Μηδενικές καταβολές σε υπερχρεωμένο νοικοκυριό 37χρονου στην Καλαμάτα

Μηδενικές καταβολές  σε υπερχρεωμένο νοικοκυριό 37χρονου στην Καλαμάτα

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΙΤΗΣΗ ΝΕΑΡΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Της Βίκυς Βετουλάκη

Μηδενικές καταβολές όρισε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας σε 37χρόνο για χρέη περίπου 21.000 ευρώ, καθώς τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του είναι άνεργοι τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, απέρριψε την αίτηση άλλου νεαρού ζευγαριού, τα εισοδήματα του οποίου, επίσης, δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι βασικές τους ανάγκες, καθώς ο αιτών πρότεινε να καταβάλει στις τράπεζες για τις οφειλές του συγκεκριμένο ποσό, αλλά το δικαστήριο έκρινε πως δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

Δεν είχε εισοδήματα
Απορρίφθηκε από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας η αίτηση 38χρονου για ρύθμιση των οφειλών του, καθώς τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καταβάλλει μηνιαίες δόσεις.
Ο 38χρονος είναι παντρεμένος και έχει 2 ανήλικα παιδιά. Έχει απολυθεί από την εργασία του ως τεχνικός και είναι γραμμένος στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, αλλά δε λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Η 29χρονη σύζυγός του είναι ιδιωτική υπάλληλος με μηνιαίες αποδοχές 489,30 ευρώ. Οι δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας υπολογίσθηκαν σε 600 ευρώ μηνιαίως
Συνολικά οι οφειλές του είναι 101.478,92 ευρώ και ο ίδιος πρότεινε να καταβάλει 150 ευρώ μηνιαίως.
Καθώς το μόνο εισόδημά τους είναι ο μισθός της συζύγου του και αυτός δε φτάνει για να καλυφθούν ούτε οι δαπάνες διαβίωσής του, ο 38χρονος δήλωσε ότι δέχονται οικονομική βοήθεια και από συγγενείς τους.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η βοήθεια από συγγενείς δεν είναι σταθερό εισόδημα και απέρριψε το αίτημα για ρύθμιση των οφειλών. Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση στην απόφαση του δικαστηρίου ότι αρνητικό στοιχείο είναι ότι ο 38χρονος δε διεκδίκησε αποζημίωση από την εργασία που απολύθηκε, καθώς δε φαίνεται να έχει εισπράξει τέτοιο ποσό.

Μηδενικές καταβολές
Σε άλλη απόφαση, το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας δικαίωσε την αίτηση 37χρονου, επιβάλλοντας μηδενικές καταβολές για τα χρέη.
Με την 38χρονη σύζυγό του έχουν 2 ανήλικα παιδιά. Ο 37χρονος είναι επαγγελματίας οδηγός και εργαζόταν μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 σε εταιρεία, από την οποία και απολύθηκε. Είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, αλλά δε λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Εργάζεται δε περιστασιακά ως εργάτης κ.λπ. Επίσης, η σύζυγός του είναι άνεργη από το Σεπτέμβριο του 2011 και εργάζεται περιστασιακά ως καθαρίστρια.
Η οικογένεια μένει σε δικό της σπίτι, μαζί με τον ένα γονέα και οι μηνιαίες δαπάνες της υπολογίσθηκαν στα 1000 ευρώ.
Οι οφειλές είναι συνολικά 20.869,77 ευρώ και προέρχονται από ένα καταναλωτικό δάνειο ύψους 17.199,70 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό από 3 πιστωτικές κάρτες.
Το δικαστήριο έκρινε ότι από τα εισοδήματα το ζευγάρι δεν αποκομίζει ούτε τα αναγκαία για να καλυφθούν τα βασικά έξοδα της οικογένειας, ενώ η οικονομική τους κατάσταση θα βελτιωθεί μόνο αν ο 37χρονος βρει δουλειά. Από το 2011 δε, έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία, χωρίς δική του υπαιτιότητα, καθώς αποδείχθηκε πως όσο είχε την εργασία του, εξυπηρετούσε τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.
Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας έκανε δεκτή την αίτησή του για ρύθμιση των οφειλών και αποφάσισε να ορίσει μηδενικές καταβολές. Η υπόθεση προσδιορίσθηκε να εξετασθεί εκ νέου στις 11 Δεκεμβρίου του 2014.