Ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας και στήριξη των δημιουργών με το βραβείο Πολυδούρη

Ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας  και στήριξη των δημιουργών με το βραβείο Πολυδούρη

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξη της γλώσσας μας, η οποία χειμάζεται περισσότερο από ποτέ και να υποστηρίξουμε τους πνευματικούς ανθρώπους».
Τη διπλή αυτή στόχευση υπέδειξε ο δήμαρχος Παν. Νίκας ως βάθρο και αίτιο των δύο βραβείων λόγου, του βραβείου ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» και του βραβείου κοινωνικο-πολιτικού δοκιμίου στη μνήμη Παναγιώτη Φωτέα, που αθλοθετεί ο Δήμος Καλαμάτας.
Προχθές, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, επιδόθηκαν οι έπαινοι και οι επιταγές στη Δήμητρα Αγγέλου και την Ελένη Κοφτερού, στις οποίες απονεμήθηκε ομοφώνως το βραβείο ποίησης «Μαρία Πολυδούρη» για πρωτοεμφανιζόμενο δημιουργό, έτους 2014.
Η Ελένη Κοφτερού βραβεύθηκε για την ποιητική της συλλογή «Γράμμα σε γενέθλια πόλη» και η Δήμητρα Αγγέλου για τη συλλογή ποιημάτων «Στάζουν μεσάνυχτα», σε μια τελετή που διοργανώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη Μάτση Χατζηλαζάρου, την πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια.
 
ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΗ
Ο δήμαρχος, στο χαιρετισμό του, τόνισε πως ο Δήμος είναι υπερήφανος, διότι υποστηρίζει δύο πανελλήνια βραβεία λόγου, το βραβείο Πολυδούρη σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων και το βραβείο Φωτέα. Το βραβείο Πολυδούρη εντάσσεται στα Πολυδούρεια, εκδήλωση στη μνήμη της Καλαματιανής ποιήτριας που ξεκίνησε από μιαν ιδέα του αείμνηστου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ, Γιώργου Τσαγκάρη.
«Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε και ένα πανελλήνιο βραβείο μουσικής εις μνήμην Γιώργου Τσαγκάρη», γνωστοποίησε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας πως «εδώ και χιλιάδες χρόνια το χαρακτηριστικό της φυλής μας είναι οι άνθρωποι της γλώσσας, του πνεύματος, της τέχνης».
Η Μαρία Τσαγκαράκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, εξέφρασε ευχαριστίες προς το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την υποστήριξη του βραβείου Πολυδούρη (ο Δήμος χορηγεί ποσόν 2.000 ευρώ για το βραβείο). Επίσης, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την ανακοίνωση του δημάρχου σχετικά με τη θεσμοθέτηση βραβείου μουσικής στη μνήμη του Γιώργου Τσαγκάρη.
Ακολούθησε η βράβευση των κυριών Αγγέλου και Κοφτερού από το δήμαρχο και οι βραβευθείσες διάβασαν ποιήματά τους.