Αδίστακτοι δουλέμποροι «άδειασαν» λαθρομετανάστες ανοιχτά της Κυπαρισσίας (φωτογραφίες)


Μια ακυβέρνητη τράτα – σαπιοκάραβο, με αραβικές επιγραφές και σύμβολα, η οποία προφανώς χρησιμοποιήθηκε από αδίστακτους δουλεμπόρους για μεταφορά λαθρομεταναστών, και ένα ακυβέρνητο ιστιοφόρο, εντόπισαν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κυπαρισσίας και ρυμούλκησαν με το καΐκι τους χθες στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, έπειτα από συνεννόηση με τις Λιμενικές Αρχές, ο επαγγελματίας αλιέας Χρήστος Χατζήπαπας με το γιο του και ναυτικούς του πληρώματός τους.
Η τράτα και το ιστιοφόρο εντοπίστηκαν 10 περίπου ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Κυπαρισσίας τα ξημερώματα. Ύστερα από επικοινωνία που είχε ο κ. Χατζήπαπας με τις Λιμενικές Αρχές, ρυμούλκησαν πρώτα στο λιμάνι Κυπαρισσίας τη τράτα. Στη συνέχεια το καΐκι επέστρεψε στη θαλάσσια περιοχή που ήταν το ιστιοφόρο και ρυμούλκησαν κι αυτό. Η τράτα ρυμουλκήθηκε και έδεσε στο λιμάνι γύρω στις 9.30 το πρωί, ενώ γύρω στη 1.00 μετά το μεσημέρι έφτασε ρυμουλκούμενο και το ιστιοφόρο.
Στελέχη του Λιμενικού Σταθμού Κυπαρισσίας ερεύνησαν όλους τους χώρους της τράτας και αντίκρισαν ένα σωρό ρούχα κουρελιασμένα, κουβέρτες, παιδικά παπούτσια, ακόμη και ρύζι και λάδι με αραβικές ονομασίες.
Στα αμπάρια αλλά και σε άλλα σημεία της τράτας υπήρχαν παντού είδη ρουχισμού και τροφίμων, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τράτα χρησιμοποιήθηκε από αδίστακτους δουλεμπόρους για μεταφορά λαθρομεταναστών.
Το ιστιοφόρο ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση και μέχρι αργά το μεσημέρι τα στελέχη του Λ.Σ. Κυπαρισσίας ερευνούσαν για στοιχεία.
Ο κ. Χατζήπαπας, λίγα λεπτά αφότου έβγαλε την τράτα στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, είπε στο «Θ»: «Για ψάρεμα είχαμε πάει και ξέραμε ότι υπήρχε ακυβέρνητο ένα σκάφος. Κατόπιν επικοινωνίας με το Λιμεναρχείο Κατάκολου και Κυπαρισσίας, το βρήκαμε, το ρυμουλκήσαμε και το φέραμε στο λιμάνι της Κυπαρισσίας. Αυτό, μάλλον λαθρομετανάστες είχε μέσα. Τους “αδειάσανε” και εγκατέλειψαν το σκάφος και φύγανε. Το βρήκαμε 10 ναυτικά μίλια, περίπου, νοτιοδυτικά της Κυπαρισσίας, τα ξημερώματα κατά τις 5.00 η ώρα. Υπάρχει άλλο ένα ιστιοφόρο, το ρυμουλκεί το καΐκι και το φέρνει κι αυτό στο λιμάνι».
Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, η θαλάσσια περιοχή της Μεσσηνίας, όπως και ευρύτερα το Ιόνιο πέλαγος, χρησιμοποιείται ως «πέρασμα» για μεταφορά λαθρομεταναστών. Όπως πολλές φορές έχει τονισθεί, μετά και τα προηγούμενα συμβάντα με λαθρομετανάστες στη θάλασσα της Μεσσηνίας, είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών με προσωπικό, αλλά και πλωτά μέσα.  

Του Ηλία Γιαννόπουλου