Βιομηχανία απευθείας αναθέσεων ο Φορέας

Βιομηχανία απευθείας αναθέσεων ο Φορέας

Σε… βιομηχανία απευθείας ανάθεσης έργων έχει μεταβληθεί το τελευταίο διάστημα ο Αθλητικός Φορέας του δήμου Καλαμάτας, σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Γιάννη Χριστόπουλο.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: “Με ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους σύμφωνα με τις υποδείξεις του κ. δημάρχου και ορισμένων Μ.Μ.Ε. και προκειμένου να  μην διαταράξω ‘το κλίμα ραγιαδισμού’, που επικρατεί,  καταθέτω την παρακάτω ερώτηση στη δημοτική αρχή.
 Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Αθλητικός Φορέας εκτελούσε  σειρά έργων με απευθείας αναθέσεις π.χ. συντήρηση αθλητικών χώρων κ. λ. π. Η   ‘βιομηχανία αναθέσεων’, όμως, ξεπέρασε κάθε όριο όταν  σε 5 μόνο ημέρες (!) ο πρόεδρος προχώρησε σε σύναψη συμβάσεων ύψους 6.000 ευρώ, 27.600 ευρώ, 24.600 ευρώ και 3.850 ευρώ.  Κι αυτές είναι μόνο κάποιες  από τις αποφάσεις, που καταφέραμε να συλλέξουμε ενδεικτικά,  σε απευθείας αναθέσεις.
Ο υπερβάλλον ζήλος  για τις απευθείας αναθέσεις αποδεικνύεται όταν ακόμη και η υπερκείμενη αρχή ελέγχου των αποφάσεων, η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια με απόφασή της, απέρριψε την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία, με το ποσό των 27.600 ευρώ, το έργο της καταγραφής ηλικίας αθλούμενων στους δημοτικούς χώρους! και τον ακριβή αριθμό των σωματείων!
Στην εποχή της κρίσης και η δημοτική αρχή  δίνει χρήματα προκειμένου να καταγράψει την ηλικία όσων τρέχουν στο στάδιο! Αλήθεια γιατί δεν αξιοπιοιεί τόσους που έχουν προσληφθεί με ΕΣΠΑ στο φορέα.
Το Δ.Σ. του Αθλητικού Φορέα  με εισήγηση του προέδρου αποφάσισε να προχωρήσει σε προσφυγή κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και παρά την καταγεγραμμένη διαφωνία ακόμη και δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, ο οποίος σημείωσε ότι  “δεν είναι δυνατόν να κάνουμε συνέχεια απευθείας αναθέσεις,  οφείλουμε να κάνουμε μειοδοτικούς διαγωνισμούς”.
Υπενθυμίζουμε πως η νοοτροπία για απευθείας αναθέσεις  και χαμηλές προσφορές  είχε διαφανεί και από τη θητεία του προέδρου στο Πράσινο ,όπου με τα χρήματα που ξοδεύτηκαν στα 2 χρόνια θητείας  του εκεί, η Καλαμάτα θα έπρεπε να είχε γίνει ‘’ζούγκλα πρασίνου΄΄.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ερωτάται η δημοτική αρχή: Θα σταματήσει τις απευθείας αναθέσεις έργων; Θα συνεχίσει να πορεύεται με τη λογική ΄΄Μαυρογιαλούρου΄΄; Θα σεβαστεί τις αποφάσεις υπερκείμενων οργάνων ελέγχου; Θα αντιμετωπίσει όλους τους επαγγελματίες ισότιμα και με διαφάνεια; Θα σεβαστεί το δημόσιο χρήμα ή θα συνεχίσει να το διαθέτει σε αμφιλεγόμενες δράσεις;”.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη