Λαμπρόπουλος: Θα εξεταστεί η δυνατότητα αποκατάστασης των μικροομολογιούχων

Λαμπρόπουλος: Θα εξεταστεί η δυνατότητα αποκατάστασης των μικροομολογιούχων

 «Η δυνατότητα αποκατάστασης των μικροομολογιούχων, που αγόρασαν τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, εξετάζεται, αφού ληφθούν υπόψη οι νομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις». Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Ι. Λαμπρόπουλου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, σχετικά με την ελαχιστοποίηση της ζημιάς που έπαθαν μικροομολογιούχοι, μετά το «κούρεμα» των ομολόγων του Δημοσίου, που είχαν αγοράσει.
Στην απάντηση αναφέρεται επίσης πως με πράξη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, «υλοποιήθηκε η ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων που είχε εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2011 (επιλέξιμοι τίτλοι) με νέα ομόλογα, των οποίων η ονομαστική αξία είναι μικρότερη κατά 53,5%, χωρίς καμία εξαίρεση, συμπεριλαμβανομένων και των επιλέξιμων τίτλων, κάτοχοι των οποίων ήταν φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».
Στην ερώτησή του ο κ. Λαμπρόπουλος είχε αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, πως «οι μικροομολο­γι­ού­χοι, έ­χουν υ­πο­στεί με­γά­λη και α­νε­πα­νόρ­θω­τη οι­κο­νο­μι­κή ζη­μιά, α­φού έχασαν τις οι­κο­νο­μί­ες μιας ζω­ής, το ε­φά­παξ που πή­ραν με την συν­τα­ξι­ο­δό­τη­σή τους, εμπιστευ­ό­με­νοι το κρά­τος, α­γο­ρά­ζον­τας ο­μό­λο­γα». Ανέφερε επίσης πως έχουν κα­τά καιρούς δο­θεί και υ­πο­σχέ­σεις για α­πο­κα­τά­στα­ση της ζη­μιάς, καθώς και ότι το κράτος οφείλει να βρει τρό­πο να α­πο­κα­τα­στή­σει αυ­τούς που το εμ­πι­στεύ­θη­καν αλ­λά καταστράφηκαν και εί­ναι αρ­κε­τές χι­λιά­δες.