Το επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας «αναχώρησε» χθες για Τρίπολη

Το επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης  Μεσσηνίας «αναχώρησε» χθες για Τρίπολη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ Π.Δ., ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ… ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
 

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Οριστικά για Τρίπολη και «ευτυχώς» τελικά – διότι το μη χείρον βέλτιστον –  όχι για Πάτρα, αναχωρεί η Διεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σύμφωνα με το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορά στην αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν πολλά Προεδρικά Διατάγματα που θα σχετίζονται με τη δομή – διάρθρωση των υπηρεσιών και θα προβλέπουν τις «συμπτύξεις» των τμημάτων, το βαθμολόγιο και άλλα κρίσιμα θέματα για τη νέα λειτουργία της Αστυνομίας.
Οι κρίσεις, που ξεκίνησαν προχθές βράδυ στο Σώμα, παρέσυραν και τα Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία αναμένονταν από τον προηγούμενο μήνα που ψηφίσθηκε ο σχετικός νόμος για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας.
 
Στην Τρίπολη
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 51 που δημοσιεύθηκε προχθές στο ΦΕΚ, δημιουργείται (στη θέση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου) η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, η οποία θα υπάγεται στον Κλάδο Τάξης.
Σημειώνεται ότι πλέον στην Ελληνική Αστυνομία θα λειτουργούν 3 κλάδοι: Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών – Προστασίας Συνόρων.
Επίσης, δημιουργείται η Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας Πελοποννήσου, η οποία θα υπάγεται στον Κλάδο Ασφάλειας.
Το Π.Δ. ξεκαθαρίζει ότι η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση έχει ως αποστολή μέσα στα όρια της τοπικής τους δικαιοδοσίας την άσκηση των αρμοδιοτήτων γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας, ενώ συντονίζει, εποπτεύει και ελέγχει τις υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτές.
 
Το επιτελείο αναχώρησε
Επίσης, η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση συγκροτείται από την Επιτελική Υπηρεσία και τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτές.
Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφάλειας ασκούν τις αρμοδιότητες της δημόσιας και κρατικής ασφάλειας.
Με λίγα λόγια, όπως είχαμε αναφέρει σε ρεπορτάζ μας από το Φεβρουάριο, στην Τρίπολη πλέον θα λειτουργούν 2 Διευθύνσεις: Η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση για θέματα αστυνόμευσης και τάξης και η Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας. Αμφότερες θα εποπτεύουν και τους 5 νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 
Φυσικά, η Μεσσηνία αποχαιρετά την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, με τη μορφή που έχει σήμερα, καθώς καταργείται το επιτελείο της και ενοποιείται σε επίπεδο Περιφέρειας.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και τα Προεδρικά Διατάγματα για το ποια θα είναι η δομή της Αστυνομίας συγκεκριμένα στη Μεσσηνία.