Ξανά διεθνής διαγωνισμός για τα απορρίμματα του Δήμου Δυτικής Μάνης

Ξανά διεθνής διαγωνισμός για τα απορρίμματα του Δήμου Δυτικής Μάνης

«Φτου κι από την αρχή» για το Δήμο Δυτικής Μάνης, όσον αφορά στο ζήτημα της μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων του. Με τα δεδομένα που παρουσίασε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Δ. Γιαννημάρας, η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού για το συγκεκριμένο αντικείμενο θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.
Ο Δήμος είχε προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη εργολάβου για τη μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων. Ο διαγωνισμός είχε προχωρήσει και είχε φτάσει μέχρι το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να γίνει ο προσυμβατικός έλεγχος και να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης από τον εργολάβο. «Εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να υπογράψουμε τη σύμβαση, γιατί έπρεπε να είχε γίνει κλήρωση των ατόμων που ήταν στην επιτροπή του διαγωνισμού, ώστε να μην είναι τα ίδια άτομα με την Οικονομική Επιτροπή. Ο “Καλλικράτης”, όμως, είναι σαφέστατος ότι η Οικονομική Επιτροπή διεξάγει τα πάντα στον διαγωνισμό. Ο Επίτροπος του Ελεγκτικού, όμως, μας επισήμανε με έγγραφό του μια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, βάσει της οποίας στηρίχτηκε και πήρε αυτή την αρνητική απόφαση», είπε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως, ανέφερε πως πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία με τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό. Πρόσθεσε πως στο Δήμο δεν υφίσταται χώρος διάθεσης των απορριμμάτων και απαιτείται γι’  αυτό η μεταφορά τους σε νόμιμο χώρο εκτός. Επίσης, δε διαθέτει τα απαιτούμενα μέσα για τη μεταφορά των απορριμμάτων του και έτσι υπάρχει αναγκαιότητα μεταφοράς και διάθεσης από ιδιώτη εργολάβο σε νόμιμο χώρο.
Το συμβούλιο συμφώνησε στην επανέναρξη της συγκεκριμένης διαδικασίας με εξαίρεση τον κ. Κ. Λαμπρινέα, ο οποίος ψήφισε λευκό, δηλώνοντας ότι είναι εναντίον των ιδιωτών εργολάβων. Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αναγκαιότητα μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων από ιδιώτη εργολάβο σε νόμιμο χώρο, εγκρίθηκε η σύνταξη μελέτης και ό,τι άλλο χρειαστεί, ώστε να γίνει διεθνής διαγωνισμός.
Μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με απευθείας μηνιαίες αναθέσεις. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου