Καλαματιανό… χρώμα στην “Ελιά” με τον Τάκη Αναστόπουλο


Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές του Μαΐου

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Χρώμα από την Καλαμάτα θα έχει το ψηφοδέλτιο της “Ελιάς” στις ευρωεκλογές του Μαΐου, μέσω της συμμετοχής του Τάκη Αναστόπουλου, τ. Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της πολιτικής κίνησης Πολιτεία 2012.
Ο κ. Αναστόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1948. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο και στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.
Από το 1977 ως το 1981 εργάσθηκε στην ομάδα διαπραγματεύσεων για την ελληνική ένταξη στην ΕΟΚ του Υπουργείου Συντονισμού. Από τις αρχές του 1981 μέχρι το τέλος του 2011 ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες υπαλλήλους της ΕΕ, με ειδικότητα στις θεσμικές σχέσεις. Διετέλεσε Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας της Επιτροπής αρμόδιος για τις σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Επιτροπή των Περιφερειών, τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και τα εθνικά κοινοβούλια.
Την περίοδο της Δικτατορίας ήταν πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων φοιτητών Στρασβούργου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Σοσιαλιστικής Πορείας από το 1975 ως το 1977. Προσχώρησε στο Πασοκ το 1996. Σήμερα είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Πολιτικής κίνησης Πολιτεία 2012.
Αρθρογραφεί τακτικά στον αθηναϊκό Τύπο για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Έχει δημοσιεύσει τρεις ποιητικές συλλογές και δύο συλλογές διηγημάτων (εκδόσεις Γαβριηλίδης).
Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου της Ελιάς, ο Βαγγέλης Βενιζέλος έστειλε μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει την πορεία της και μετά τις ευρωεκλογές, με στόχο τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Πρόσθεσε ότι το προοίμιο είναι ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και ότι η ψήφος στην Ελιά είναι ψήφος στη σταθερότητα της χώρας, υπέρ των προοδευτικών αντιλήψεων στο κυβερνητικό σχήμα και ψήφος υπέρ της ενότητας του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν ως υποψήφιοι 42 προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς και προχθές ανακοινώθηκαν 41 ονόματα, ενώ τις επόμενες ημέρες ο κατάλογος θα κλείσει με την προσθήκη του ονόματος ενός μουσουλμάνου πολίτη της Θράκης.
Σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ευρωψηφοδελτίου, το 90% των υποψηφίων θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα, ενώ κατά το ένα τρίτο του συγκροτείται από νέους κάτω των 40 ετών.
Περισσότεροι από το 50% των υποψηφίων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, ενώ στην λίστα περίπου το 35% είναι γυναίκες. Πέντε υποψήφιοι προέρχονται από την Πρωτοβουλία των 58 και άλλοι από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Υπάρχει περιφερειακή εκπροσώπηση αλλά και εκπροσώπηση του Απόδημου Ελληνισμού, των μεταναστών και των ΑΜΕΑ.