Τον Ιούνιο «στο σκαμνί» του Εφετείου οι αγρότες για τα εικονικά τιμολόγια

Τον Ιούνιο «στο σκαμνί» του Εφετείου  οι αγρότες για τα εικονικά τιμολόγια

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ
 

 Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στον Ανακριτή Καλαμάτας οι απολογίες των 43 αγροτών της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας, τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στη μεγάλη υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και της παράνομης είσπραξης επιστροφής ΦΠΑ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας από πώληση αγροτικών προϊόντων.
Μετά τις απολογίες τους ορισμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ οι περισσότεροι χωρίς κανέναν περιορισμό.
Οι αγρότες εμπλέκονται στο δεύτερο μέρος της σχετικής δικογραφίας. Ήδη έχει εκδικασθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας το πρώτο μέρος, και τρία άτομα (δύο Αθηναίοι και ένα Θεσσαλονικιός) καταδικάσθηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Επίσης, ένας Φιλιατρινός, που έδωσε τα ονόματα των αγροτών στα οποία κόπηκαν τα εικονικά τιμολόγια αγοραπωλησίας προϊόντων, καταδικάσθηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο άνθρωπος που χρησιμοποιήθηκε, ώστε στο όνομά του να λειτουργήσει η μία εταιρεία – μαϊμού, καταδικάσθηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης.
 
Τον Ιούνιο
Η υπόθεση με τους αγρότες αναμένεται να φθάσει στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για να εκδικασθεί πιθανότατα τον Ιούνιο, καθώς πλέον η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελέως Εφετών και από το Σεπτέμβριο λήγουν κάποια 18μηνα προφυλάκισης.
Όσοι παραπεμφθούν με το βούλευμα που θα εκδώσει η εισαγγελέας Εφετών, θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της απάτης και χρήσης πλαστών εγγράφων κατά του Δημοσίου.
Κατηγορούμενος θα είναι και συγγενής του Φιλιατρινού που είχε δώσει τα ονόματα των αγροτών, αλλά και αγρότες που είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και είχαν οδηγηθεί ενώπιον των Ανακριτικών Αρχών, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση.
Η υπόθεση απασχόλησε μήνες ολόκληρους το ΣΔΟΕ και στα τέλη του Μαΐου 2012, έπειτα από συνεργασία με τις Αρχές αγρότη της Τριφυλίας, στήθηκε επιχείρηση.
Στην Κυπαρισσία το ΣΔΟΕ συνέλαβε δύο άτομα για συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια. Στο αυτοκίνητο που επέβαιναν βρέθηκαν μπλοκ πλαστών τιμολογίων, από τα οποία τα πέντε είχαν χρησιμοποιηθεί. Τα τιμολόγια που είχαν κοπεί ξεπερνούσαν σε αξία το 1,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εμφανίζονταν ως έμποροι αγροτικών προϊόντων σε εταιρεία με έδρα τον Ταύρο Αττικής, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν υφίστατο, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως εμπλέκεται και δεύτερη εταιρεία.
 
Δεν εμπλέκονται υπάλληλοι ΕΑΣ
Οι δύο εταιρείες – μαϊμού εκτύπωναν δελτία αποστολής και τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων με στοιχεία τους και τα θεωρούσαν με διάτρηση, κατ’ απομίμηση της γνήσιας θεώρησης των ΔΟΥ Χαϊδαρίου και ΙΑ Αθηνών, προκειμένου αυτά να φαίνονται νόμιμα.
Τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές συναλλαγές και κατετίθεντο μέσω των Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ, για την παράνομη είσπραξη της επιστροφής ΦΠΑ.
Ειδικότερα, είχαν κατατεθεί στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας, Φιλιατρών, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων, Άργους, Πύλου και Πύργου Τριφυλίας, ενώ τα δικαιολογητικά για επιστροφή ΦΠΑ στις ΔΟΥ Φιλιατρών, Άργους και Καλαμάτας.
Στο μικροσκόπιο των Αρχών μπήκαν και υπάλληλοι των εμπλεκόμενων ΕΑΣ. Ωστόσο, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εναντίον τους, καθώς η συμμετοχή τους ήταν καθαρά διεκπεραιωτική και προκειμένου να διευκολύνουν αγρότες για την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών στις αρμόδιες εφορίες που έκαναν τον έλεγχο.
Την ποινική δίωξη των εμπλεκομένων έχουν ζητήσει και οι εμπλεκόμενες ΔΟΥ, για την έκδοση και την αποδοχή εικονικών τιμολογίων.
Τέλος, παρόμοια δικογραφία εκκρεμεί και στον Πύργο, στην οποία περιλαμβάνονται τα ίδια πρόσωπα ως κατηγορούμενοι, την ίδια χρονική περίοδο, με τα ίδια εικονικά τιμολόγια, αλλά ως εκδότρια εμφανίζεται εταιρεία με έδρα τη Ζαχάρω.