Αθώοι οι αγρότες που κατηγορήθηκαν για παρακώλυση συγκοινωνίας


Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας εννέα αγρότες που είχαν κατηγορηθεί για παρακώλυση συγκοινωνίας και χθες κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Οι συγκεκριμένοι αγρότες είχαν κατηγορηθεί ότι τον Ιανουάριο του 2009, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων, είχαν κλείσει με τα τρακτέρ τους τη διασταύρωση στο Ασπρόχωμα και εμπόδιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων.
Ως μάρτυρας υπεράσπισης των αγροτών κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος.
 
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Με την έναρξη της διαδικασίας, οι δικηγόροι των αγροτών, Αντώνης Κατσάς, Φώτης Φουρτούνης και Παναγιώτης Νταής, εξήγησαν ότι από τους αριθμούς κυκλοφορίας των τρακτέρ που καταγράφηκαν ταυτοποιήθηκε η παρουσία των κατηγορουμένων στο σημείο και πράγματι ήταν όλοι εκεί, πλην ενός.
Όπως τόνισαν, οι 9 αγρότες, όπως και πολλοί άλλοι, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που ήταν σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα και στο συγκεκριμένο σημείο είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους δεξιά και αριστερά του δρόμου και δεν εμποδιζόταν η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ και οι ίδιοι δεν είχαν καμία πρόθεση για παρακώλυση της συγκοινωνίας.
Επίσης, τονίστηκε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή τα όρια δρόμου και πεζοδρομίου δεν είναι καθορισμένα.
 
Αθώωση
Ακολούθως αναγνώσθηκε η κατάθεση του αστυνομικού της Τροχαίας, ο οποίος ανέφερε ότι τα τρακτέρ είχαν τοποθετηθεί στη διασταύρωση του Ασπροχώματος και είχε διακοπεί η κυκλοφορία από τον κεντρικό δρόμο προς Τρίπολη και Μεσσήνη. Παρά ταύτα, η κυκλοφορία των οχημάτων, όπως διευκρίνιζε, γινόταν από παρακαμπτήριους δρόμους.
Ως μάρτυρας υπεράσπισης, ο κ. Πετράκος είπε ότι γνωρίζει όλους τους κατηγορούμενους  αγρότες και πως το 2009 ήταν νομαρχιακός σύμβουλος και υπήρχαν σε εξέλιξη αγροτικές κινητοποιήσεις. Συμπλήρωσε ότι οι αγρότες αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς οι καλλιέργειές τους είχαν πληγεί από παγετό, υπήρχε ακαρπία και ήταν σε εξέλιξη υπόθεση νοθείας ελαιολάδου.
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία, τόνισε ότι δεν υπήρχε παρακώλυση συγκοινωνίας και τα τρακτέρ βρίσκονταν στην άκρη του οδοστρώματος και τα αυτοκίνητα περνούσαν κανονικά.
Τελικά, το δικαστήριο αθώωσε και τους 9 κατηγορουμένους.

Της Βίκυς Βετουλάκη