλία Γιαννόπουλου