Νέο ωράριο για υπηρεσίες εξυπηρέτησης του κοινού στο Δήμο Μεσσήνης

Νέο ωράριο για υπηρεσίες εξυπηρέτησης  του κοινού στο Δήμο Μεσσήνης

Νέο ωράριο για υπηρεσίες εξυπηρέτησης του κοινού στο Δήμο Μεσσήνης αποφάσισε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο.
Με την απόφαση τμήματα των υπηρεσιών που αφορούν σε ύδρευση και αποχέτευση, καθαριότητα και ανακύκλωση, καθώς και το τμήμα καθημερινότητας και εποπτείας συνεργείων, θα λειτουργούν, πλέον, καθ’ όλο το έτος, ως εξής:
 
Τμήμα Ύδρευσης και Αποχέτευσης
Για τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της υπηρεσίας ύδρευσης – αποχέτευσης, καθιερώθηκε 13ωρη καθημερινή απασχόληση (με δύο βάρδιες διάρκειας 6,5 ωρών η κάθε μία, η πρώτη από τις 7.00 το πρωί έως τη 1.30 μετά το μεσημέρι και η δεύτερη από τη 1.30 μετά το μεσημέρι έως τις 8.00 το βράδυ) του προσωπικού (οδηγοί, τεχνίτες υδραυλικοί, εργάτες ύδρευσης, βοηθοί υδραυλικών και υδρονομείς) καθ’ όλες τις ημέρες της εβδομάδας, όλο το έτος (δηλαδή Κυριακές και αργίες). Στόχος να μπορεί το προσωπικό να ανταποκριθεί στις ανάγκες υδροδότησης των τοπικών κοινοτήτων, σε έκτακτες βλάβες επείγοντος χαρακτήρα, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας (αρμοδιότητα του οποίου είναι και η αποκατάσταση ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στα δίκτυα ύδρευσης) κάθε φορά και εφόσον οι συνθήκες της βλάβης το επιτρέπουν.
 
Τμήμα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης
Για τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της αποκομιδής απορριμμάτων και ανακύκλωσης καθιερώνεται 24ωρη καθημερινή απασχόληση με κατάλληλη εναλλαγή (με βάρδιες σε εικοσιτετράωρη βάση) του εργατοτεχνικού
προσωπικού (οδηγοί και εργάτες καθαριότητας) καθ’ όλες τις ημέρες της εβδομάδας, όλο το έτος (Κυριακές και αργίες). Στόχος να μπορεί το προσωπικό να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της αποκομιδής, της
μεταφοράς των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και του καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου κ.λπ.
Το ωράριο εργασίας και οι βάρδιες του προσωπικού του συνεργείου καθαριότητας θα είναι: Από τις 5.00 το πρωί έως τις 11.30 το πρωί, από τις 11.30 το πρωί έως τις 6.00 το απόγευμα και από τις 5.00 το απόγευμα έως 11.30 το βράδυ.
 
Τμήμα Καθημερινότητας και Εποπτείας Συνεργείων
Για τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των υπηρεσιών του Τμήματος (συντήρηση πρασίνου, διαχείριση – συντήρηση οχημάτων και μηχανημάτων έργου, κοιμητήριο, συνεργεία επισκευής οδών – κοινοχρήστων χώρων – κτηρίων, εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία, κ.λπ.) καθιερώνεται 13ωρη καθημερινή απασχόληση (με έναρξη από 7.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ, δηλαδή σε δύο βάρδιες διάρκειας 6,5 ωρών η κάθε μία, η πρώτη από 7.00 το πρωί έως τη 1.30 μετά το μεσημέρι και η δεύτερη από 1.30 μετά το μεσημέρι έως τις 8.00 το βράδυ), όλου του προσωπικού του Τμήματος, καθ’ όλες τις ημέρες της εβδομάδας, όλο το έτος (δηλαδή Κυριακές και αργίες).
Στόχος το προσωπικό να μπορεί να ανταποκρίνεται και πέραν του κανονικού του ωραρίου σε περιπτώσεις όπως η εξυπηρέτηση των αναγκών του κοιμητηρίου, η αντιμετώπιση προβλημάτων στις υποδομές από έντονα καιρικά φαινόμενα, οι βλάβες των οχημάτων – μηχανημάτων κ.λπ..
Για το προσωπικό αυτό θα ισχύει η 13ωρη καθημερινή απασχόληση, καθ’ όλες τις ημέρες της εβδομάδας, όλο το έτος (δηλαδή Κυριακές και αργίες) και σε άλλες δραστηριότητες του Δήμου που απαιτείται η παρουσία τους [π.χ. πολιτιστικές (καρναβάλι, κ.λπ.), αθλητικές εκδηλώσεις, εθνικές εορτές κ.λπ.].
Οι εργαζόμενοι θα εργάζονται αργίες χωρίς την καταστρατήγηση του πενθημέρου και του ωραρίου, που ο νόμος προβλέπει κάθε φορά, θα απασχολούνται σε απογευματινή και νυκτερινή βάρδια, καθώς και σε Κυριακές και αργίες, και θα αμείβονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία, όπως ισχύει σήμερα και θα ισχύει στο μέλλον.
Από την απόφαση προκαλείται ετήσια συνολική δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Δήμου Μεσσήνης, για το 2014, ύψους 7.000 ευρώ. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου