Παρουσίαση αρχών και θέσεων από το Δημ. Σαμπαζιώτη

Παρουσίαση αρχών και θέσεων από το Δημ. Σαμπαζιώτη

Τις αρχές και τις θέσεις της δημοτικής κίνησης «Συμμαχία Πολιτών», παρουσίασε χθες ο επικεφαλής της και υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης Δημ. Σαμπαζιώτης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης.
Ανάμεσα σε άλλα και αφού αναφέρθηκε στην κρίση, λέγοντας πως δεν είναι μόνο οικονομική, κοινωνική, αλλά και ηθική, πρόσθεσε: «Η διαφθορά έχει γενικευτεί. Οι θεσμοί απαξιώνονται. Ο αμοραλισμός κυριαρχεί παντού»  και  αναρωτήθηκε αν «πρέπει να δεχτούμε μοιρολατρικά τη δυσβάσταχτη κατάσταση ή να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να την αλλάξουμε προς το καλύτερο, τουλάχιστον όσον αφορά τον τόπο μας. Εμείς, πιστεύουμε το δεύτερο. Και μπορούμε να το κάνουμε. Φτάνει να έχουμε πυξίδα που δείχνει καθαρά το στόχο μας και ακολούθως να κινηθούμε  γρήγορα, δυνατά και συντονισμένα όλοι μαζί».
Υποστήριξε πως οι δήμοι που αντιμετωπίζουν τις κρίσεις μεθοδικά και έξυπνα, τις ξεπερνούν ευκολότερα ή τουλάχιστον υφίστανται λιγότερο τις συνέπειές τους και ανέφερε πως πρέπει ν’ αλλάξουν ή να βελτιωθούν πολλά πράγματα και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο.
«Είμαστε βέβαιοι ότι, αν εργαστούμε σκληρά και εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας παρέχει ο τόπος, μπορούμε όχι μόνο να ξεπεράσουμε τη δύσκολη κατάσταση, αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του νέου  μεγάλου δήμου  Μεσσήνης», υποστήριξε.
 
Γιατί ονομάστηκε «Συμμαχία πολιτών»
Αφού αναφέρθηκε στον τίτλο του συνδυασμού («Συμμαχία πολιτών»), εξήγησε πως  επιλέχθηκε «όχι μόνο επειδή παραπέμπει στη δίψα όλων να δημιουργήσουμε για το Δήμο μας, αλλά και για να συμβολίσει τη δυνατότητά του να προσφέρει προοπτική και βάσιμες ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο σε όλους τους δημότες».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις θέσεις και τις γενικές αρχές, που θα τηρεί απαρέγκλιτα ο συνδυασμός για όσο διάστημα θα δραστηριοποιείται στα κοινά. Μίλησε για τις αρχές του στην προεκλογική συμπεριφορά, τη διοικητική πρακτική, αλλά και τις θεσμικές μεταβολές.
Οι δε προγραμματικές του δεσμεύσεις, είναι: η ενδυνάμωση και η αυτοτέλεια του Δήμου, ο  εκσυγχρονισμός του, η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας ανάπτυξης που παρέχει ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ενίσχυση των κοινωνικών δομών και η υλοποίηση πολιτικών και δράσεων σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, η υιοθέτηση και υλοποίηση κάθε σοβαρής και μελετημένης πρότασης που θα αφορά στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και της καθημερινότητας, η δρομολόγηση πρωτοβουλιών και δράσεων που θα εμπεδώνουν την οικολογική συνείδηση, θα μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος και θα διασφαλίζουν την αειφορία της περιοχής, η θεσμοθέτηση συνεργασιών μεταξύ της Δημοτικής Αρχής, τοπικών και περιφερειακών φορέων, επιστημονικών συλλόγων και δημοτών που γεννούν ιδέες και έχουν αξιόλογες προτάσεις για τα κοινά και τις τοπικές εξελίξεις, η δημιουργία προϋποθέσεων ύπαρξης νέων δημοτικών δραστηριοτήτων, εκτέλεσης σημαντικών έργων υποδομής και προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων που θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας στους δημότες, ο  επανασχεδιασμός   του τουριστικού προϊόντος του δήμου, που πρέπει να διευρυνθεί και να ενισχυθεί, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό αλλά και να αυξήσει την χαμένη του επιρροή ανάμεσα στις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης, η αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας του τόπου, μέσα από τον σωστό σχεδιασμό, τη μελέτη και την κοινή προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι φυσικοί πόροι και η εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, ώστε τα ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα να έχουν πρόσβαση όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και στην διεθνή αγορά, η ανάδειξη  του Δήμου Μεσσήνης σε όλα τα επίπεδα, και κυρίως στο πεδίο των συγκριτικών πλεονεκτημάτων ώστε να γίνει δήμος αντάξιος της θέσης και της ιστορίας του».
Ανέφερε επίσης πως σε σύντομο διάστημα θα παρουσιάσει το αναλυτικό  πρόγραμμα του συνδυασμού. Περιορίστηκε δε να προσθέσει πως η ανάπτυξη της περιοχής θα είναι απολύτως δίκαιη και αναλογικά ισόρροπη.
Ζήτησε τη βοήθεια και την συμμετοχή των δημοτών και των φορέων, προκειμένου ο συνδυασμός να καταφέρει να πραγματοποιήσει τα σχέδια και τις επιδιώξεις του, ενώ, κατέληξε πως με τη βοήθεια και την εμπιστοσύνη όλων  θα έλθει η νίκη, διαβεβαιώνοντας ότι ο συνδυασμός διαθέτει και τη θέληση και την εμπειρία και τις δυνατότητες για να κάνει το Δήμο Μεσσήνης ένα δήμο φιλικό, σύγχρονο, δημιουργικό, πολιτισμένο, Δήμο πρότυπο για όλη την Ελλάδα.
 
Διακήρυξη αρχών
Προχωρώντας, στη συνέχεια, στη διακήρυξη αρχών του συνδυασμού του, κάλεσε όλους τους δημότες και όλους τους φορείς, «στο όνομα της αγάπης και της προσφοράς για τον τόπο, σε μια πλατιά, ανεξάρτητη, ενωτική και αγωνιστική Δημοτική Κίνηση».
«Κοινός τόπος όλων μας είναι», συνέχισε, «ότι με τόλμη και ανοιχτή σκέψη συζητάμε όλα τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, επιδιώκοντας να προτείνουμε δίκαιες και να υλοποιούμε εφικτές λύσεις που μπορούν να κάνουν την ζωή μας καλύτερη και να μας ξαναδώσουν ελπίδα για το μέλλον.
Θέλουμε το Δήμο Μεσσήνης ακηδεμόνευτο, πρωτοποριακό, δυναμικό, διεκδικητικό, που θ’ απαιτεί και θα παίρνει ό,τι του ανήκει και θα υπηρετεί το λαό τους πολίτες με συνέπεια, ειλικρίνεια, εντιμότητα και σεβασμό».
Όπως είπε, «η δημοτική μας κίνηση είναι ανοιχτή σε εκείνους που πιστεύουν στη συλλογική δράση, στην ενεργό συμμετοχή, στον αγώνα για τη βελτίωση της ζωής μας, στο ξημέρωμα μιας ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ, όπου, δημότες και Δήμος θα αποτελούν ενιαίο οργανισμό, ισόρροπα ανεπτυγμένο και λειτουργικά αυτοδύναμο».
Στη συνέχεια, κάλεσε τις δυνάμεις του τόπου σε πανστρατιά, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε (τους οποίους είχε αναφέρει νωρίτερα).
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «η ‘ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ’ δεν είναι απλώς το όνομα του συνδυασμού, αλλά η σύνθεση δημιουργικών δυνάμεων έτοιμων να αγκαλιάσουν όλους τους πολίτες και να αναμετρηθούν με τα προβλήματα ανατρέποντας το κλίμα ακινησίας και αδράνειας».  

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας