Τιμήθηκε την Κυριακή στις Κιτριές η επέτειος συνάντησης των Μανιατών οπλαρχηγών

Τιμήθηκε την Κυριακή στις Κιτριές η επέτειος συνάντησης των Μανιατών οπλαρχηγών

Με δοξολογία που τελέστηκε στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Κιτριές, τίμησε την Κυριακή ο Δήμος Δυτικής Μάνης τα ιστορικά γεγονότα των Κιτριών και την απόφαση των Μανιατών να μπουν στον Αγώνα για την απελευθέρωση της Καλαμάτας και την ανάσταση του Γένους.
Στη δοξολογία χοροστάτησε ο αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος και με το πέρας της οι παριστάμενοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο. Ακολούθησε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων προ του ηρώου και κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές Αρχές, κόμματα, μεταξύ των οποίων της «Χρυσής Αυγής» και της «Ελληνικής Δράσης», και συλλόγους της περιοχής. Στην ομιλία του ο εκπαιδευτικός Στ. Πετρέας ανέφερε πως από τον καιρό της Άλωσης της Πόλης έως το 1821 είχαν εκδηλωθεί 72 επαναστατικές κινήσεις, που είχαν τοπικό χαρακτήρα, λόγω έλλειψης συντονισμού, κενό που κάλυψε η Φιλική Εταιρεία.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ετοιμοπόλεμο των Μανιατών, στα όσα συνέβησαν πριν από την εκδήλωση της Επανάστασης και το φίλιωμα των Μανιατών, αλλά και στα γεγονότα που ακολούθησαν πριν από την απελευθέρωση της Καλαμάτας.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στα όσα διαδραματίστηκαν στις Κιτριές, χαρακτηρίζοντας δίκαιη την προσπάθεια του Λυκούργου Γαϊτανάρου να καθιερωθεί η γιορτή, και στη συνέχεια μίλησε για τη συμμετοχή των Μανιατών σε όλες τις φάσεις της Επανάστασης. Χαρακτήρισε δε ως κομβικής σημασίας τις νίκες σε Βέργα, Δυρό και Πολυάραβο, υπογραμμίζοντας πως αν τα αποτελέσματά τους ήταν διαφορετικά, ίσως να μην υπήρχε ελεύθερη Ελλάδα.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με απαγγελία ποιημάτων από μαθητές.
Θα πρέπει, τέλος, να αναφερθεί πως στο άκουσμα της κατάθεσης στεφάνων από τη «Χρυσή Αυγή» και την «Ελληνική Δράση» αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο δημοτικός σύμβουλος Παν. Μπασάκος.
Χ.Χ.