Αλέξης Τσίπρας: «Το σύστημα της διαφθοράς ζει τις τελευταίες του ημέρες» (φωτογραφίες)


Από την Καλαμάτα «σήκωσε το γάντι», το βράδυ στην κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και προχώρησε σε μια σφοδρή κριτική τόσο της οικονομικής πολιτικής, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όσο και του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, το οποίο χαρακτήρισε σάπιο και σαθρό, βάζοντας στο κάδρο το δίδυμο Σαμαρά- Βενιζέλου.
«Δεν είστε κολίγοι του κυρίου Σαμαρά εδώ στην Καλαμάτα. Ούτε είναι η Μεσσηνία είναι φέουδο του κυρίου Σαμαρά. Η Μεσσηνία των μεγάλων αγώνων για το σταφιδικό, της σφαγής των λιμενεργατών στις 9 Μάη του 1934, της εθνικής αντίστασης, των δημοκρατικών αγώνων, δεν είναι η πρόθυμη επαρχία των μνημονίων, όπως φαντάζονται ορισμένοι.
Και δεν πρόκειται να επιτρέψουν οι άνθρωποί της να γίνει πεδίο των πειραματισμών του κυρίου Τατούλη και του κυρίου Σαμαρά. Ειδική Οικονομική Ζώνη υποταγής και φτώχειας για τους πολλούς με στόχο να θησαυρίζουν οι λίγοι.
Η Μεσσηνία επιμένει και αντιστέκεται στο σύστημα Τατούλη-Φούχτελ, που συνδυάζει ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική με αδιαφάνεια και αυταρχισμό. Η νέα περιφερειακή διοίκηση, με τον Οδυσσέα Βουδούρη επικεφαλής, θα πράξει ακριβώς το αντίθετο: διάφανη διοίκηση για την ανάπτυξη προς όφελος των κατοίκων και όχι των μεγάλων συμφερόντων», τόνισε.
Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι είναι ανάγκη «να τελειώνουμε με τα μνημόνια και τους πολιτικούς της καταστροφής. Να τελειώνουμε με το παλιό και διεφθαρμένο. Γιατί αν δεν τελειώσουμε, θα μας τελειώσουν. Δεν υπάρχει, δυστυχώς, μέση λύση σε ό,τι άρχισε στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια. Υπάρχει η αλήθεια μιας πολιτικής η οποία οικοδομεί στα ερείπια των δικαιωμάτων, των μισθών, των συντάξεων και τελικώς των ανθρώπων ένα καθεστώς θεσμοποιημένης βαρβαρότητας. Γιατί αυτό ακριβώς είναι τα μνημόνια.
Συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αυτό που μόνο σε φασιστικά, ολοκληρωτικά, αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να συμβεί: Όσο μεγαλύτερη είναι η δυστυχία, τόσο φωτεινότερα είναι τα χρώματα της προπαγάνδας που διαφημίζουν την ευτυχία. Στη σημερινή Ελλάδα, τα τερατώδη μέτρα κατά του λαού συνοδεύονται από μια τερατώδη, μονοφωνική, γκρίζα, ισοπεδωτική, τρομακτική προπαγάνδα. Στην οποία συμμετέχουν οι βαρόνοι της διαπλοκής και τα υποταγμένα στις σκοπιμότητες ΜΜΕ που ελέγχουν».

Επίθεση στην κυβέρνηση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Ειδικότερα, επισήμανε: «Ζούμε τις τελευταίες μέρες της μνημονιακής παντοδυναμίας. Δύσκολες μέρες. Αποπνικτικές. Με μια κυβέρνηση που αποπνέει οσμή ακροδεξιάς ναφθαλίνης. Μια κυβέρνηση που αποσταθεροποιείται κάθε μέρα και αποσταθεροποιεί έτσι τα πάντα στη χώρα.
Μια κυβέρνηση που διατρέχεται από εμφυλίους μεταξύ των κομμάτων που τη στηρίζουν και των στελεχών που την υποστηρίζουν. Μια κυβέρνηση αστάθειας, που έχει μετατρέψει σε προεκλογικό πρόγραμμα τον πανικό μπροστά στην επερχόμενη λαϊκή ετυμηγορία. Και μπροστά στην επερχόμενη λαϊκή Νέμεση.
Εμείς μπορεί να μην ξέρουμε όλα τα μυστικά του βάλτου, αλλά βλέπουμε και ξέρουμε την αποσύνθεσή τους, που θυμίζει αυλικές ίντριγκες σκοτεινών εποχών. Με εκβιασμούς, ενέδρες, μαχαιρώματα, συνωμοσίες, εξαγορές. Με στελέχη μιας χρήσεως, που, αφού εκτελέσουν τα συμβόλαιά τους, εκτελούνται ύστερα πολιτικά.
Αλλά πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Ο κύριος Σαμαράς είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Αυτός έκανε ευαγγέλιο της κυβέρνησής του την ατζέντα της Χρυσής Αυγής. Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να συνωμοτεί με κατηγορούμενους για εγκληματικές πράξεις νεοναζί, μέσω του φίλου και ταχυδρόμου του Μπαλτάκου. Ακρωτηριάζει συστηματικά τη δημοκρατία, γελοιοποιεί τη Βουλή, ακυρώνει το Σύνταγμα, για να περάσει τη βαρβαρότητα των μνημονίων. Κήρυξε εκτός νόμου το διάλογο και έγινε ο ηγεμόνας των μονολόγων.
Έκανε την πολιτική, υπηρέτρια των μνημονίων, τα μνημόνια δυνάστη της δημοκρατίας και τους Έλληνες παρίες της Ευρώπης. Κι ενώ εμφανίζεται ως μεγάλος μεταρρυθμιστής, δεν είναι παρά ο κορυφαίος εκπρόσωπος ενός πολιτικού συστήματος που αποσυντίθεται την ίδια στιγμή που καταστρέφει με τα μνημόνια τη χώρα.
Ο κύριος Σαμαράς μιλάει τη γλώσσα του εμφυλίου, χρησιμοποιεί επιχειρήματα εμφυλίου, συκοφαντεί με στερεότυπα εμφυλίου, ακτινοβολεί σε κάθε του λέξη για την αριστερά, εμφύλια εμπάθεια.
Ο κύριος Σαμαράς που καβάλησε την αντιδραστική θεωρία των δύο άκρων για να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κύριος Σαμαράς που παίζει τα πιο σκοτεινά παιγνίδια με την εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής.
Την έκανε συμπαίκτη του στην αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ, με την ανοχή στα εγκλήματά της για πάρα πολύ καιρό. Και ύστερα, όταν το αίμα του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα απείλησε να τον πνίξει, εμφανίστηκε πάλι για μικροκομματικούς σκοπούς ως απηνής διώκτης της.
Ενώ την ίδια στιγμή ο έμπιστός του κύριος Μπαλτάκος είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τους αρχηγούς της. Εδώ είναι που λένε: Στο κόμμα που ο Μπαλτάκος κρεμούσε τη δημοκρατία, δε μιλάνε για σκοινί, κύριε Σαμαρά».

Οδ. Βουδούρης: Ανάπτυξη για τους κατοίκους και όχι για τα εργολαβικά συμφέροντα
Στην έναρξη της εκδήλωσης και στο σύντομο χαιρετισμό του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου και επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», Οδυσσέας Βουδούρης, τόνισε: «Είμαστε εδώ πρώτα απ’ όλα για να στηρίξουμε τον αγώνα που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας, σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ιστορική συγκυρία έφερε τα πράγματα έτσι ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να επιφορτιστεί ένα εξαιρετικά δύσκολο και σημαντικό έργο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ο επικεφαλής ενός κόμματος. Καλείται να ηγηθεί μιας ευρύτερης συμμαχίας, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, για να ανατρέψουμε τις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας.
Οι εκλογές της 18ης και της 25ης Μαΐου είναι πολιτικές. Είναι βαθιά πολιτικές, διότι συμβαίνουν σε μια ξεχωριστή ιστορική στιγμή. Σήμερα ζούμε μια εποχή που σημαδεύεται από δυο συνταρακτικά γεγονότα: Ο νέος επεκτατισμός της Γερμανίας και η επέλαση της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας.
Αυτό είναι το σημερινό πολιτικό διακύβευμα. Αυτό είναι και το διακύβευμα στην Πελοπόννησο. Ανάπτυξη για τους κατοίκους και όχι για τα εργολαβικά συμφέροντα».
Και συνέχισε: «Η “Πελοπόννησος Πρώτα” είναι η παράταξη της ελπίδας για την ανατροπή, για την ανάπτυξη, για την αλληλεγγύη. Είναι, στην Περιφέρειά μας, η μόνη παράταξη που έχει ταυτόχρονα τη δύναμη και τη βούληση να ανατρέψει το “Σύστημα Τατούλη-Φούχτελ” και να κινητοποιήσει μια ευρύτερη συμμαχία προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, απαραίτητη, όχι μόνο για να κερδηθούν οι εκλογές, αλλά και για να κυβερνηθεί η Πελοπόννησος την επόμενη μέρα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Μανώλη Μάκαρη, για τον οποίο τόνισε ότι η υποψηφιότητά του θα κερδίσει το στοίχημα του Δήμου Καλαμάτας.