Ολομέλεια Δικηγόρων: Επαναβεβαίωση της αποχής στα ποινικά δικαστήρια

Ολομέλεια Δικηγόρων: Επαναβεβαίωση της αποχής στα ποινικά δικαστήρια

Με ιδιαίτερα σημαντικά θέματα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η πρώτη Ολομέλεια των νέων Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στην οποία συμμετείχε και ο επανεκλεγείς Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης.
Μάλιστα, όλα τα ζητήματα που τέθηκαν, θα απασχολήσουν και τη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
 
Φλέγοντα ζητήματα
Όπως σημείωσε ο κ. Μαργέλης, την Ολομέλεια απασχόλησαν με εισήγηση του Προέδρου τα φλέγοντα προβλήματα των Δικηγόρων που χρήζουν άμεσης επίλυσης, όπως το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, τα φορολογικά θέματα, η φορολόγηση της αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων, η αποζημίωση των εμμίσθων δικηγόρων του ιδιωτικού τομέα, η διαμεσολάβηση και η εναντίωση στην είσοδο άλλων επαγγελματιών ως διαμεσολαβητών πλην των δικηγόρων, το Σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και διάφορα άλλα επαγγελματικά θέματα.
Ωστόσο, η Ολομέλεια διέκοψε τις εργασίες της, προκειμένου το Προεδρείο της με αντιπροσωπεία Προέδρων να μεταβεί στη Βουλή των Ελλήνων και να εκθέσει τις απόψεις της στους Βουλευτές των κομμάτων, εν όψει και της ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου για τις διατάξεις που αφορούν τους δικηγόρους και ειδικότερα για την κατάργηση της αποζημίωσης των εμμίσθων δικηγόρων του ιδιωτικού τομέα και την ανάθεση του ρόλου του διαμεσολαβητή σε πρόσωπα με οποιαδήποτε ιδιότητα.
 
Αποχή
Οι δικηγόροι κάλεσαν τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει από το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο τις ανωτέρω διατάξεις και στην αντίθετη περίπτωση επιφυλάχθηκε να επανακαθορίσει τη στάση του δικηγορικού σώματος απέναντι στον θεσμό της διαμεσολάβησης.
Ορίσθηκε δε Επιτροπή από Προέδρους για την υποβολή προτάσεων του Σώματος για το σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Τέλος, επιβεβαιώθηκε παλαιότερη απόφαση για αποχή των δικηγόρων στα ποινικά δικαστήρια μετά από πρώτη διακοπή στα Πλημμελειοδικεία και μετά από δεύτερη στα Εφετεία.
 
 Της Βίκυς Βετουλάκη