Με την κατάθεση ψυχιάτρου του Κορυδαλλού συνεχίσθηκε στην Καλαμάτα η δίκη της δολοφονίας του θείου από τον ανιψιό

Με την κατάθεση ψυχιάτρου του Κορυδαλλού συνεχίσθηκε στην Καλαμάτα η δίκη της δολοφονίας του θείου από τον ανιψιό

Έγινε πέρυσι στη Λακωνία για μια θέση στάθμευσης
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίσθηκε και χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας η δίκη του 45χρονου από τη Λακωνική Μάνη, από χωριό έξω από το Γερολιμένα, ο οποίος πέρυσι τον Απρίλιο για μια θέση στάθμευσης σκότωσε με κυνηγετική καραμπίνα τον 65χρονο θείο του και τραυμάτισε τα ξαδέλφια του.
Κατά τη χθεσινή διαδικασία ο 45χρονος κατηγορούμενος, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και φρουρούμενος, αντιδρούσε έντονα στις καταθέσεις συγγενών του, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία.
Ο 45χρονος, που κρατείται στις Ψυχιατρικές  Φυλακές Κορυδαλλού, αντιμετωπίζει τις βαριές κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών με πρόθεση και κατά συρροή.
Χθες κατέθεσε και γιατρός του Ψυχιατρείου Κορυδαλλού, καθώς ο συνήγορος υπεράσπισης, Σπύρος Ρομποτής, ισχυρίζεται ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε συνείδηση του τι έκανε και διεκδικεί την ειδική περίσταση του μειωμένου καταλογισμού.
Η δίκη διεκόπη λόγω του προχωρημένου της ώρας και θα συνεχισθεί στις 6 Μαΐου, με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων, αλλά και της μητέρας του κατηγορουμένου, η οποία ήταν παρούσα στο φονικό.
Ως πολιτική αγωγή παρίσταται ο δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος.
 
Για μια θέση στάθμευσης
Τα τραγικά περιστατικά συνέβησαν το βράδυ στις 13 Απριλίου του 2013, όταν δύο ξαδέλφια τσακώθηκαν για τη θέση στάθμευσης. Ο 45χρονος κατηγορούμενος άρπαξε την καραμπίνα την ώρα που ο 65χρονος θείος του προσπαθούσε να υπερπηδήσει το διαχωριστικό κάγκελο των δύο σπιτιών, ώστε να τον ηρεμήσει. Τότε ο 45χρονος τον πυροβόλησε 3 φορές. Την πρώτη από απόσταση 4-5 μέτρων και τον έπληξε στον αριστερό μηρό, τη δεύτερη τον πυροβόλησε στην αριστερή κοιλιακή χώρα και την τρίτη σχεδόν εξ επαφής στο δεξί ημιθωράκιο.
Ακολούθως πυροβόλησε και τον ξάδελφό του, από απόσταση 10 μέτρων και τα σκάγια τού προκάλεσαν εκδορά στο δεξιό παράμεσο και στο δεξιό βλέφαρο. Πυροβόλησε και άλλες φορές, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν κι άλλα μέλη της οικογένειας που βρίσκονταν εκεί και να τραυματισθούν ελαφρά η γυναίκα του ξαδέλφου του και το 6χρονο κοριτσάκι του.
Ανάμεσα στους μάρτυρες που κατέθεσαν χθες ήταν και αδελφός του 65χρονου θύματος και θείος του κατηγορουμένου, ο οποίος κατοικεί στην Αθήνα. Όπως είπε, τον ειδοποίησαν τηλεφωνικά ότι κάτι είχε συμβεί και αμέσως πήρε τηλέφωνο τον ανηψιό του και δράστη, ο οποίος του είπε ότι ο θείος του «είναι εκεί έξω πεσμένος» και τον ρώτησε αν πρέπει να πάρει δικηγόρο. Αμέσως μετά, όμως, η τηλεφωνική τους επικοινωνία διεκόπη και δεν μπόρεσε να ξαναμιλήσει μαζί του.
Τόνισε πως οι δύο οικογένειες δεν είχαν διαφορές και δε θεωρεί ότι ο ανηψιός του δεν είναι στα καλά του, ούτε είχε δείξει σημάδια επιθετικότητας.
Ο δράστης επενέβη αρκετές φορές κατά την κατάθεση του θείου του, αμφισβητώντας όσα έλεγε και, μάλιστα, λέγοντάς του κάποια στιγμή: «Ό,τι θέλεις λες. Τον αδελφό σου έχασες και εγώ τα ίδια θα έλεγα, αν ήμουν στη θέση σου».
 
Μερική έλλειψη καταλογισμού
Ως τελευταίος μάρτυρας χθες κατέθεσε γιατρός του Ψυχιατρείου Κορυδαλλού, όπου κρατείται ο κατηγορούμενος. Όπως είπε, τον παρακολουθεί από το καλοκαίρι που μετήχθη από τις φυλακές Ναυπλίου και η πρώτη του διάγνωση ήταν ότι παρουσιάζει αγχώδεις εκδηλώσεις και πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας. Μάλιστα, είπε ότι το προσωπικό τον φοβόταν, καθώς παρουσίαζε ψυχοκινητική διέγερση με επιθετικότητα.
Διευκρίνισε δε, ότι η τελική του διάγνωση είναι πως έχει βαριά διαταραχή προσωπικότητας με σχιζοειδή τύπο, με βασικό χαρακτηριστικό ότι έχει διαταραχή στη σκέψη και έντονες ιδέες πως θα του κάνουν κακό. Πάντως, σημείωσε ότι αναφέρεται σε μερική έλλειψη καταλογισμού και όχι σε ακαταλόγιστο.