Αδέλφια Αλβανοί δικάζονται σήμερα για το θάνατο 88χρονου στη Βασιλάδα


Με την ποινή των ισοβίων και 15 χρόνων φυλάκισης θα καθίσουν σήμερα στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Καλαμάτας τα δύο αδέλφια από την Αλβανία που τον Οκτώβριο του 2010 λήστεψαν και σκότωσαν τον 88χρονο Βασίλειο Τσίτουρα, συνταξιούχο του ΟΓΑ, στο δημοτικό διαμέρισμα Βασιλάδας, κοντά στην Ανδρούσα. 
Τα δύο αδέλφια αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία και της ληστείας κατά συναυτουργία. Κατά την πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης από το Μεικτό Δικαστήριο Κυπαρισσίας δεν τους αναγνωρίσθηκε κανένα ελαφρυντικό.
 
Για 300 ευρώ
Οι δύο κατηγορούμενοι, ηλικίας σήμερα 24 και 35 ετών, είχαν απασχοληθεί το 2010 από τον άτυχο γέροντα σε αγρόκτημά του. Ο 88χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στις 2 Οκτωβρίου του 2010, από αστυνομικό που ειδοποιήθηκε από την οικογένειά του, καθώς τις τελευταίες ημέρες δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του. Ο αστυνομικός βρήκε τον άτυχο υπέργηρο πεσμένο στο πάτωμα του υπνοδωματίου, δεμένο πολύ σφικτά και φιμωμένο με αυτοκόλλητη ταινία. Το, δε, πρόσωπό του ήταν χτυπημένο και καλυμμένο με μια πετσέτα.
Από τη νεκροψία αποδείχθηκε ότι ο θάνατός του επήλθε από ασφυξία.
Οι δύο δράστες γνώριζαν το γέροντα και πίστευαν ότι είχε στην κατοχή του μεγάλο χρηματικό ποσό. Τα ξημερώματα πήγαν στο σπίτι του και από ανασφάλιστο παράθυρο μπήκαν στην κουζίνα, η οποία ήταν απομονωμένη. Παρέμειναν εκεί, περιμένοντας να ξημερώσει για να ξυπνήσει το θύμα. Περίπου στις 7.00 το πρωί ο άτυχος άντρας ξύπνησε και πηγαίνοντας στην κουζίνα, δέχτηκε επίθεση από τα δύο αδέλφια. Όταν αντέδρασε, τον ακινητοποίησαν, τον έδεσαν, τον φίμωσαν και τον μετέφεραν στο υπνοδωμάτιο, όπου και τον άφησαν.
Αφού ανακάτεψαν όλους τους χώρους, αφαίρεσαν 300 ευρώ, που ήταν και το μόνο ποσό που βρήκαν, ενώ άφησαν τον 88χρονο δεμένο και φιμωμένο και έφυγαν πηδώντας από το μανδρότοιχο.
Μέσα σε λίγες ημέρες η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη τους και συνέλαβε τα δύο αδέλφια, τα οποία τα τελευταία 3-4 χρόνια βρίσκονταν παράνομα στη χώρα. Ο μικρότερος είχε απασχολήσει το 2007 την Αστυνομία για κλοπή στην περιοχή του Πεταλιδίου.
 
Ομολογίες
Αμφότεροι έχουν ομολογήσει την πράξη τους. Στην απολογία του, κατά την πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης, ο 24χρονος ομολόγησε ότι με τον αδελφό του είχαν φτάσει στο χωριό από νωρίς κι όταν πέρασε η ώρα και νύχτωσε για τα καλά, μπήκαν από το παράθυρο στην κουζίνα του σπιτιού. Τον είχαν δε πάρει τηλέφωνο για να επιβεβαιώσουν ότι είναι σπίτι. Εκεί, τον περίμεναν και, μάλιστα, έφτιαξαν δύο κουκούλες για να μην τους αναγνωρίσει, επειδή είχαν δουλέψει στα κτήματά του. Μόλις μπήκε ο ηλικιωμένος στην κουζίνα, είπε ότι του επιτέθηκαν, τον έριξαν κάτω και επειδή φώναζε, τον έδεσαν και τον φίμωσαν.
Παραδέχθηκαν, μάλιστα, ότι τον χτύπησαν, αλλά όχι ότι ήθελαν να τον σκοτώσουν και πως του έκλεισαν το στόμα, επειδή φώναζε.

Της Βίκυς Βετουλάκη