Αλληλεγγύη, σχεδιασμός, δημοκρατία, τα συστατικά του Μανώλη Μάκαρη (τα ονόματα των υποψηφίων)

Αλληλεγγύη, σχεδιασμός, δημοκρατία, τα συστατικά του Μανώλη Μάκαρη (τα ονόματα των υποψηφίων)

Τα συστατικά, κατά τον υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας Μανώλη Μάκαρη, για ένα νέο Δήμο  
Τα πρώτα του διαπιστευτήρια στους πολίτες του Δήμου Καλαμάτας έδωσε χθες το απόγευμα ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες», ιατρός Μανώλης Μάκαρης, ενώ παρουσιάστηκε μέρος των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών.
Ο κ. Μάκαρης στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι στόχος του συνδυασμού είναι «ένας Δήμος χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς εγωκεντρισμούς, ένας Δήμος ανοιχτός, δημοκρατικός, συμμετοχικός, με τους πολίτες του ενεργούς. Ένας Δήμος που κινητοποιεί και διαβουλεύεται με όλους, με ισοτιμία, χωρίς αποκλεισμούς, που λειτουργεί αποτελεσματικά και με διαφάνεια, διευρύνοντας τους θεσμούς της κοινωνικής συμμετοχής, της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο έργο της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, σημείωσε ότι αυτό επικεντρώθηκε σε δαπανηρά έργα βιτρίνας, γυρνώντας την πλάτη στα προβλήματα των ανθρώπων στις συνοικίες της Καλαμάτας, αλλά και στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. «Η απουσία αναπτυξιακού σχεδιασμού, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και εξασφαλισμένους πόρους, δεν μπορεί να ισοσταθμιστεί με τη μετατροπή σε Δημαρχείο του παλιού νοσοκομείου. Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις και αναπλάσεις δεν μπορούν αντισταθμίσουν την έλλειψη μιας στοιχειώδους κυκλοφοριακής μελέτης, τόσο απαραίτητης -ιδίως με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο περιφερειακός της Καλαμάτας.
Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή αδυνατεί να δικαιολογήσει με στοιχειώδη επιχειρήματα την καρατόμηση του υψηλού πράσινου σε πάμπολλα σημεία της πόλης. Αδυνατεί, επίσης, να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που επιμένει να κρατά κλειστή τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, πρακτική που όχι λίγες φορές έφερε το Δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν προέκυψαν προβλήματα στη διαχείριση των σκουπιδιών», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στις δράσεις της παράταξής του, ξεκαθάρισε ότι «ως Δημοτική Αρχή θα σκύψουμε πάνω από τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκες, που έχουν οδηγηθεί σε καταστάσεις πρωτόγνωρες. Στον Ανοιχτό Δήμο των Ενεργών Δημοτών της Καλαμάτας κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του στην κρίση. Δεν πρέπει και δεν μπορεί κανείς να πεινάει, κανείς να μένει χωρίς φάρμακα και γιατρούς, να μένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όταν αιτιολογημένα δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Κι αυτό θα γίνει με την κινητοποίηση των δυνάμεων της αλληλεγγύης, την ενίσχυση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων δομών αλληλεγγύης και αντιμετώπισης της φτώχειας.
Οι δράσεις μας, σε αυτόν τον άξονα, θα αφορούν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας, στήριξης, αλληλεγγύης, υποστήριξης ευπαθών ομάδων». Κι εδώ ο κ. Μάκαρης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Πέρα, όμως, από τα έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά, η νέα παράταξη θα προχωρήσει και στην υλοποίηση έργων υποδομής. Ο υποψήφιος δήμαρχος μίλησε για το λιμάνι και την παραλιακή ζώνη, την ουσιαστική επέκταση των δικτύων ποδηλατόδρομων, την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος με επικαιροποιημένη συνολική μελέτη, τις διανοίξεις δρόμων, την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών, την εισαγωγή νέων μορφών συλλογής απορριμμάτων και ανακύκλωσης, τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών.
Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πολιτισμό και στα έργα που πρέπει «να τρέξουν», σε πρωτοβουλίες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, αλλά και στην ανάγκη προώθησης των αγροτικών μας προϊόντων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου, προωθώντας τη συμμετοχή, τη διαβούλευση, τη διαφάνεια, με δράσεις μεταξύ των οποίων η καθιέρωση θεσμού εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για τον έλεγχο των δαπανών και της οικονομικής διαχείρισης, ο οποίος θα ορίζεται υποχρεωτικά από την αντιπολίτευση, κι ακόμα: α) η αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Δημοτικής  Επιτροπής Διαβούλευσης, ώστε να είναι ουσιαστική η λειτουργία της, β) η θεσμοθέτηση τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, γ) η δημιουργία θεσμών λαϊκής συμμετοχής στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβούλιου, δ) η καθιέρωση απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής και σε επίπεδο Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας, ε) η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων και στ) η αξιοποίηση δυνατοτήτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων για το Δήμο Καλαμάτας με το συνδυασμό “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες” 
1. Αλεξίου Κωνσταντίνος Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών στην Ελλάδα
2. Αλεξόπουλος Ιωάννης μηχανολόγος μηχανικός
3. Αλούπης Παναγιώτης Πολιτικός Μηχανικός, τ. νομαρχιακός σύμβουλος
4. Αναγνωστόπουλος Κυριάκος πρόεδρος Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΗ Πελοποννήσου και Ηπειρου του νομου Μεσσηνίας
5. Βασιλάκης Χρήστος πολιτικός επιστήμονας
6. Βέλης Λεωνίδας τελειόφοιτος νομικής
7. Βεργινάδη Μαρία Δικηγόρος
8. Γεωργακίλας Κωνσταντίνος συνταξιούχος ΔΕΗ
9. Γιαννόπουλος Γεώργιος Πολιτικός Μηχανικός
10. Θεοφιλόπουλος Ιωάννης Χημικός Μηχανικός
11. Κανέλης Γεώργιος μέλος ΔΣ ιδιωτικών Υπαλλήλων
12. Καλφακάκος Ηλίας Έμπορος
13. Κουτίβα Ευαγγελία Αστυνομικός
14. Κουτίβας Μιχάλης συνταξιούχος ΔΕΗ, πρ. πρόεδρος Ένωσης Γονέων Δ. Καλαμάτας
15. Λαγωνικάκου Ναυσικά γεν Γραμ Ένωσης Γονέων Κηδεμόνων Δήμου Καλαμάτας
16. Μητσέας Στυλιανός Οικοδόμος
17. Μπεχράκης Σταμάτης Φροντιστής Επικεφαλής του Δικτύου Ενεργών Πολιτών
18. Μπουκέα Καλλιόπη (Κέλυ) Διατροφολόγος ΓΝΣ Καλαμάτας
19. Μουργής Σπυρίδων π. Διευθυντής καταστήματος . Αγροτικής Τράπεζας
20. Ξεπαπαδέα Μαρία
21. Παναγιωτόπουλος Ηλίας π. μηχανοδηγός ΟΣΕ – εργαζ. Μουσείου Καλαμάτας
22. Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης συνταξιούχος ΔΕΗ
23. Πολυχρονόπουλος Αναστάσιος Πολιτικός Μηχανικός π. αντπρόεδρος ΔΕΠΑΚ
24. Πλατανιά Κωνσταντίνα Μαστοράκη Φιλόλογος
25. Πλαγιανός Δημήτριος Έμπορος
26. Σακκάς Ιωάννης πρόεδρος σωματείου τυπογράφων Μεσσηνίας
27. Σερπάνου Γεωργία νοσηλεύτρια
28. Σκαφιδάς Αλέξανδρος υπάλληλος εταιρείας Υπηρ . Ασφαλείας
29. Σμυρλής Γεώργιος Οικονομολόγος
30. Σπηλιωτόπουλος Αναστάσιος φωτογράφος
31. Στέλιος Ηλίας συνταξιούχος ΔΕΗ
32. Τσέλιος Στέφανος έμπορος
33. Τσίχλης Κυριάκος
34. Φάσσου Γεωργία τ. δημοσιογράφος ΕΡΤ
35. Φράγγος Γιώργος σύμβουλος Ασφαλίσεων
36. Ψυχογιάννης Γεώργιος συνταξιούχος δικαστικός υπάλληλος

Του Αντώνη Πετρόγιαννη