Η κρίση δεν άφησε…τα βαφτιστήρια παραπονεμένα!

Η κρίση δεν άφησε…τα βαφτιστήρια παραπονεμένα!

Πάσχα, μια γιορτή που, εκτός των άλλων, έχει συνδεθεί με «τα δώρα του νονού» και συγκεκριμένα τη λαμπάδα, τα παπούτσια ή τα ρούχα που αγοράζουν στα βαφτιστήρια οι πνευματικοί γονείς.
Δεν είναι, βέβαια, λίγοι κι όσοι μετά τη βάφτιση εξαφανίστηκαν, με τα παιδιά όλο παράπονο να αναφέρουν ότι οι νονοί τους τα ξέχασαν.
Το «Θάρρος» βγήκε στο δρόμο και μίλησε με καταστηματάρχες που πωλούν λαμπάδες, αλλά και παιδικά παπούτσια και ρούχα. Όπως αναφέρουν, η κρίση σίγουρα έχει επηρεάσει τους νονούς, αλλά θέλουν να είναι εντάξει απέναντι στα βαφτιστήρια τους.
 
Δήμητρα Δημοπούλου («Βιβλιόπολις»)
«Υπάρχει ενδιαφέρον από τους νονούς για τις λαμπάδες, όμως η αλήθεια είναι ότι φέτος πολλοί προτίμησαν να αγοράσουν σκέτες, τις οποίες διακοσμούν μόνοι τους με δικά τους υλικά ή παιχνίδια που αγοράζουν. Σε αυτό ρόλο έπαιξε και η εκδήλωση της ανακύκλωσης του Δήμου, που ευαισθητοποίησε αρκετούς και διακοσμούν τις λαμπάδες με ανακυκλώσιμα υλικά.
Γενικότερα, οι περισσότεροι προτιμούν απλά υλικά και απλές λαμπάδες, ενώ κάποιοι συνεχίζουν να προτιμούν τις “φορτωμένες”.
Παλιότερα ο κόσμος αγόραζε μεγαλύτερες και ακριβότερες λαμπάδες, κάτι που έχει σταματήσει.
Αξίζει ακόμα να αναφέρω ότι φέτος έχει κυκλοφορήσει και η πρώτη βιβλιολαμπάδα. Αντί για κάποιο παιχνίδι, έχει δύο βιβλία παιδικά».
 
Δανάη Μουρούσια (Meli Melo)
«Οι νονοί ανταποκρίνονται και φέτος στην υποχρέωσή τους για το Πάσχα. Η κίνηση αυτές τις ημέρες πάει καλά. Οι νονοί αγοράζουν τα καθιερωμένα παπούτσια, ενώ κάποιοι αγοράζουν και ρούχα.
Οι νονοί είναι άψογοι, μπορεί να στερηθούν δικά τους πράγματα, αλλά δε θα αφήσουν τα βαφτιστήρια τους έτσι».
 
Ελένη Κοσμά (Crocodilino )
«Οι νονοί και φέτος αντέχουν και ψωνίζουν, οι δε τιμές μας είναι καλές, ενώ η ποιότητα είναι στα ίδια επίπεδα και πιστεύω ότι στο τέλος θα είναι όλα καλά.
Θα θέλαμε λίγο καλύτερα, αλλά είμαστε ευχαριστημένοι. Βέβαια, ο καιρός επηρεάζει την ψυχολογία, κάτι που φάνηκε και από τη βροχή τη Μεγάλη Τετάρτη. Πάντως, πιστεύω ότι, τελικά, οι νονοί, παρά την κρίση, ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωσή τους».
 
Μαρία και Λίνα Κούτρου (Ήρα)
«Οι νονοί, έστω και με δυσκολία, ψωνίζουν. Κατά κύριο λόγο αγοράζουν παπούτσια, ενώ κάποιοι και ρούχα. Είναι και θέμα τι ανάγκες έχει το κάθε παιδί.
Κριτήριο για τις αγορές είναι σίγουρα και η τιμή. Ένας νονός που κάποτε θα αγόραζε παπούτσια και κουστουμάκι, πλέον θα αγοράσει ένα από τα δύο ή θα πάρει και τα δύο σε χαμηλότερη τιμή ή θα αναζητήσει προσφορές που έχουμε.
Πάντως, αυτές τις ημέρες δεν υπάρχει κάποια αύξηση στην κίνηση».
 
Παναγιώτης (Αχνάρι)
«Οι νονοί και φέτος δεν ξεχνούν τα βαφτιστήρια τους. Σε σχέση με το παρελθόν, μπορώ να πω ότι τα πράγματα προσαρμόστηκαν στην κρίση. Έτσι, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός, γίνεται η προσαρμογή.
Το Πάσχα συνηθίζεται στα παιδάκια να αγοράζουν οι νονοί τα παπουτσάκια, όμως δεν είναι απόλυτο, αυτό που μετρά είναι τι έχει ανάγκη το κάθε παιδί.
Γενικότερα οι τιμές μας είναι πολύ πιο χαμηλές σε σχέση με το παρελθόν, ενώ έχουμε προσφορές και τα προϊόντα μας είναι επώνυμα».
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

Υ.Γ.: Αν είστε κι εσείς νονός, μην ξεχάσετε το βαφτιστήρι σας. Δεν έχει σημασία τι θα του πάρετε, αλλά η κίνηση…