Άλυτα τα προβλήματα στο Ιστορικό Κέντρο (φωτογραφίες)

Άλυτα τα προβλήματα στο Ιστορικό Κέντρο (φωτογραφίες)

Μία από τις πλέον επισκέψιμες περιοχές της Καλαμάτας «μυρίζει» αδιαφορία 
Δεν είχα μέχρι σήμερα την ευκαιρία να ξεφυλλίσω τον απολογισμό δράσης και το πρόγραμμα της επερχόμενης Δημοτικής Αρχής για τις εκλογές στις 18 Μαΐου, αλλά υποθέτω ότι στις σελίδες του οι πολίτες θα δουν αρκετές παρεμβάσεις που έγιναν στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, μία από τις πλέον επισκέψιμες περιοχές, όλες τις εποχές του χρόνου.
Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, σύμφωνα με τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της περιοχής, τα καθημερινά προβλήματα εξακολουθούν να είναι αρκετά και να μην αντιμετωπίζονται.
Προχθές το πρωί ο δρόμος μάς «έβγαλε» προς τα εκεί και ακούσαμε μόνο παράπονα και προβλήματα. Για παράδειγμα, το προηγούμενο Σάββατο συνεργείο είχε αναλάβει να διορθώσει τις πλάκες στην πλατεία Αμφείας. Μόλις οι περίοικοι είδαν να γίνονται εργασίες, άρχισαν να υποδεικνύουν μια σειρά από σημεία, σε κοντινή περιοχή, που είχαν πρόβλημα. Παρά την υπόσχεση, όμως, ότι θα  αναλάβουν να τα επουλώσουν, το συνεργείο δεν εμφανίστηκε πάλι, γεγονός που προκάλεσε την οργή των επαγγελματιών.
«Η κατάσταση στο πλακόστρωτο εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών. Αν το θέμα δε λυθεί άμεσα, θα αναγκαστούμε να ρίξουμε τσιμέντο για να προστατέψουμε τον κόσμο», σημείωσαν.
Στη συνέχεια μας υπέδειξαν μια σειρά από φωτιστικούς στύλους που κρέμονται στον αέρα και με το πρώτο φύσημα θα πέσουν στο κεφάλι κάποιου περαστικού.
Μάλιστα, ένας κάτοικος μας είπε ότι στην οδό Αγίου Ιωάννου γερανός του Δήμου Καλαμάτας κατέστρεψε ένα φωτιστικό στύλο και αντί να τον επιδιορθώσουν, αφού τον άφησαν για αρκετές ημέρες στην τύχη του, τον πήραν, χωρίς να τοποθετήσουν άλλον.
Η καθημερινότητα στο Ιστορικό Κέντρο επιδεινώνεται περισσότερο από την ελλιπή καθαριότητα, αλλά και τους διάφορους μεταμεσονύκτιους επισκέπτες, οι οποίοι αφήνουν το ουρικό τους οξύ όπου βρουν, με αποτέλεσμα τα στενά του να μυρίζουν άσχημα.
Για το τελευταίο, δεν είναι βέβαια υπεύθυνη η Δημοτική Αρχή, αλλά ο προσωπικός πολιτισμός του καθενός μας. Όμως, επειδή το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, θα έπρεπε ο Δήμος να έχει βρει μία λύση και να καθαρίζει τακτικά την περιοχή, είτε με δικό του συνεργείο είτε με την οικονομική συνδρομή των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η σημερινή κατάσταση είναι ανεπίτρεπτη και μας ντροπιάζει όλους. Σκέφτεστε τον επισκέπτη που θα χαθεί στα στενά του Ιστορικού Κέντρου, τι θα μυρίζει;
Η παγκόσμια πρακτική δείχνει ότι χρειάζεται επιμονή και διαρκής ενεργοποίηση, προκειμένου να διατηρηθούν οι μεγάλες επιφάνειες σε καλή κατάσταση, ιδιαίτερα αυτές που χαρακτηρίζονται ως οι πλέον πολυσύχναστες και επισκέψιμες.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας