46χρονη στην Καλαμάτα γλυτώνει 60.000 ευρώ, αν τηρήσει τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα

46χρονη στην Καλαμάτα γλυτώνει 60.000 ευρώ,  αν τηρήσει τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα

Θετική απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας

Της Βίκυς Βετουλάκη

Σημαντική ρύθμιση των χρεών της πέτυχε, μέσω των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μια 46χρονη. Με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας επέβαλε την καταβολή μικρής μηνιαίας δόσης και διάσωση της κατοικίας της που είναι υποθηκευμένη, ενώ την απαλλάσσει από το ποσό των δανείων που θα απομείνει μετά τη ρύθμιση.

Μείωση αποδοχών
Συγκεκριμένα, η 46χρονη είναι διαζευγμένη και έχει ένα ενήλικο παιδί που υπηρετεί τη θητεία του. Εργάζεται ως πωλήτρια και με τις μειώσεις που έχει υποστεί οι μηνιαίες αποδοχές της είναι 730,78 ευρώ.
Ωστόσο, οι μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης μαζί με το γιο της ανέρχονται σε 800 ευρώ και για να ανταπεξέλθει δέχεται οικονομική βοήθεια και από συγγενικά της πρόσωπα. Κατοικεί μαζί με τους γονείς της και το Ειρηνοδικείο απεφάνθη ότι η οικονομική της κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.
Συνολικά σε τράπεζες λόγω δανείων, αλλά και πιστωτικών καρτών, έχει οφειλές ύψους 98.582,45 ευρώ, ενώ το σπίτι που κατοικεί, εμπορικής αξίας 40.000 ευρώ, έχει προσημείωση εξαιτίας δανείου.
Το Ειρηνοδικείο στην απόφασή του σημείωσε ότι από το 2011 η 46χρονη έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής και αυτό δεν οφείλεται σε δόλο.
Αποφάσισε, λοιπόν, τη ρύθμιση των χρεών της και όρισε ότι για την επόμενη 4ετία θα καταβάλλει 75 ευρώ μηνιαίως. Μετά την πάροδο των 4 ετών θα ξεκινήσει να πληρώνει για τη διάσωση του σπιτιού της. Ορίσθηκε μηνιαία δόση 141,66 ευρώ για διάρκεια 20 ετών.
Με την ολοκλήρωση αυτών των ρυθμίσεων η 46χρονη θα έχει καταβάλει το ποσό των 37.598,4, ενώ για το υπόλοιπο ποσό των 60.984,05 ευρώ το δικαστήριο την απαλλάσσει.