Αποκάλυψη καλλιτεχνήματος και εκδήλωση στη μνήμη του Μ. Τούμπουρου

Αποκάλυψη καλλιτεχνήματος και εκδήλωση στη μνήμη του Μ. Τούμπουρου

Η Καλαμάτα και οι Καλαματιανοί θυμούνται και τιμούν τον αείμνηστο Μιχάλη Τούμπουρο, ιατρό, μουσικό και ερασιτέχνη ηθοποιό, στη μνήμη του οποίου προχθές, Κυριακή 30 Μαρτίου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας στο φουαγιέ της Κεντρικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.
Στη συνέχεια, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας και η Κοινωφελής του Επιχείρηση «Φάρις», έγιναν αναφορές στην πολυσχιδή προσωπικότητα του γιατρού και καλλιτέχνη, που είχε κατ’ επιλογήν πολιτογραφηθεί Καλαματιανός, ανεγνώσθη εκτενές βιογραφικό του και προβλήθηκαν αποσπάσματα συνεντεύξεώς του στο δημοσιογράφο Θανάση Παντέ. Επίσης, παρουσιάσθηκαν ψήγματα της καλλιτεχνικής του προσπάθειας, η οποία είχε τύχει αναγνωρίσεως ανά το πανελλήνιο.
Πριν την αποκάλυψη της πλάκας, την οποία πραγματοποίησαν οι κόρες του αειμνήστου γιατρού, ο Δήμαρχος χαρακτήρισε τραγικό γεγονός «για την πόλη και την Ελλάδα το ότι ο Μιχάλης Τούμπουρος ‘έφυγε’ τη στιγμή που γινόταν πανελλήνια γνωστός και καταξιώνονταν».
Αναφέρθηκε ακόμη στην τιμή που ο Δήμος Καλαμάτας εκφράζει στο πρόσωπο του Μιχάλη Τούμπουρου, επισημαίνοντας πως με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει δοθεί το όνομά του σε δρόμο στην ανατολική πλευρά της Αριστομένους (νοτίως του κτηρίου του Εργατικού Κέντρου). Ακολούθως, ανέγνωσε μήνυμα της αδελφής του Μ. Τούμπουρου, Μαρίας, ο σύζυγός της Αντώνης Κατσάς.
Η εκδήλωση για το Μιχάλη Τούμπουρο ξεκίνησε με χαιρετισμό εκ μέρους της χήρας του Ελένης, που ευχαρίστησε το Δήμαρχο για τη διοργάνωση της βραδιάς, καθώς και το γλύπτη Χρήστο Ρηγανά ο οποίος αφιλοκερδώς φιλοτέχνησε την αναθηματική πλάκα. Στη συνέχεια, προβλήθηκε σύντομο βίντεο, που πλαισίωσε με εικόνες την απαγγελία από τον αείμνηστο καλλιτέχνη του ποιήματός του «Λυπάμαι».
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και φίλος του Μ. Τούμπουρου, Μιχάλης Μιχαήλ, απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ το ίδιο έγινε και από εκπρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτη. Στη συνέχεια, η Όλγα Θεοδώρου, Πρόεδρος του θεατρικού σχήματος «Συν Ένα – Μιχάλης Τούμπουρος» που είχε ιδρύσει ο αείμνηστος γιατρός και καλλιτέχνης, διάβασε ένα κείμενο, το οποίο περιελάμβανε εκτενές βιογραφικό του εκλιπόντος, στοιχεία για την καλλιτεχνική του δράση ως συνέχεια της στάσης του απέναντι στη ζωή και ιστορικό του πώς και γιατί προέκυψε ως σύμβολο του «Συν Ένα» η σπείρα. Το κείμενο αυτό μπορείτε να δείτε εδώ.