«Πέφτουν» οι υπογραφές από το ΓΕΑ για τις παραχωρήσεις στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

«Πέφτουν» οι υπογραφές από το ΓΕΑ  για τις παραχωρήσεις στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ

Της Βίκυς Βετουλάκη

Οι τελικές υπογραφές από το ΓΕΑ αναμένονται σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα παραχωρήσεων για να δημιουργηθούν οι διευκολύνσεις στο πολιτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας και να επεκταθούν οι χώροι στάθμευσης.
Αυτό απάντησε ερωτώμενη από το «Θάρρος» η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, επισημαίνοντας πως είναι ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα.
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο τοπικός αντιπεριφερειάρχης Γ. Αργυράκης, είχε τονίσει πως τα έργα ύψους 15 εκ. ευρώ που έχει αναγγείλει ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης εκφράζουν την ειλημμένη πολιτική του βούληση να ενταχθούν και να εκτελεσθούν τα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου στο πρόγραμμα 2014-2020.

Τελική ευθεία
Η κα Νικολάκου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολύ καλή συνεργασία Περιφέρειας και ΥΠΑ γενικότερα, όχι μόνο για τα ζητήματα των παραχωρήσεων, αλλά και για τα υπόλοιπα έργα εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου της Καλαμάτας: «Φαίνεται ότι υπάρχει θετικό αποτέλεσμα και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Με δεδομένη, μάλιστα, τη δημοπράτηση και την έναρξη εργασιών στον κόμβο, όπου θα έχουμε καλύτερη και ασφαλέστερη προσβασιμότητα με φωτισμό και εκσυγχρονισμό, τη δυνατότητα μεγαλύτερου πάρκινγκ, αλλά κυρίως το ότι βρισκόμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης, έτσι ώστε να ενταχθεί χρηματοδοτικά ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός της Περιφέρειας σε σχέση με τους αεροδιαδρόμους, τον πύργο ελέγχου, τους χώρους εισόδου του αεροδρομίου και να καταστεί ένας απολύτως ανταγωνιστικός διεθνής αερολιμένας.
Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, που όψιμα θυμούνται όλοι, δεν ήταν μια απλή περίπτωση. Δεκαετίες η κεντρική διοίκηση και λιγότερο η Τοπική Αυτοδιοίκηση μιλούσαν για εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου με εκατομμύρια ευρώ, που ποτέ δεν έγιναν και ως Περιφερειακή Αρχή θεωρούμε ότι αυτά τα 3,5 χρόνια, που είναι μια κουτσουρεμένη θητεία, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έβαλε στο επίκεντρο της συζήτησης από την πρώτη στιγμή το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Επίσης, οι προσπάθειες που έκανε η Περιφέρεια για τον τουρισμό ανέδειξαν περισσότερο από ποτέ την αναγκαιότητα της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου».

Οι άλλες υπηρεσίες
Από την πλευρά του, για το θέμα των έργων αναβάθμισης, ο κ. Αργυράκης είπε ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας για τη «Νέα Πελοπόννησο» και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας, μιας και η έντονη ανάπτυξη της κίνησής του σε αφίξεις – αναχωρήσεις που έχει επιτευχθεί την τελευταία τριετία και με τη συμβολή της αιρετής Περιφέρειας, έχει καταστήσει αναγκαία την επέκτασή του σε χώρους στάθμευσης αεροσκαφών, χώρους αφίξεων – αναχωρήσεων και γενικότερα τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του.
«Οφείλουμε, όμως, όλοι να γνωρίζουμε ότι η ταχύτητα ωρίμανσης ένταξης και εκτέλεσης τέτοιων έργων σε ευαίσθητους χώρους, όπως είναι τα αεροδρόμια, όπου εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες, όπως η ΥΠΑ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εξαρτάται και από το πόσο γρήγορα θα προωθήσουν τις διαδικασίες οι υπηρεσίες αυτές στους τομείς που εμπλέκονται.
Κλασσικό παράδειγμα χρονικής υστέρησης είναι ότι ο φάκελος της κατασκευής του κόμβου στο αεροδρόμιο που τώρα θα ξεκινήσει, καθυστερούσε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για πάνω από ένα χρόνο, χωρίς να φταίει σε τίποτα η αιρετή Περιφέρεια», σημείωσε ο κ. Αργυράκης.